7 kéz és szem koordinációs gyakorlat digitális művészeknek

2023-06-22 11:10
Az áttérés a tollról és papírról egy Wacom rajztáblára néha frusztráló lehet.

Az áttérés a tollról és papírról egy Wacom rajztáblára néha frusztráló lehet.


leadkep (1)_6.png

Mint minden új készségnél, mindig lesz egy kis tanulási idő az elején, és elkerülhetetlen, hogy sok időt kell majd tölteni az alapok gyakorlásával. Ebben segítenek az alábbi tippek:

Amikor először kezdesz digitálisan rajzolni a Wacom tábládon, nem tudod pontosan úgy meghúzni a vonalakat, ahogy szeretnéd, és ez elsőre nagyon frusztráló lehe. Azonban, nyugi, nem vagy egyedül ezzel a problémával. Sok digitális művész küzdött azzal, hogy a tábla felületén rajzolnak, miközben a képüket egy külön képernyőn látják. Pontosan ez a természetellenes érzés az, ami azt a látszatot kelti, hogy soha nem leszel képes elérni azokat az eredményeket, amelyekhez a hagyományos művészeti eszközök használatakor szoktál hozzá. Azonban némi gyakorlással nagy mértékben megkönnyítheted az átállást és elsajátíthatod a szükséges kéz-szem koordinációt.

Íme 7 hasznos gyakorlat, amelyek segíthetnek a hatékonyabb digitális alkotásban:

1. Használd egérként

Lehet, hogy elsőre furának tűnhet, hogyan is javítja a digitális alkotást, ha az egeredet lecserélnéd a tábládra, de hidd el, segít. Bár elsőre furcsa érzés de ez az egyszerű trükk lehetővé teszi, hogy jobban megismerkedj a rajztábláddal, és gyorsan érezni fogod, hogy sokkal kényelmesebben használod. Fontos, hogy légy következetes és mindent ezzel csinálj, a fájlok megnyitásától kezdve az online navigálásig. Hamarosan végleg elrakhatod a régi egeredet!

1.-Mouse.png

2. Karikázgass

Ez kiváló feladat a kéz-szem koordináció fejlesztésére digitális rajzolásnál: segít jobban megítélni a képernyőn lévő távolságokat. Mindössze annyi a teendőd, hogy letöltesz egy pont rácsos papír képet, vagy magad is készíthetsz egyet, egyszerűen pontokkal töltve meg egy üres lapot. Ezután, amint megnyitottad a képet a digitális festő programodban, gyakorold a pontok körbe rajzolását. Ezt soronként vagy bármilyen más módon is megteheted, de ahogy haladsz, próbáld magad kihívások elé állítani, hogy gyorsabban dolgozz, vagy növeld a lapra kerülő pontok számát.

2.Circle-the-Dots_0.jpg

3. Egyenes vonalak húzása

A digitális alkotásban a kezdő művészeknek gyakran problémát jelent, hogy nem tudják ugyanazokat a vonalakat reprodukálni, mint amiket papíron szoktak. Ez érthető módon frusztráló, főleg, ha sok időt töltöttél a stílusod tökéletesítésével. Azonban, ahogy a ceruza megfelelő használatának megtanulásakor, itt is csak egy kis gyakorlásra van szükség, és például az egyenes vonalak egymás mellé rajzolása nagyon hasznos gyakorlat lehet. Töltsd meg a vásznad mindenféle vonalakkal, és hamarosan sokkal magabiztosabbnak fogod érezni a saját stílusod kifejezését!

3.Cross-hatch.jpg

4. Snake

Valószínűleg sokan ismeritek a népszerű videojáték, a Snake, koncepcióját és a 25 év felettiek közül sokan emlékeznek arra, hogy játszottak vele. Bár ez a tevékenység nem maga a játék, nagyszerűen fejleszti a pontosságot, és az alapötlete igazán nosztalgikus érzéssel tölthet el. Lényegében úgy kezdjük ezt a gyakorlatot, hogy rajzolunk egy nagy téglalapot egy üres lapra, amely határolt teret biztosít a rajzoláshoz. Ezután egy folyamatos vonalat húzunk a téglalapon belül, és az egész teret ki kell töltenünk vele úgy, hogy közben ne ütközzünk bele a keretbe. Bármilyen irányba mehetsz, és még a kezdő formád is megváltoztathatod.

4.Snake_.jpg

5. Iskolás gyakorlófeladatok

Folytatva a gyermekkori nosztalgia témát, fiatalabb korunkban sokan használhattunk, "Hogyan rajzolj egy ..." című füzeteket, útmutatókat, gyakorlóanyagokat. Hasonlóképpen, amikor megtanultunk helyesen írni, azzal kellett gyakorolni, hogy rengeteg ábécé munkalapot töltöttünk ki, és újra és újra lemásoltuk a betűket. Nyilvánvalóan, most a cél már túllépett a tökéletes 'b' betű elérésén, vagy a macska rajzolásának megtanulásán, de ezeknek a tevékenységeknek az újraélése nagyon segített a kéz-szem koordinációmban és az általános megfigyelő képességek javításában.

5.Tutorials-for-children-1.jpg

6. Színezőkönyv

Ez a tevékenység elég magától értetődő, ám elképesztő mértékben képes fejleszteni a digitális rajztábla használatával kapcsolatos festési készségeidet. Letölthetsz egyet a számtalan online elérhető színezőlap közül, vagy akár be is szkennelheted a saját fekete-fehér terveidet. Miután kiválasztottad a képedet, egyszerűen színezd ki a vonalak közötti területet és kísérletezz. Ez az egyszerű gyakorlat nem csak a rajztábla használatával kapcsolatos önbizalmadat fogja növelni, de az is bizonyított, hogy ez egy nyugtató és meditatív tevékenység a mindennapokban.

6.Colour-book-1.jpg

7. Másolás

Nincs annál ijesztőbb egy művész számára, mint egy üres vászon, így talán a leginkább hatékony gyakorlat az, ha különböző rajzokat és képeket másolsz, amíg igazán elsajátítod a digitális készségeket. Választhatsz néhány képet a kedvenc művészedtől, vagy saját műveidet másolhatod le, miután beszkennelted őket.

A legnehezebb dolog a rajztábla használatában az, hogy el kell fogadnunk, hogy időbe telik megszokni. Azonban, mint minden új készségnél, gyakorlat teszi a mestert, és hamarosan képes leszel közvetlenül a rajztábládra rajzolni anélkül, hogy csak egy pillantást is vetnél rá!

Ha kíváncsi vagy, melyik Wacom tábla mire való és mik az erősségei, a különböző modellek részletes leírását itt találod.

(Wacom)

Olvass tovább


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.


Így tanulj meg Java-ban programozni

Javaban programozni elég komplex dolognak hangzik. Az igazság az, hogy nem a világ legegyszerűbb dolga, ám nem is a legnehezebb. Főleg, ha a megfelelő tanulási anyagokat használod. Íme a JetBrains javaslatai arra, hogyan érdemes megtanulni a Java-t.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram