Megszűnik a Creative Cloud File Sync

2023-08-10 13:47
Nemrég minden Creative Cloud felhasználónak levele érkezett az Adobe-től, amiben arról kaptak tájékoztatást, hogy 2024-ben komoly változások várhatóak a cég felhőszolgáltatásaival kapcsolatban.

adobe creative cloud felhőszolgáltatás

A levél megfogalmazása sajnos félreérthető, több helyen általános, így mi magunk jártunk utána annak, hogy mi lesz ez a nagy változás.

Mi ez a változás pontosan?

Ami várható, az egy szemléletváltás az Adobe részéről, ami mind az üzleti mind az Enterprise előfizetőket érinteni fogja. A változás lényege, hogy meg fog szűnni a régi fájlszinkronizáció alapú felhőszolgáltatás, és helyette a már jelenleg is elérhető, új szemléletű megoldások maradnak csak meg.

A változás áldozata a “Creative Cloud Synced Files” szolgáltatás lesz, ami gyakorlatilag felszámolásra fog kerülni - a fájlok pedig el fognak tűnni a felhőből, azaz az Adobe a türelmi időszak után véglegesen törölni fogja azokat.

Fontos, tehát, hogy nem maga a felhőszolgáltatás szűnik meg, ez a jövőben is elérhető marad több másik platform használatával, a rendszeres szinkronizációt pedig az alkalmazásokba épített “file stream” fogja azt leváltani, ami (azon kívül, hogy nem fog fizikai helyet foglalni a háttértárolón) javítani fogja a közös munka élményét és a munka sebességét is. A folyamat lényege tehát a modernizálás.

Milyen lépcsőfokokban történik meg a váltás?

2024 február 1-től a VIP és az Enterprise felhasználók már nem fognak tudni fájlokat megosztani saját szervezetükön kívül, kizárólag az Admin Console-on rögzített csoportokon belül fog működni a fájlmegosztás, de az is csak 2024 október 1-ig.

2024 október 1 után a teljes szinkronizáció le fog állni, ez várhatóan egy új Creative Cloud kliens megjelenésével fog megtörténni. Az összes addig szinkronizált állomány (a fájlok és a mappák is) elérhetetlenné fog válni.

Amennyiben a File Sync szolgáltatás fut, a fájlok másolata a felhasználó “Creative Cloud Synced Files” mappájában továbbra is megtalálható lesz, a változás tehát nem vonatkozik a már szinkronizált, a helyi lemezen tárolt fájlokra, ám amennyiben ebbe a mappába további fájlok kerülnek, azokról már nem lesz felhő másolat és az addigi tartalom sem a webes felületen sem a Creative Cloud Asztali alkalmazásból nem lesz elérhető.

Ezzel együtt megszűnik minden más eddigi a File Sync-hez kapcsolható felhőszolgáltatás is - azaz a változás érinti az eddigi megosztásokat ( az ügyfelek már nem fogják elérni a saját mappáikat) a kialakított jogosultságokat és a korábbi megjegyzéseket is.

A változás NEM érinti az Adobe Acrobattal elmentett PDF dokumentumokat, azok ugyanis az Adobe Document Cloud platformjában kerülnek elmentésre. Ezek továbbra is megmaradnak, beleértvebele értve a megosztott és elektronikusan aláírt (Adobe Sign) fájlokat is. Szintén nem érinti a közvetlenül az egyes alkalmazásokból a felhőbe mentett asseteket (Könyvtárak) és az alkalmazásokból közvetlenül a felhőbe mentett állományokat.

Mit tehetek, hogy ne vesszenek el a fájlok?

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy ezeket a változásokat az Adobe egy hosszabb időszak alatt, folyamatosan vezeti be, így megtörténhet, hogy egyes felhasználók fájljai egyik napról a másikra válnak elérhetetlenné, úgy, hogy más felhasználók még vígan használják a szolgáltatást.

Ahhoz, hogy ez ne okozzon bosszúságot, még jó időben, 2024 január végéig érdemes backupot készíteni a szinkronizált fájlokról. Ahogy azt korábban írtuk, amennyiben be van kapcsolva a File Sync, akkor ezek a fájlok a helyi merevlemezen is jelen lesznek, így ebben az esetben nincs teendő.

Ha a File Sync áll (ezt a Creative Cloud Desktop App jobb felső sarkában található kis felhő ikonra kattintva lehet leellenőrizni) érdemes azt bekapcsolni, hogy a fájlok szinkronizálódjanak a helyi gépre.

adobe creative cloud web

A szinkronizálást követően a a funkció ismét leállítható és a teljes szinkronizált mappa átmásolható egy harmadik fél által biztosított (Google, OneDrive) szolgáltatásba, ahol a megosztások szükség esetén visszaépíthetők.

Miért volt erre szükség?

A fájlok felhő változatának a helyi lemezen tárolt másolatai - köszönhetően az elmúlt évtized technológia változásainak - mára teljesen feleslegessé váltak.
Már sem sebességbeli sem a munka élményét befolyásoló tényezők nem várhatóak abban az esetben, ha valaki kizárólag a felhőből/ben dolgozik. Az Adobe az elmúlt években kifejlesztette az egyes alkalmazásokba integrált Cloud Documents szolgáltatást és ezzel párhuzamosan bevezette a Creative Cloud Libraries szolgáltatást is - meghagyva a felhasználó számára a szabadságot, hogy ezeket a szolgáltatásokat ne kelljen használnia, azaz a programok továbbra is támogatták a helyi lemezre való mentés lehetőségét. (Ez a jövőben sem változik)

Az elmúlt időszakban azonban az eddigi gyakorlat inkább teherré vált és a - felesleges - “File Sync” szolgáltatás inkompatibilitási és teljesítménybeli változásokat okozott. A fenti szempontok figyelembe vételével, az egyes szoftverekből közvetlenül elérhető szolgáltatások több éves bevezető időszaka után az Adobe (utolsóként a nagy szolgáltatók közül) úgy határozott, hogy a közvetlen fájlszinkronizációt leállítja, szervereit elérhetetlenné teszi.

Amennyiben a leírt folyamat nem egyértelmű, Ön nem biztos abban, hogy a fájljai biztonságban vannak e, forduljanak bizalommal SZOFTVERDOKI.HU szolgáltatásunkhoz.

Olvass tovább

,
Interaktív történet a ChatGPT-vel - AI sorozat. 21. rész

Fedezd fel az interaktív történetmesélés új világát a ChatGPT-vel! Kövesd Tomi és Liza robotikával teli kalandjait, és irányítsd a cselekmény menetét. Te döntöd el, merre halad a történet, így aktív részese lehetsz az eseményeknek. Készülj fel egy izgalmas utazásra, ahol minden döntésed számít!

,
MI által generált feliratok kifejezetten Midjourney betűkkel – AI sorozat 20. rész

Nézzük meg, hogyan tudunk különleges megjelenésű feliratokat generálni Midjourney segítségével.

,
Egészségügyi adatforradalom: az EESZT megnyílik az AI-fejlesztőknek

Magyarország megnyitja az EESZT-t az AI fejlesztőknek, támogatva az egészségügyi adatok elemzését és innovációját, lépést tartva a modern korral.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram