Az AI művészet jelene és jövője

2023-07-26 10:46
Vajon tényleg tarthatnak a művészek attól, hogy a mesterséges intelligencia veszélyes az alkotói munkára? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ, illetve megmutatjuk a világ legviccesebb AI művészeti bakijait is.

ChatGPT szerint a "művészet egy olyan kreatív kifejező eszköz, amely stimulálja az érzékeket, lefoglalja az elmét, és gazdagítja kulturális és intellektuális élményeinket". Szintén ez a célja számos olyan mesterséges intelligencia programnak, amik egy szempillantás alatt "műalkotásokat" hoznak létre, az eredmény ugyanakkor gyakran sokkal mulatságosabb, mint várnánk.

Régebb óta velünk, mint gondolnánk

Bár az AI által készített alkotások az utóbbi években váltak igazán ismerté, valószínűleg sokkal hosszabb ideje létezik, mint gondolnánk. A TechTarget szerint a mesterséges intelligencia által készített művészet első verziói a 1960-as évek végén jelentek meg. Azonban az első jelentős program 1973-ban jött létre, amikor Harold Cohen kifejlesztette Aaront.
“Aaron egy AI asszisztens volt, ami egy szimbolikus AI megközelítést alkalmazott és fekete-fehér rajzokat hozott létre," - magyarázza Sean Michael Kerner, aki a TechTargetnél dolgozik.

Az elmúlt 5 évben pedig szinte lavinaként zúdultak ránk az újabbnál újabb fejlesztések. 2022 májusában a Google bevezette az Imagen technológiáját, mint új módot az AI művészet létrehozására, amely szövegből képes képet kreálni. Azóta számos más program jelent meg, köztük a Stability AI, Adobe Firefly, Midjourney, Prisma és még sorolhatnánk.

Hogy használjuk megfelelően az AI-t

Angus Russell, a NightCafe online AI művészeti stúdió alapítója szerint, a kezdők számára igen nehéz lehet a mesterséges intelligencia segítségével alkotni, és az alkotás során azt az eredményt kapni, amit igazán szeretnének.
"Egy újonc általában olyan feladatot ír a programnak, mint például 'Egy kutya, aki szörfözik'. Attól függően, melyik modellt használják, lehet, hogy kapnak valamit, ami úgy néz ki, mint egy szörföző kutya, de valószínűleg nem fog túl jól kinézni, mert nincs információ arról, hogy általában milyennek kellene lennie a képnek. Például fotónak kellene kinéznie, vagy festménynek, milyen stílusban kellene elkészíteni, milyen legyen a kutya fajtája stb. Ezzel szemben egy tapasztalt szövegíró olyan feladatot ír, mint 'Egy aranyos golden retriever szörfözik a naplementében. Bonyolult részletek, HDR, gyönyörűen fényképezve, hiperralisztikus, éles fókusz, 64 megapixel, tökéletes kompozíció, nagy kontraszt, mozihatású, atmoszferikus, hangulatos'. Mindezek a további kulcsszavak sokkal több iránymutatást adnak az AI-nak, és a tapasztalt AI használó művészek által használt kulcsszavak általában ismertek a program számára, és jól érthetők," magyarázta Angus.

Vajon melyik az a terület, amelyen az AI különlegesen ügyes?

"Attól függ, milyen modellt használunk, de általában minden modell nagyon jó tájak, világítótornyok, építészet, strandok stb. generálásában. A régebbi verziók általában nem jók például arcok generálásában, de az újabbakra már ez sem igaz. Olyannyira nem, hogy a legtöbb AI alkotás manapság az emberekre és arcokra összpontosít (gyakran anime vagy koncepcióművészeti stílusban)."

Jelenleg még gyerekcipőben jár a mesterséges intelligencia általi képalkotás, de ilyen gyorsan fejlődő tendencia mellett valószínűleg nem kell már évtizedeket várnunk arra, hogy jelentős szerephez jusson a művészet terén.

Addig is itt egy vicces gyűjtemény, mely igazolja, mennyire tanulnunk kell még ezt a technikát.

bad ai picture
bad ai picture
bad ai picture


Ha érdekel még több ehhez hasonló rosszul sikerült AI kép, illetve egy bővebb interjú a témában egy szakemberrel, kattints ide!

Olvass tovább


Digitális művészet a Wacom táblákkal

E cikkünkben bemutatjuk a digitális rajztáblák néhány előnyét és innovációját, amely megkönnyíti a grafikusok életét.

,
5 ok, amiért szükséged van a BricsCAD® Lite-ra

A BricsCAD Lite-ba is beépült a mesterséges intelligencia. Ebben a cikkünkben 5 pontban meggyőzünk, miért is érdemes megvásárolnod!

,
ChatGPT memória - Avagy egy szuperagy, ami mindenre emlékszik helyettünk.

Ebben a cikkben a ChatGPT egyik igen hasznos funkcióját mutatjuk be, amely megkönnyíti életünket, ez pedig nem más, mint az integrált AI memória.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram