Az AI hatása: A munkahelyek átalakulása

2024-07-24 09:00
Fedezd fel, hogyan forradalmasítja a mesterséges intelligencia a munkahelyeket, növelve a hatékonyságot és új, izgalmas lehetőségeket teremtve mindenki számára.
AI hatása - Robotok és emberek együtt dolgoznak

A mesterséges intelligencia (AI) rohamos terjedése napjaink egyik legnagyobb technológiai forradalmát hozza el. Az AI hatása jelentősen érezhető, alapjaiban változtatja meg a munkahelyeket és az üzleti világot. A KPMG Magyarország szakértői egy nemrég tartott sajtóeseményen hangsúlyozták, hogy a mesterséges intelligencia használata akár 50 százalékkal is növelheti egyes szakemberek hatékonyságát, és ez a változás már a következő években érezhető lesz a munkahelyeken.

Az AI mindennapi jelenléte

Ma már szinte nincs olyan cégvezető, aki ne foglalkozna a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekkel. Az AI beszivárgott a mindennapjainkba, például sporteseményeken is jelen van: a labdarúgó-Európa-bajnokságon az AI számolja a labdabirtoklási arányt, és a futballedzők AI segítségével elemzik a legjobb stratégiákat. A Netflix filmeket ajánl a felhasználók korábbi választásai alapján, szintén AI-t használva – ismertette Kórász Tamás, a KPMG Management Consulting partnere.

Szoftvereink közül az Autodesk termékei, mint pl. az AutoCAD és a Revit, az építőiparban és a tervezésben forradalmasítják a munkafolyamatokat, lehetővé téve az AI-alapú tervezést és elemzést. Az Adobe kreatív szoftverei, mint a Photoshop és a Premiere Pro, AI-t használnak a kép- és videószerkesztésben, automatizálva és gyorsítva a feladatokat.

Az AI hatása a munkaerőpiacra

A szakértők szerint az AI olyan "game changer" technológia, amely alapjaiban változtatja meg a munka világát. A vállalati középvezetők hatékonysága akár 40-50 százalékkal is javulhat az AI használatával, ami jelentős előnyt jelent a vállalatok számára. Az AI gyorsítja a munkafolyamatokat, az ügyfélszolgálati és kiszolgálási feladatokat, valamint az elemzéseket.

Ugyanakkor nem kell attól félni, hogy az AI minden munkahelyet kiváltana – legalábbis a közeljövőben nem. Azonban a munkakörök átalakulnak, és az AI hatása jelentős, több területen már most is hatékonyan alkalmazható, például önéletrajzok válogatásában, emlékeztetők írásában és kereskedelmi ajánlatok összehasonlításában.

Az általunk forgalmazott ABBYY szövegfelismerő és dokumentumkezelő szoftverek, mint a FineReader, AI-t használnak a dokumentumok digitalizálásában és az adatkinyerésben, ezáltal növelve a munka hatékonyságát és pontosságát.

Az AI adaptálásának fontossága

Kórász Tamás kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia már nem csak kopogtat az ajtónkon – teljes erővel betört a mindennapjainkba. A modern technológiák korai bevezetése versenyelőnyt jelenthet a vállalatok számára. A digitalizáció, a Cloud-, Big Data- és AI-fejlesztések lehetőséget adnak a magyar vállalkozásoknak, hogy szintet lépjenek, javítsák a fogyasztói és munkavállalói élményeket, új értékkínálatot hozzanak létre, és átalakítsák üzleti modelljeiket.

Az Acronis adatvédelmi megoldásai, például az Acronis True Image, AI-t használnak az adatbiztonság és helyreállítás területén, biztosítva a vállalatok adatainak védelmét és integritását.

A mesterséges intelligencia alkalmazása az üzleti életben

AI üzleti élet

A vállalatok többsége még kísérletezik az AI-megoldások bevezetésével, mivel ezek a rendszerek még nem teljesen kiforrottak. A KPMG szakértői szerint azonban a hibák csökkentése és a nagy nyelvi modellek (például a ChatGPT) fejlődése folyamatosan javul. Az AI területén a korszerű technológiai támogatás elengedhetetlen a vállalatok sikeréhez. A KPMG szorosan együttműködik a legnagyobb informatikai cégekkel stratégiai partnerségek keretében.

A JetBrains fejlesztői eszközei, mint a IntelliJ IDEA és a PyCharm, AI-t használnak a kódolási folyamatok optimalizálására. Ezzel segítik a programozók munkáját és növelve a fejlesztési hatékonyságot.

Az AI elvárásként jelentkezik az ügyfelek részéről

Rakó Ágnes, a KPMG Risk Consulting Partnere kiemelte, hogy az AI már a tradicionális területekre is beférkőzött, és napi szinten az üzleti élet része lett. Az AI lehetőséget ad a humán kapacitások, adatok és források még hatékonyabb felhasználására. Az ügyfelek részéről is egyre inkább elvárásként jelentkezik az AI használata.

A KPMG elkötelezetten segíti ügyfeleit a digitális transzformációban, felmérve az üzleti, működési és digitális sikertényezőket, ezen felül elkészítve az üzleti transzformációs és technológiai tervet, majd megvalósítva és rendszerbe állítva a fejlesztéseket.

A Bitdefender kiberbiztonsági megoldások, mint a GravityZone, AI-t használnak a fenyegetések felismerésére és elhárítására. Ezzel nagyfokú védelmet nyújtva a vállalatok számára a digitális fenyegetésekkel szemben.

A mesterséges intelligencia vállalati környezetben

Ignácz Péter, a KPMG adatelemzés, modellezés és gépi tanulás szakértője elmondta, hogy a vállalati környezetben az AI alkalmazása eltér a nyilvános interneten alapuló tudásbázisoktól. A nagy nyelvi modellek a vállalat saját adatait dolgozzák fel, így segítik az üzleti problémák megoldását.

A KPMG saját fejlesztésű dokumentumfeldolgozó rendszere például képes nagyszámú releváns kérdést megfogalmazni a dokumentumok feldolgozásához, és szinte azonnal használható elemzést ad a bevitt információkból.

Az ESET biztonsági szoftverek, mint a NOD32, szintén AI-t alkalmaznak a fenyegetések azonosításában és kezelésében, növelve ezzel a vállalati adatbiztonságot.

Az AI és az ember együttműködése

A gépi tanulás és a nagy nyelvi rendszerek alkalmazása számos vállalati feladatra remekül alkalmazható, és sok emberi munkaórát szabadít fel más feladatok elvégzéséhez. Azonban ahhoz, hogy a jövőbe mutató technológiák pontosak legyenek, gondolkodó és kreatív szakértőkre van szükség, akik meghatározzák a bevitt dokumentumok körét, az elvégzendő feladatokat, és a megkívánt válaszok elvárt tartalmi elemeit és pontosságát.

Az AI és az ember nem rivalizál, hanem egymásra támaszkodva növeli a termelékenységet és reakcióképességet.

Összegzés

Az AI forradalma már elkezdődött, és a munkahelyek átalakulása elkerülhetetlen. A vállalatok számára az AI nem csupán egy új technológia, hanem egy olyan eszköz, amely alapjaiban változtatja meg a működésüket. Az AI segítségével a vállalatok hatékonyabban működhetnek, gyorsabban reagálhatnak a változásokra, és új lehetőségeket teremthetnek.

Az általunk forgalmazott szoftverek széles skálája támogatja ezt a változást, biztosítva, hogy ügyfeleink a legmodernebb eszközökkel legyenek felszerelve a jövő kihívásaira.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2024/07/03/kpmg-mesterseges-intelligencia-ai/

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Berobban az Adobe Firefly videó modellje - Bemutatkozik a Generative Extend

Elérhető az Adobe Firefly videó modell, és továbbfejlesztésre kerülnek a kép-, vektor- és tervezési modellek!


A 2024-es Adobe Max online, ingyenesen követhető!

A 2024-es októberi Adobe Max online is nézhető előadásait kár lenne kihagyni bárkinek is, aki a kreatív világban mozog!


ABBYY FineReader PDF kedvezmény - most 25%!

Megbízható PDF-kezelő eszközt keresel? Az ABBYY FineReader PDF kedvezmény segítségével most 25%-kal kedvezőbben lehet a tiéd!

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram