Az Adobe lemond a Figma 20 milliárd dolláros felvásárlásáról

2024-01-12 10:08
A szabályozó hatóságok nyomására az Adobe úgy döntött, hogy lefújja a vezető versenytárs - a Figma - felvásárlására vonatkozó terveit.

Az Adobe és a Figma egyesülését 2022 szeptemberében jelentették be. 

Az Egyesült Királyság és az EU szabályozó hatóságainak növekvő nyomására az Adobe és a Figma bejelentette, hogy a két vállalat kölcsönösen felbontja az egyesülési megállapodást, amelynek értelmében az Adobe 20 milliárd dollárért vásárolta volna meg a Figma terméktervezési platformot.

A felmondás eredményeként az Adobe köteles lesz 1 milliárd dollár fordított felmondási díjat fizetni a Figmának készpénzben.

Annak idején mi is írtunk a felvásárlásról, mely hatalmas port kavart a sajtóban. Most mindez a kútba esni látszik.

A hatóságok határozatai

"Az Adobe és a Figma határozottan nem ért egyet a közelmúltbeli hatósági megállapításokkal, de úgy véljük, hogy a mi érdekünkben is az a legjobb, ha függetlenül haladunk előre" - mondta Shantanu Narayen, az Adobe elnök-vezérigazgatója közleményében. "Míg az Adobe és a Figma közös víziója az volt, hogy közösen újradefiniáljuk a kreativitás és a termelékenység jövőjét, továbbra is jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy kihasználjuk a hatalmas piaci lehetőségeket és küldetésünket, hogy személyre szabott digitális élményeken keresztül megváltoztassuk a világot"."

A szabályozó hatóságok az Adobe közel monopolhelyzetére hivatkoztak a tervezőszoftverek piacán, amikor visszaverték az üzletet. A Figma megvásárlásával, amely egy gyorsan növekvő terméktervezési platform, amely ma már népszerűbb, mint az Adobe rivális XD alkalmazása, a szabályozók aggódtak, hogy az Adobe ártana az innovációnak, amely akkor jöhet létre, ha a Figma önállóan virágozhat. A tervezők az egyesülés 2022 szeptemberében történt bejelentése óta hasonló aggodalmaknak adtak hangot, de az Adobe a különböző folyamatban lévő vizsgálatok során mindvégig visszautasította ezeket az állításokat.

Senki sem enged

December 14-én kelt levelében az Adobe elutasította a brit Verseny- és Piacfelügyelet (CMA) által javasolt jogorvoslati lehetőségeket, amelyekkel a fúzió jóváhagyását egy alapos trösztellenes vizsgálatot követően engedélyezték. A hatóság azt akarta, hogy az Adobe "a versenyfeltételek helyreállítása érdekében" jelentős mértékben értékesítse eszközeit, forráskódját és mérnökeit. A CMA december 21-én várhatóan minden fél megvitatja a CMA ideiglenes döntését az ügylet blokkolásáról, a végleges határidő pedig február 25. az akvizíció jóváhagyására vagy blokkolására.

Az üzletet az Európai Bizottság is hasonlóan vizsgálta, és a Bloomberg 2023 februárjában arról számolt be, hogy a amerikai Igazságügyi Minisztérium is hasonló vizsgálatokat készít elő. 

A növekvő nyomás miatt az Adobe-nak nagyon kevés mozgástere volt arra, hogy az ügyletet előrevigye, és mégis megszerezze az összes Figma-eszközt, amelyet meg akart szerezni, vagy - ha saját alkalmazásait feláldozzák a trösztellenes megbékélés érdekében - megtartani.

"Ez nem az az eredmény, amit reméltünk" - mondta Dylan Field, a Figma vezérigazgatója egy nyilatkozatban. "De annak ellenére, hogy több ezer órát töltöttünk a szabályozó hatóságokkal világszerte, részletezve az üzletágaink, termékeink és az általunk kiszolgált piacok közötti különbségeket, már nem látjuk az utat az üzlet hatósági jóváhagyása felé."

Az Adobe bejelentését követően most az Európai Bizottság is megszüntette az egyesüléssel kapcsolatos trösztellenes vizsgálatát.

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram