Készíts nagyszerű tutorialokat ezzel az 5 egyszerű lépéssel

2023-05-12 12:00
Kövesd az alábbi 5 egyszerű lépést és készíts könnyen érthető tutorialokat követőidnek.  

Kövesd az alábbi 5 egyszerű lépést és készíts könnyen érthető tutorialokat követőidnek.  


A videók mára a digitális kommunikáció alapvető részévé váltak. Az emberek 69%-a szívesebben néz meg egy rövid videót egy termékről, vagy szolgáltatásról, ami iránt érdeklődik, ahelyett, hogy elolvasna egy hosszú leírást. Ez természetesen csak a jól elkészített videókra vonatkozik, vagyis olyan videókra, amik esztétikusak, informatívak és jó minőségűek. Egy ilyen videó könnyen elkészíthető, ha követjük az alábbi lépéseket:

1. lépés: A cél meghatározása

Érdemes onnan megközelíteni ezt a kérdést, hogy mi szeretnénk, mit csináljanak a nézők, miután megnézték a videót. Tegyük fel, hogy a videó témája egy vállalati szoftver általános bemutatása. Tehát, a nézőink nagy része szeretné a vállalati munkafolyamatait hatékonyabbá tenni egy arra alkalmas vállalati szoftverrel. Vagyis a videó megtekintése után minden bizonnyal elkezdi keresgélin a különböző opciókat. Ha ennek tudatában készítjük el a videót, jóval nagyobb a valószínűsége, hogy a mi szoftverünkre esik majd a választása, így ez a lépés kiemelten fontos.

2. lépés: Vázlat és storyboard készítése

Ez a rövid vázlat tartalmazza a videó lényeges pontjait. Érdemes összeírni azokat a főbb témaköröket, amiket szeretnénk érinteni a videóban. Ebből a jegyzetből - azon kívül, hogy egy általános áttekintést ad számunkra a videóról - az is kiderülhet, ha például túl sok információt szeretnénk beleszuszakolni a tutorialba, ami csökkentheti annak hatásfokát.

Ezután itt az ideje, hogy elkészítsük a videó storyboardját, vagyis, hogy a vázlatban leírt főbb pontokat milyen sorrendben és milyen módon szeretnénk bemutatni. Ez tartalmazhat felvételeket, egy prezentációt, screenshotokat, illetve más elemeket is.

3. lépés: Forgatókönyv készítés

Most, hogy már világosan látjuk, mit fogunk bemutatni a videóban, illetve a sorrendet is eldöntöttük, a következő lépés, hogy megírjuk a forgatókönyvet. Ez az esetek nagy részében a jól ismert bevezetés, tárgyalás, befejezés struktúrát követi.

  • Bevezetés: A videót érdemes a téma gyors bemutatásával kezdeni. Ezen felül a nézők számára jobban értheő a tartalom, ha már az elején tisztázzuk, hogy milyen új tudást fognak elsajátítani a videó megnézése közben.
  • Fő rész: Értelemszerűen ez a rész a leghosszabb és legrészletesebb. Fontos, hogy mindent alaposan magyarázzunk el. Gyakori hiba, hogy a videók készítője nem elég részletesen magyarázza el a témát. Ami számunkra evidens, az a nézők számára egyáltalán nem biztos, hogy az, így érdemes arra törekedni, hogy inkább “túlmagyarázzuk” a témát, mint hogy gyorsan átrohanunk fontos részen.
  • Befejezés, következtetés: Ebben a részben érdemes emlékeztetni a közönséget a videó főbb pontjaira, illetve azokra az ismeretekre, amiket a nézők megtanulhattak a videót nézve. Érdemes valamilyen CTA (call to action) hangsúlyozása is, például a felhasználók arra buzdítása, hogy más, hasonló témájú videóinkat is tekintsenek meg.

Miután kész vagyunk a forgatókönyvvel, érdemes párszor hangosan felolvasni, hogy az esetleges hibákat, vagy zavaros részeket könnyebben lehessen azonosítani és javítani.

4. lépés: Forgatás

Ezután következik a videó felvétele. A legtöbb esetben ehhez egy kamerára (akár egy jó kamerával rendelkező móvil) illetve, ha különböző programokban, vagy weboldalakon végzett aktivitást mutatsz be, akkor egy képernyőrögzítő szoftverre lesz szükséged.

5. lépés: A videó szerkesztése

Az olyan professzionális eszközök, mint az iSpring Suite használatával mind a felvétel rögzítése, mind pedig a video szerkesztése könnyedén és hatékonyan megoldható. Egyszerre rögzíthetjük a képernyőt és a saját magunkat mutató területet, ezután pedig tetszés szerint szerkeszthetjük a videót,, törölhetünk belőle részeket, hangalámondásos szekciókat és különböző efekteket adhatunk hozzá stb. Az, hogy a videó mennyire lesz könnyen befogadható és élvezetes a néző számára sokszor a szerkesztés folyamata alatt dől el, mivel hiába jó a téma, ha nincs megfelelően megszerkesztve a videó.

A fent említett 5 lépéshez természetesen igény szerint hozzáadhatsz még más kiegészítő fázisokat is, ha az számodra megkönnyíti a munkafolyamatot. Azonban általánosságban ez az 5-ös lista egy jó kiinduló pontot ad ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni az érdekesebbnél érdekesebb videók készítését.
Ahhoz, hogy még érdekesebbé tedd videóidat, érdemes az alábbi tippeket is megfontolni:

  • A felvétel helyszínének alapos előkészítése
  • Az egyes szegmensek zökkenőmentes összekapcsolása
  • A történetmesélés stílusának tökélyre fejlesztése.

Alkotásra fel! Ha pedig szeretnél egy részletes leírást elolvasni az iSpring profi videószerkesztő szoftveréről, kattints ide!

Olvass tovább

,
Wacom - A tökéletes ballagási ajándék

Lepd meg szeretteidet az idézetek és lufik mellett legnépszerűbb Wacom tábláink egyikével!

LATTE3D: villámgyors text-to-3D model generálás

Az Nvidia technológiája szinte azonnal 3D modelleket generál a szövegpromptok alapján. De mire és hogyan lesz használható ez az eszköz?

,
Mire lesz képes az új ChatGPT?

Az új ChatGPT hang-, kép- és szövegalapú interakciókra is képes. Ezen felül a vállalat ezeket a funkciókat ingyenesen elérhetővé teszi.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram