Firefly: az etikus AI Adobe képgenerátor

2023-04-03 09:02
Az Adobe Firefly lehet a képalkotó mesterséges intelligencia jövője, egyben az első etikus AI képgenerátor, ami máris kipróbálható.

Az Adobe Firefly lehet a képalkotó mesterséges intelligencia jövője, egyben az első etikus AI képgenerátor, ami máris kipróbálható.


A művészet és a design világában jelenleg kevés vitatottabb dolog van, mint a generatív mesterséges intelligencia modellek. A ChatGPT-től a DALL-E 2-ig az AI tartalomgenerátorok használatát etikai és szerzői jogi kérdések garmadáját veti fel. Így talán nem meglepő, hogy az Adobe saját generatív AI-modelljének bejelentése az átláthatóságra, az etikára és a tartalom hitelesítésére összpontosít.

Az Adobe bejelentette a Firefly-t, a generatív AI modellek családját, amelyet úgy terveztek, hogy "biztonságos legyen a kereskedelmi felhasználása". Az eszközöket, köztük a tech-to-image generálást, először az Adobe Express, a Photoshop és az Illustrator programokba integrálják, és a Firefly mától béta verzióban elérhető.

A ma indult Adobe Firefly béta tartalmaz egy szöveg-kép generátort, a képekre különböző stílusok alkalmazásának lehetőségét, valamint szöveghatásokat - lehetővé téve a felhasználók számára, hogy stílusokat vagy textúrákat alkalmazzanak a szövegre részletes szöveges leírással.

Bár sok ilyen képesség hasonlít azokhoz, amelyek riadalmat keltettek a Stable Diffusionhoz hasonlóan, az Adobe szeretné hangsúlyozni, hogy nem a művészek helyettesítésének tekinti a mesterséges intelligenciát - inkább a kreatívok "másodpilótájaként" jellemzi azt. 

"Amikor az AI legjobb tulajdonságainak hasznosításáról van szó, az Adobe megbízható partnernek bizonyult, amely értéket nyújt az ügyfeleknek, miközben erős etikai kereteket tart fenn" - áll a vállalat közleményében. "Az Adobe átgondoltan közelít a generatív AI-hoz, és mind saját tapasztalatait, mind a szélesebb kreatív közösség kollektív bölcsességét beépítve olyan dolgot hoz létre, amely minden ügyfélszegmens számára megkülönböztethető és értékes."

Az AdobeFirefly képernyőkép egy alpakabébi 3D-s képét generáló Adobe Fireflyról

Kezdetben a Firefly az Adobe Stock képeken, nyíltan licencelt tartalmakon és olyan közkincseken, ahol a szerzői jogok lejártak, képekre és szöveghatásokra összpontosít, és úgy tervezték, hogy kereskedelmi felhasználásra biztonságos tartalmakat generáljon, úgy hogy "biztosítja, hogy a Firefly ne mások vagy márkák alapján generáljon tartalmat". Az Adobe bevezeti a "Do Not Train" címkét azon alkotók számára, akik nem szeretnék, hogy a tartalmukat felhasználják a modellek képzéséhez, amely "a tartalomhoz társítva marad, bárhol is használják, publikálják vagy tárolják".

Az Adobe lassan integrálja a mesterséges intelligenciát az alkalmazáscsomagjába, legutóbb a Photoshop lenyűgöző fotóhelyreállítási és háttércsere eszközeivel. Ugyanakkor a vállalat elkötelezettnek tűnik a félretájékoztatás elleni küzdelemben is. A legkézzelfoghatóbb a Content Authenticity Initiative (CAI), amely a félretájékoztatás ellen igyekszik felvenni a harcot, és mindenféle digitális tartalomhoz hozzáadni egy ellenőrizhető bizalmi réteget.

A béta programra itt lehet feliratkozni, de az érdeklődők csatlakozhatnak a Firefly Discord szerverhez is, ahol a fejlesztők folyamatosan várják a visszajelzéseket és a felhasználói igényeket.

(Adobe)

Olvass tovább

,
Prezentáció készítése ChatGPT-vel | AI. sorozat 23. rész

AI sorozatunk 23. részében bemutatjuk, hogyan is segít a ChatGPT a prezentációk hatékony tervezésében és elkészítésében, akárcsak egy virtuális asszisztens.


Helló! Ez itt a ChaosBot! | AI sorozat 1. rész

AI sorozat 1. rész: Miról is fog szólni ez a cikksorozat? Miket veszünk sorra és milyen módon? Ha érdekel az AI világa, olvass tovább!


WordPress blog lementése és elemzése | AI sorozat 2. rész

AI sorozat 2. rész: Hogyan használhatjuk a ChatGPT haladó funkcióit? Hogyan képes az AI óriási adathalmazokat fájlokba tömöríteni? Kiderül.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram