Megjelent az Affinity Publisher nyílt bétája

  Három évvel - a lassanként legnagyobb Adobe alternatívának számító csomag - az Affinity Photo és az Affinity Designer megjelenése után, a mai napon a márkanév mögött álló Sherif Ltd.  elérhetővé tette a programcsomag legújabb tagjának, az Adobe Indesign / QuarkXPress kompetitor Affinity Publishernek a nyílt béta változatát.

   

  https://affinity.serif.com/en-gb/publisher/  A megjelenés annak ellenére is nagy öröm, hogy már hónapok óta várható volt: az utolsó Sherif név alatt futó brand PagePlus X9 már tavaly augusztus óta csak  “legacy” státuszban volt megvásárolható.

   

  affinity-publisher2_0.jpg

   

  A Publisher rengeteget ígér - többek között teljes mértékű Indesign kompatibilitást - ám hogy ezeket tudja e teljesíteni, az egyenlőre nem fog száz százalékban kiderülni, mivel a végleges verzió megjelenése csak néhány hónap múlva esedékes. A cég saját bevallása szerint több ezer órányi fejlesztéssel tökéletesítette a szoftvert, amiről az első hírek - akkor még tavaly nyári megjelenéssel kecsegtetve - 2016 év végén láttak napvilágot. Az azóta eltelt másfél év alatt - a kiszivárgott videó tanulsága alapján - valóban lenyűgöző munkát végeztek az Affinity fejlesztői.

   

  A Publisher megjelenésével teljessé válik az Affinity portfóliója: az Adobe mindhárom zászlóshajójának (Photoshop, Illustrator, Indesign) elérhető az Affinity féle alternatívája mind Mac, mind Windows rendszerekre, sőt az Affinity for Ipad termékvonal égisze alatt, az első két termék korlátozás nélküli verziója elérhető almás táblagépekre is (ez utóbbival még az Adobe-t is beelőzte a Sherif).

   

  affinity-publisher_0.jpg

   

  A programcsomaggal kapcsolatban az elmúlt években számos kritikát fogalmaztak meg a szoftverek tudásával és használhatóságával kapcsolatban ( ilyen ekézés például, hogy az Affinity szoftverek a kezdetek óta nem támogatják teljes mértékben a nagy felbontású munkakörnyezetet, vagy, hogy a context menük szolgáltatásai szegényesek, de érdemes megemlíteni az Adobe-hoz szokott felhasználók sirámait is a felhasználói felület miatt), mégis azt gondolom, hogy az Affinity ( A CorelDRAW Graphics Suite 2018-hoz hasonlóan) egy remek ( és professzionális) választás kisebb cégek, otthoni irodák számára. Talán kevésbé kezes és sokkal kevésbé innovatív, mint az Adobe programcsomagja, de használatával jogtiszta, teljes értékű és professzionális - ráadásul “örökös” szoftverhez lehet jutni.