Hogyan futtass Windowst Mac számítógépen?

2023-05-02 12:14
Az új Parallels segítségével már az új Mac-eken is lehetőség van a Microsoft rendszerének futtatására.  

Az új Parallels segítségével már az új Mac-eken is lehetőség van a Microsoft rendszerének futtatására.  


pd18-hero.jpg

Annak, hogy a korábbi Intel processzorokat az Apple saját tervezésű megoldásaira cserélte, szinte csak pozitív hatásai voltak: ezek a megoldások gyorsabbak, kevesebbet fogyasztanak és kevésbé melegszenek. Azonban hátrányként említhető, hogy az ilyen processzorokkal rendelkező gépeken nem lehet natívan futtatni Windows operációs rendszert a macOS mellett, noha ez korábban megoldható volt a Boot Camp nevű gyári alkalmazás segítségével. Ez a szoftver továbbra is része a macOS Venturának, ám az M-szériá chipeket használó Maceken nem elérhető. A Parallels Desktop segítségével ez azonban könnyen megoldható.

Az M-szériás Apple gépeken két legális módja van a Windows for Arm használatának:

  • egy Cloud PC-n történő futtatás a Microsoft Windows 365 online szolgáltatásán keresztül
  • a Parallels Desktop használata
parallels_nevjegy.png

Fontos, hogy jelenleg kizárólag a Parallels rendelkezik Microsoft certifikációval, így vállalati környezetben gyakorlatilag ez az egyetlen megoldás, ha új Maceken Windows-t szeretnénk futtatni.

Könnyű telepíthetőség

A telepítés folyamata rendkívül könnyen és gyorsan végrehajtható. Egy sima M1 rendszerchippelt szerelt, 8 GB-os MacBook Airre nagyjából 6 perc alatt lehet telepíteni a Windowst. Lényeges, hogy a Parallels árában a Windows-licenc nincs benne, vagyis a felhasználóknak lehetőségük van eldönteni, hogy a Home vagy a Pro verziót választják. A rendszer annak aktiválása előtt is teljeskörűen működik, ám időről időre emlékezteti a felhasználót az aktiválásra. Mielőtt ezt nem teszi meg az asztal nem lesz teljes mértékben személyre szabható, illetve egy vízjel látható lesz a képernyőn. Az Arm változat nem jelenti azt, hogy szükség lenne külön kód vásárlására, a standard Home és Professional kódok ugyanúgy aktiválják a rendszert, mint egy sima változat esetében. Azonban fontos, hogy a Home kód egy feltelepített Professional rendszer esetében nem lesz használható.

parallels_install_assistant.png

A futtatási folyamat során Windows-t gyakorlatilag egy programként lehet elindítani, miközben a háttérben fut a macOS is, a kettő között pedig könnyedén lehet váltani. A virtuális gép konfigurálása az első indítás előtt automatikusan megtörténik ám ezeket a paramétereket utólag a felhasználó is tudja módosítani. A fiók neve automatikusan megadásra kerül, ez a név ugyanaz lesz, mint a macOS esetén.

Standard, Pro, Business

A Parallelsből három változat létezik, a Standard, a Pro és a Business. Mindhárom tökéletesen optimalizálva van a macOS Ventura rendszerre és alkalmas a Windows futtatására ezeken a gépeken. A Pro és a Business elsősorban az üzleti felhasználóknak lett kialakítva, ugyanis az átlagfelhasználóknak nincs szüksége a távoli debuggolást lehetővé tevő Visual Studio plug-inre (ami a Pro változatban található), illetve, hogy az alkalmazottak előre konfigurált Windows rendszereket tölthessenek le a Macjükre (ez pedig a Business verzió része).

parallels_config.png

Azonban egyes végfelhasználók valószínűleg mégis a Pro változat mellett fognak dönteni. Ennek oka, hogy a Standard kiadás legfeljebb 8 GB rendszermemóriát és 4 processzormagot tud garantálni. Ezzel szemben a másik két változatnál ez akár 128 GB és 32 mag is lehet.

Ennek átlagfelhasználói szinten gyakorlatilag csak a játékoknál lehet jelentősége. A legtöbb esetben a Standard verzió adottságai tökéletesen elegendők az átlagfelhasználók számára. Tehát aki játszani is szeretne, annak valószínűleg nem lesz elég a Standard változat, ahogy egyébként a sima M1-es MacBook Air sem. Arról, hogy mely játék milyen jól fut, arról egy külön Wikipedia oldalon lehet olvasni, amelyet a felhasználók szerkesztenek, tehát valós tapasztalatokra épül.

Helytakarékosság, kényelmi funkciók

A feltelepített Windows 11 esetén a Parallels körülbelül 16 GB helyet foglal majd el az SSD-ről, mely rendkívül kedvezőnek mondható. A különféle Apple-funkciók integrálásával amúgy nagyon jó munkát végzett a Parallels csapata, például az Apple Pencil ugyanúgy támogatott, ahogy a Sidecar funkció.

parallels_coherence.png

A Parallels használatával a Windows-ból bármikor vissza tudunk ugrani a macOS-be a Windows leállítása nélkül is. A vágólap is lehet közös, valamint a Coherence módnak köszönhetően a Windows alkalmazások Mac ablakokban is futtathatók. Ezen felül rendkívül hasznos a Travel Mode nevű funkciót is, mely valamennyire visszafogja az erőforrásokat, kisebb fogyasztást elérve, ám ennek akkumulátoros használat esetén lehet jelentősége.

parallels_safari_edge.png

Jelenleg a Parallels Desktop 18 az egyetlen legális módja annak, hogy valaki Windows operációs rendszert futtasson az M-szériás chipsetre épülő Macjén. A szoftver segítségével úgy használhatjuk a Windows operációs rendszert macOS gépeken, mintha ez lenne az alap operációs rendszer.

A Home (és Student) változatokat egyszeri díjért lehet megvásárolni. Ezen két verzió ára valamivel alacsonyabb, mint a Pro és Business változatok éves díja: ezeket elsősorban azoknak ajánljuk, akik a munkájuk során ki tudják használni a plusz funkciókat, valamint azoknak, akik játszani szeretnének.

Fontos, hogy a Desktophoz jár a Parallels Toolbox nevű igen hasznos gyűjtemény, mely több mint 40 hasznos segédszoftvert tartalmaz.

Használj könnyedén Windows operációs rendszert macOS gépeden a Parallels segítségével. A szoftverről részletesebben itt tudsz tájékozódni.

(iStyle)

Olvass tovább


3D Studio - Minden amit tudnod kell!

Oktatási partnerünkkel, a 3D-Studioval tavaly készítettünk utoljára interjút, megkérdeztük milyen újdonságokkal indult a 2024-es év. Ridegh Gáborral, a stúdió alapítójával beszélgettünk.


Történelmi képekből valósághű fotók – AI sorozat 7. rész

AI sorozat 7. rész: Hogyan lehet régi képeket restaurálni az AI segítségével? A MI itt is nagy segítség lehet, ha tudjuk hogyan használjuk.


Autodesk Fusion - 3 előfizetés 2 áráért

2024 február 7 és 2025 január 31 között elérhető az Autodesk Fusion 3 for 2 ajánlata, melynek keretében hatalmas kedvezmények várnak rád.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram