Kreatív színbeállítás az Adobe Photoshopban

2023-07-20 15:13
Ebből a cikkből megtudod, hogyan változtathatod meg egy kép fénybeállításait az Adobe Photoshopban.

A PiXimperfect Photoshop mestere, Unmesh Dinda lépésről lépésre végigvezet minket azon, hogy miként változtathatjuk meg drámaian egy kép fénybeállításait az Adobe Photoshopban.

Adobe Photoshop tutorial


Amikor "színbeállításról" hallunk, akkor először talán azok a filmek juthatnak eszünkbe, amelyekre jellegzetes színezést alkalmaznak, ezáltal elérve, hogy a képkockáknak különleges hangulatuk legyen. Az itteni folyamat hasonló, de nem teljesen ugyanaz; ez inkább egyféle világítás transzformáció. Ahhoz, hogy valaki képes legyen ilyeneket létrehozni, csupán néhány technikai trükköt kell elsajátítani. Ebben lesz segítségünkre a PiXimperfect Photoshop mestere, Unmesh Dinda, aki lépésről lépésre megmutatja, hogyan lehet megváltoztatni drámaian egy kép fényviszonyait az Adobe Photoshopban.


Alkonyati fények létrehozása a Curves Adjustment Layers funkcióval:

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a Curves csupán egy nagyon pontos verziója a Levels (Szintek) funkciójának, ez a lehetőség számos rejtett képességgel rendelkezik. Miután elsötétíti a képet, Dinda nagyrészt azzal éri el a kívánt hatást, hogy megváltoztatja azoknak a színeknek az értékeit, amelyeket a Curves funkcióval kiemelhetünk: az RGB eszköztáron belül először megnöveli a kék szín értékét, ezzel éjszakai színezést adva a képnek. Majd csökkenti a zöld színek értékét, ezzel több magenta színt ad a képhez, hiszen a két szín egymás ellentéte.


A megvilágítás:

Ezen a képen a virág lesz a fényforrás. Ez azt jelenti, hogy ismét elő kell vennünk egy másik Dinda-féle alaptechnikát: a réteg egy részét ki kell maszkolni, hogy a fény- vagy árnyékeffektusokat létrehozzuk. Egy Soft Round (lágy kerek) ecsettel, mind az átlátszóságot, mind a hatást megfelelő tollnyomásra állítva, Dinda kimaszkol néhány részt a Curves rétegből, így az eredeti kép fényereje áttűnik.


Meleg árnyalatok létrehozása:

Ezt követően egy újabb Curves réteget hoz létre a kiemelések hozzáadásához, amelyeket az előző réteg általános fényhatása fölé fest. Ezt úgy éri el, hogy növeli a fényerőt, majd csökkenti a kékek értékét, amivel sárga árnyalatot hoz létre, valamint növeli a vörösek értékét, így jutva el a narancssárgáig. Ezután kimaszkolja az egész réteget, és csak a "kemény kiemeléseket" festi be, ami a kép legfényesebb részein lesz látható; ez a fényforrásra és annak közvetlenül kitett részleteire vonatkozik.

Mivel a képen szereplő lány hajának színe sötét barna, annyira eltérő árnyalatú a testének többi részétől, hogy azt külön kell megvilágítani. Ehhez létrehoz egy még világosabb Curves Adjustment Layer-t, mint amit a kiemelésekhez használt, majd néhány megvilágítőtt részletet fest a hajra, végül törli azokat a részeket ahol a fény esetleg "túlcsordul" az arcra és a háttérre.

Ezután Unmesh egy további Curves réteget hoz létre a szemek kiemeléséhez - ezek lesznek a legvilágosabb, de egyben a legkisebb fények - valamint egy overlay rétegre fest egy fehér pontot, hogy további kiemelést adjon a szemnek.


Az árnyékok létrehozása:

Ez a művelet egy újabb Curves Adjustment Layer-t igényel. "Minden csak a görbék játéka" - mondja Dinda. Az előzőekkel szemben, ebben a rétegben a görbét lefelé húzza, hogy a képet sötétebbé tegye, így az árnyékos területeket festheti be a fényesekkel ellentétben.


Mivel a fény a lányra alulról fog esni, az árnyékok az arc és az ajkak felső részére, valamint a oldalakra vetülnek. Ezután sötét és drámai árnyékokat fest az alkar alá, mivel ezek a részek blokkolják a legtöbb fényt.


A kiemelések és árnyékok további melegítése:

Most, hogy mind a kiemelések, mind az árnyékok elkészültek, Dinda úgy dönt, mindkettőnek szüksége van némi melegségre. Ehhez a Color Lookup Table Adjustment Layer-t használja, ami egy ritkábban használt típus. Ennek segítségével választhat a kép színezésére használható árnyalatok közül.


Unmesh egy olyan opciót választ, amely az egész képet narancssárgává változtatja, majd a teljes alanyon átmaszkolja, hogy annak színei drámai módon melegebbek legyenek a háttérénél, ezután az átlátszóságot 50% alá csökkenti.


A fény beállítása:

Ezt a lépést egy újabb Curves Adjustment Layer létrehozásával kezdi, és csak egy kicsit emeli meg. Azután kitölti a maszkot feketével (így az egész hatást láthatatlanná teszi), és egy nagy, lágy ecsettel egy kicsit odakoppint a fény forrásához. A Blend If funkciót használja a rétegstílusok panelen, itt az Alt gombot és a csúszkát egyszerre nyomja le annak érdekében, hogy, a kép fényes területeire korlátozza az effektet.

Végül a virág fölötti fényforrást közvetlenül befesti. Egy fehér ecsettel nagyítva egyetlen fénygömböt fest a virágra. Aztán a keverési módot Color Dodge-ra (Színkiemelés) változtatja, hogy realisztikusabb legyen a hatás, és csökkenti a kitöltést, hogy ne legyen túl kontrasztos.


A kép stílusának megváltoztatása:

A még realisztikusabb hatás érdekében Unmesh egy halványító effektet is alkalmaz. Tehát létrehoz egy újabb Curves Adjustment Layer-t, ezúttal csak enyhén állítva az egyes színek görbéit, hogy kiegyensúlyozza a kép színeit és kevésbé telítetté tegye őket.


Jó kreatívkodást kívánunk!

Ha részletesebb információt keresel az Adobe Creative Cloud termékeiről, kattints ide!

Olvass tovább


Tavaszi iSpring Suite kedvezmény április végéig

Előfizetnél az iSpring Suite, Max, vagy Premium termékekre? Már használsz iSpring termékeket és szeretnél Suite-ra frissíteni? Akkor most figyelj, mert ezek a tavaszi kedvezmények neked szólnak!


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram