2019 mozgalmas év volt, mozgalmasabb, mint valaha


Komoly átrendeződések voltak az általunk képviselt szoftverek piacán - amik egyértelműen a jövőre való felkészülés jegyében zajlottak. Az év lezárásaként ezekkel szeretnénk egy keveset foglalkozni - és talán némi magyarázatot adni arra, hogy mi miért történik.


Eszköz 2.png

 

A legnagyobb újdonságok a Wacom háza táján történtek, itt egy alapvetően nem új, de robbanásszerűen fejlődő ágazat felfejlődésére koncentráltak - a digitális aláírótáblák és ezeken keresztül a digitális dokumentum rögzítés piacára.

Bár már évek óta beszélünk arról, hogy papírmentesen kellene gondolkodni és az irodáknak sokkal kevesebb papírszemetet kellene kitermelni, ez az irány alapvetően csak az elmúlt néhány év során határozta meg önmagát. Az egyes területek - főként a telekom cégek és a bankok - beindították a saját maguk megoldásait, amik egytől egyig épültek valamiféle szabványra, de átfogó és egységes megoldás - az egyes földrajzi területek különféle szabályozási módjai miatt - mindeddig nem valósulhatott meg. A GDPR bevezetése viszont termőföldet nyújtott a szabályozások megfelelő kialakításának, és rendet teremtett a vadnyugati viszonyok között. A Wacom - mint a grafikus táblák piacvezetője pedig képes volt reagálni erre a lehetőségre, és az aláírási üzletágán beindította a saját “Business” szekcióját, mindjárt le is fektetve a toll-papír technológia teljes digitalizálásának az alapjait. Ebből lett a Will 3.0 (Wacom Ink Layer Language) nevű szoftveres környezet, ami lehetővé teszi minden fejlesztőnek, hogy különböző szoftveres rétegeken keresztül hozzáférjenek a Wacom eszközök által nyújtott szolgáltatásokhoz.

Fontos megérteni, hogy ez nem kizárólag a digitális aláíró táblákkal kapcsolatos újítás volt, hanem egy valóban komplex “szolgáltatáshalmaz” bevezetése, ami a kézírásfelismerés, mesterséges intelligencia alapú rajz és kézírás elemzés, VR és AR szolgáltatások során keresztül vezet el egy lehetséges szebb jövő irányába, ahol nincsenek elveszett feljegyzések, és az írási és olvasási szokások feltérképezésével hosszabb távon komplett profilok alkothatók a tollat használó személyről, segítve annak tanulását (mit ért meg, mit nem, hol hezitál, mikor válaszokat ad?) de reakció képességéről, sőt végső soron egészségi állapotáról is képet kaphatunk majd. 

A Will ezáltal kvázi ipari sztenderdé vált, ami olyan termékek megjelenését tette lehetővé (a magyar piacon is) mint az új generációs hibrid kézírás digitalizáló táblák és a repetitív folyamatokra (táblázatkitöltésre) specializálódott eszközök is. 

A Will 3.0 év eleje óta minden fejlesztő számára elérhető (ingyenes és fizetős változatban is).

A Wacom ezen túl is számos új eszközzel jelent meg a piacon: a kijelző nélküli tábláit lassan megfizethető árú új, kijelzős típusok váltják fel (ez a trend az aláírótáblák esetében is megfigyelhető) bejelentették például a Cintiq sorozat kettéválását (Cintiq-re és Cintiq Pro-ra), ahol az előbbi a jelenlegi Intuos Pro szintet képviseli - és hivatott hosszabb távon leváltani. Ez a trend a jövőben is folytatódni látszik válaszul a kreatív grafikus táblák piacán megjelent kihívók olcsóbb termékeire.

Szintén haladt a korral a TeamViewer, aki nem picit lépett előre 2019: két új terméket is bejelentett, és a teljes körű mobiltámogatásnak köszönhetően gyakorlatilag a remote management szoftverek vitathatatlan királyává vált.

Az első termék (TeamViewer Pilot 2.0) nyár elején érkezett, az új TV verzió ugyanis támogatja a mixed reality hibaelhárítást: nem csak a mobilkészülék képernyőjéhez fér hozzá a supportot adó, hanem a kamerájához is: így ha a támogatást nyújtó olyan hibát lát, ami nem szoftveres természetű, egyszerűen megkéri a támogatást igénybe vevő személyt, hogy fordítsa a mobilkészülékét a hibás berendezés felé, és az élő képet kiegészítve (nyilakkal, utasításokkal, csatolt manual bejegyzésekkel) gyakorlatilag mérnöki pontosságú utasításokat tud nyújtani a hibaelhárítás érdekében.

A második újítás szintén ebben az irányban puhatolódzik, a termék pedig a TeamViewer for IoT nevet kapta. Ez a kompatibilis internetre kötött eszközök esetén nyújt távoli hibaelhárítási lehetőséget, így gyakorlatilag bekötve a TeamViewer mikrokörnyezetbe minden olyan berendezést, ami rendelkezik Internet kapcsolattal. Fűtési rendszereket, nagyvállalati energiahálózati csomópontokat és informatikai hálózatokat éppúgy, mint az otthoni takarító robotot, hűtőszekrényt vagy kamerarendszereket. Hiánypótló és óriási újítás.

Kevésbé hiánypótló, a JetBrains nemrég bejelentett új terméke, a Space. Ez a termék ugyanis a csatorna alapú vállalati kommunikációs eszközök (mint a Slack vagy a Ryver) kifejezetten programozók igényeire alakított változata. Mindent nyújt, amit a Slack, de mivel minden egyes JetBrains termékben integrált támogatása van, lehetőséget nyújt kooperatív kódolásra, kódrészletek megosztására, de egyben egyfajta fejlesztési naplóként és CRM eszközként is használható. Minden egy helyen, megfelelően beszabályozva - ez lehetne a mottója a Space-nek, ami bár egyértelműen a Slack kihívója, nem túrja azt ki: a fejlesztő eszközökbe már beépülő Slack pluginek továbbra is elérhetőek maradnak.

A JetBrains ezen kívül számos termék frissítéssel jelentkezett, ezek mind megjelentek az előfizetők toolboxában.

Ráadásként van egy JetBrains vonatkozású szoftver.hu hírünk is erre az évre: mint ahogyan arról áprilisban hírt adtunk, mi lettünk a leggyorsabban növekvő JetBrains viszonteladó Európában, és el is hoztuk az ezért járó csodaszép díjat az idei viszonteladói konferenciáról.

Köszönjük JetBrains!

És most menjünk tovább a Corelre, mert ők sem voltak éppen restek változtatni 2019-ben. Az év egy óriási hírrel kezdődött: még ki sem hevertük az újévi malacsült okozta gyomorfájást és a pezsgő okozta hasogató fejfájást, megírtuk, hogy a Corel felvásárolta a Paralells-t, a cross platform és virtualizációs megoldások piacvezető fejlesztőcégét.
Ekkor már látni lehetett az irányt, hogy a Corel idei esztendője a terjeszkedésről és a piacszerzésről fog szólni. Az idei Corel Graphics Suite frissítéssel együtt megérkezett a régóta várt MacOS Corel verzió és a forradalmi online Corel szolgáltatás, a coreldraw.app, amivel minden számítógépünk CorelDraw futtató géppé válik.
Júliusban pedig olyasmi történt, amit tényleg nem láttunk jönni: magát a Corelt is felvásárolták. A vásárló KKR befektető cég az eddigi tulajdonos “Vector Capital” -tól szerezte meg a Corel portfóliót, és óriási tőkét fecskendezett a társasághoz, aminek az eredményeit alighanem a következő években fogjuk majd látni.

Végül pedig álljon itt néhány szó az Adoberől is, akik (ahogyan már megszoktuk) idén is magasra tették a mércét. Mivel az Adobe nagy újdonságai rendszerint az év vége felé jönnek csak, az év első híre az ő esetükben is egy felvásárlásról szólt: még február sem volt, amikor kijött a hír, hogy a cég megszerezte az Allegorithmic-et, egy népszerű 3D post production eszközt. A cég termékei szinte megkerülhetetlenek bizonyos piaci szereplők esetében (játékfejlesztés, termékfejlesztési ágazatok, építészeti vizuál) - így az Adobe mindenképpen jó lóra tett a felvásárlással, aminek a figyelemmel kísérésével mi - felhasználók - pedig láthatjuk, hogy az anyacég milyen irányba kíván terjeszkedni a jövőben. Érdemes lesz figyelni az Adobe 3D típusú fejlesztéseit az elkövetkező években.

Ennek egy előfutára már meg is érkezett: az Adobe ugyanis idén több új terméket is bejelentett, köztük az Aero-t, ami egy kiterjesztett valóság fejlesztőeszköz és - bár mind a neve, mind a kategóriája azt sugallja - egyáltalán nem nehéz használni. Ehhez hozzájön még az a jó hír is, hogy az Aero ráadásul még ingyenes is, ezért a kipróbálását mindenképpen jó szívvel ajánljuk minden (egyelőre csak almás) mobileszköz felhasználó számára.

Újdonság volt idén - bár mivel évek óta ígérték, az újdonság varázsa már elszállt ez esetben - az iPad-ra optimalizált, teljes értékű Photoshop. Ez egészen meggyőzőre sikerült, a visszhangjai is jók a szoftvernek - ráadásul - ha Creative Cloud előfizető vagy - akkor ezt is ingyen használhatod.

A harmadik gigameglepetés az Adobe esetében szintén egy vadonatúj szoftver volt, amit Adobe Fresco-nak neveztek el, és egy régi nagy hiányosságot pótolt, mégpedig azt, hogy az Adobe nem rendelkezett a Corel Painterhez hasonló digitális festő alkalmazással. A Fresco ugyanis egy ilyen szoftver, elképesztően látványos effektekkel és számos ecset alapú eszközzel. Sajnos ez a szoftver sem kompatibilis minden eszközünkkel, de itt van, elérhető, és benne van minden amit az Adobe-ban szeretünk: egyszerűség és tökéletesség.

Sokáig lehetne még sorolni, milyen év is volt 2019 kreatív szoftverek szempontjából, és sorra lehetne venni a kisebb szoftverházak újításait, meglepetéseit is, de ennek a cikknek most nem ez a célja. A 2019-es év nagyobb híreiből egyértelműen kirajzolódik, hogy forradalmi évek következnek mind a kreatív rajztáblák mind az AR és VR eszközeink irányában - és szoftvereink már most tapasztalható apró változásai egy egészen új világot mutatnak meg. 2020 a változás éve lesz, és tíz év múlva pedig jó eséllyel egy egészen más kreatív világot fogunk majd látni.

Addig is szoftver.hu csapata (akik a kreatív világgal együtt fejlődünk és idén Zrt-vé váltunk) nevében Boldog és Kreatív új esztendőt kívánunk minden olvasónknak!

 

Eszköz 1.png

 

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram