Interjú Ridegh Gábor 3D oktatóval, a „Bevezetés a 3D világába” c. könyv szerzőjével

2023-10-03 12:55
Egy évvel ezelőtt interjúztunk utoljára Gáborral, a 3D-Studio alapítójával és partnerünkkel. Oktatási együttműködésünk keretében Wacom táblákon tanulhatnak a tanulók, illetve Wacom bemutatósarokban próbálhatják ki készülékeinket, valamint speciális kedvezményekhez is hozzáférnek. Újra találkoztunk, hogy megtudjuk mik történtek az elmúlt egy évben.

ridegh gábor

Egy évvel ezelőtt interjúztunk utoljára Gáborral, a 3D-Studio alapítójával és partnerünkkel. Oktatási együttműködésünk keretében Wacom táblákon tanulhatnak a tanulók, illetve Wacom bemutatósarokban próbálhatják ki készülékeinket, valamint speciális kedvezményekhez is hozzáférnek. Újra találkoztunk, hogy megtudjuk mik történtek az elmúlt egy évben.

Mi történt veletek az elmúlt időszakban?

Nagy változások következtek be az utolsó cikk megjelenése óta, például volt több költözésünk is. Az eredeti helyszín, ami Kőbányán volt, főleg lokációja miatt volt problémás, ezért első körben a Belvárost vettük célba, a Szív utcában találtunk egy tökéletes helyet. Méretben pont megfelelő volt, közvetlen utcai bejárattal és persze remek megközelíthetőséggel. A szuterénnek köszönhetően ennek a 3D-Studio helyszínnek különleges atmoszférája volt, ami mindenki tetszését elnyerte.

Ez egy teszt időszaknak tekinthető, hogy kipróbáltuk, és mivel minden szempontból működött, ezért fél év múlva még tovább léptünk, és még jobb lokációhoz, közvetlenül a Nyugati pályaudvarhoz egy még nagyobb helyre költöztünk amiről az egész nyár szólt.

Úgy hallottam ez nem volt éppen zökkenőmentes…

Igen, elég nagy kihívás volt benne, ugyanis teljesen a nulláról kellett felépítenünk a helyet., ahol csak csupasz falak voltak, se vizesblokk, se áram, de még lépcső sem. Szerencsére, mivel kivitelező cégnél dolgozom tervezőként és projektmenedzserként is, és van bőven tapasztalat a munkaszervezésben, gyakorlatilag 2 hónap alatt megtörtént a teljes körű felújítás. A legfőbb problémát az augusztus eleji nagy vihar jelentette, amikor már berendezés előtti állapotban voltunk, és fél méter magasan árasztott el minket az esővíz. Sajnos a gépek, monitorok, összes elektromos berendezés elázott, bútorokról és az ingatlanról nem is beszélve. Egy hónap alatt megtörtént a teljes körű helyreállítás úgy, hogy szeptember elején már el is indultak a csoportjaink, akik mindebből semmit sem érzékeltek.

3d-studio

És közben még megjelent az első könyved is

Igen, ez elég intenzív évre sikeredett. Majdnem egy évig írtam a „Bevezetés a 3D világába” című könyvet, ami eddigi életem egyik legnagyobb kihívása volt, nem tudtam, hogy mibe vágom a fejszémet. Az egész alapját az évek alatt kicsiszolódott tananyag jegyzetei adták, gondoltam csak ki kell bővíteni és kész is a könyv. Nagy nehézséget jelentett a könyv megfelelő struktúrájának kitalálása, hiszen világossá vált, hogy alapvetően különbözik az élő oktatás felépítésétől.

Minden egyes fejezet külön küzdelem volt, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben legtömörebben átadni benne az információkat, a lehető legkevesebb önismétlés nélkül. A 3D workflow komplexitása jelenti a problémát, hiszen minden mindennel összefügg. A program amin keresztül bemutatom ezt természetesen a Blender, de a könyv azoknak is segítség akik a 3D workflow-t önmagában szeretnék átlátni, ugyanis folyamatosan hivatkozok más programokra, illetve az általános iparági megoldásokra. Teljesen egyedülálló magyar nyelvű könyv született így, hasonló nincs. Majdnem 400 oldal a terjedelme tisztán képek nélkül, közel egymillió leütés van benne. Screenshotokkal nem akartam telepakolni, mert akkor 800 oldal lett volna… De így is egyértelműen nyomonkövethető és érthető.

3d-studio

Szerencsére a rendelések is ezt igazolják, az első nyomás elég gyorsan el is fogyott, most szeptemberben jelent meg a második kiadás, szintén limitált példányszámban, és már upgradelve az aktuális 3.6-os verziószámra, és több mesterséges intelligenciával, ami egyre inkább megkerülhetetlen.

A könyv csak fizikai formában létezik, ebben a formátumban hiszek, és a visszajelzések is ezt erősítik. Sokaknak igénye van, hogy bele tudjanak lapozni, hozzá jegyzetelni, szövegkiemelőzni, és ha elakadtak csak a megfelelő oldalnál felcsapni.

Milyen új lehetőségeket nyitott meg számotokra az új helyszín? Hogyan befolyásolja ez a tanítási folyamatokat?

Amihez továbbra is ragaszkodunk, hogy csak személyes, tantermi, kontakt órákat tartunk. Ebben hiszünk, hogy ez a leghatékonyabb módja a tudás átadásának. Persze ez szembe megy a trendekkel, hiszen elsősorban az oktatási intézmények érdeke az online tanítás, hiszen fenntartani egy ingatlant rezsivel és egyéb költségekkel nem olcsó. Az online oktatás leginkább akkor opció, ha nagy a távolság, de a tapasztalatunk az, hogy aki nagyon szeretne eljönni, akár az ország másik végéből is megteszi (sőt, néhány esetben határon túlról is). Ráaádásul mi továbbra is ragaszkodunk az alacsony létszámhoz, ahhoz, ami még valóban kezelhető, oda lehet figyelni mindenkire, és valóban kezelni és válaszolni a kérdésekre menet közben. Az, hogy egyes helyek fél száz (!) emberrel indítanak online „élő” tanfolyamokat, az egy vicc. Még 8 embernél is kihívás mindenkire odafigyelni, ennyi embernél lehetetlen bevárni is, segíteni is a lemaradókon.

A 3D program komplexitása miatt viszont bizony gyorsan le lehet maradni, olyan sok a buktató benne. Így gyakorlatilag egy ilyen kurzus semmiben sem különbözik attól, mintha az ember Udemy-re vagy Lynda-ra fizetne be töredék áron.
A beadandók kapcsán pedig egyedi, személyes élő konzultáció biztosított, amit szintén csak alacsony létszám esetén lehet megtenni.

3d-studio

Beszélnél kicsit a tervezett új aktivitásokról vagy eseményekről, amiket szerveztek az új helyen. Miért fontosak ezek a közösségetek számára?

A 3D-Studio által biztosított nagyobb helyszín tehát nem befolyásolja a csoport létszámát, csak egy igényesebb, „szellősebb” teljesen új helyet szerettünk volna biztosítani, jobb lokációval. Nagyobb konyharésszel, és nagyobb társalgóval. Ugyanakkor, ha nem a 3D vagy a Unity/Játékfejlesztés tanfolyamot nézzük, az új hely rengeteg potenciált rejt még magában. Szeretnénk minél több aktivitást ide szervezni, bemutatókat, vendégelőadókkal szemináriumokat, filmvetítéseket, képregénybemutatókat és akár kiállításokat is.

A közeljövőben elindítunk egy 3D Klub-ot, ahol kötetlenül összejöhetnek 3D artistok, lelkes amatőrök közös alkotásra, egyfajta 3D jammelés keretein belül, ahol szabad alkotás zajlik, ahol lehet egymástól tanulni és kapcsolatokat építeni. Ugyanez a terv a játékfejlesztés területén is.

Hogyan tervezitek megismertetni az embereket az új helyszínnel és az új tevékenységekkel? Lesznek-e nyílt napok vagy rendezvények?

Weboldalunkon egy külön szekcióban, az „Események” részben tesszük közzé a legfrissebb aktivitásokat, ezt érdemes nyomon követni, amit a közösségi médiában, elsősorban a 3D-Studio Facebook oldalán is megosztunk. Nálunk kicsit minden nap nyílt nap, ugyanis előzetes egyeztetést követően bárki bejöhet megnézni a helyet vagy beszélhet velünk.

Az első tanításon kívüli aktivitásunk a helyen Pozsgay Gyula képregénybemutatója és Clip Studio szemináriuma lesz. Gyula elképesztő tehetség, akire szerencsére már a nemzetközi közösség is felfigyelt, best-seller listás képregényrajzoló úgy, hogy eredetileg nem is ez a foglalkozása. Az ingyenes rendezvényen bemutatja a képregényt, mesél az elkészüléséről, hogy hogyan lehet illusztrátorként érvényesülni a nemzetközi piacon, valamint a programot is bemutatja.

Van valami konkrét célkitűzés, amit el szeretnétek érni az új helyszínnel és az új aktivitásokkal?

Szeretnénk elérni hosszabb távon, hogy digitális (nem csak 3D) művészek inkubációs központja legyünk, ahol össze lehet jönni alkotni, fejlődni, és kapcsolatrendszert építeni, ami megjelenési lehetőséget biztosít a 2D és 3D artistoknak egyaránt.

A 3D-Studio kurzusairól és eseményeiről bővebben a weboldalukon olvashatsz.

Olvass tovább


Digitális művészet a Wacom táblákkal

E cikkünkben bemutatjuk a digitális rajztáblák néhány előnyét és innovációját, amely megkönnyíti a grafikusok életét.

,
5 ok, amiért szükséged van a BricsCAD® Lite-ra

A BricsCAD Lite-ba is beépült a mesterséges intelligencia. Ebben a cikkünkben 5 pontban meggyőzünk, miért is érdemes megvásárolnod!

,
ChatGPT memória - Avagy egy szuperagy, ami mindenre emlékszik helyettünk.

Ebben a cikkben a ChatGPT egyik igen hasznos funkcióját mutatjuk be, amely megkönnyíti életünket, ez pedig nem más, mint az integrált AI memória.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram