Egy modernista mestermű újragondolása a Lumion segítségével

2023-06-20 10:30
Fedezd fel a Casa das Canoast, mely tökéletes harmóniában áll környezetével. A projekt a Lumion segítségével ölthet digitális formát.

Fedezd fel a Casa das Canoast, mely tökéletes harmóniában áll környezetével. A projekt a Lumion segítségével ölthet digitális formát.


canoasleadkep.png

Néhány építészeti tervet újra és újra érdemes elővenni, új szemszögből vizsgálni és különböző módon megtapasztalni. Az elhunyt brazil építész, Oscar Niemeyer ikonikus otthona sem kivétel ez alól.

A Rio de Janeiro melletti Tijuca-erdőben található a Casa das Canoas, bátran állíthatjuk, hogy a modern építészet mesterműve. A ház organikus formái és minimalista tervezése miatt ismert, az átlátszó üvegfalak, a hullámzó betontető és a dekoratív gránit szikla tökéletes harmóniában vannak egymással és az építményt körülölelő környezettel.

A ház arról is híres, hogy úgy tervezték, hogy alkalmazkodjon a terület szabálytalanságaihoz, nem pedig fordítva. De nem csak ez a különleges design inspirálta Adam Ingramot (The Lumion Collective), hogy életre keltsen a Casa das Canoas-t Lumionban. Az is fontos szerepet játszott, ahogyan a ház teljesen a környezetébe olvad, ezzel azt üzenve, hogy maga az épület másodlagos az őt körülvevő tájhoz képest. Ezek a szinkronban lévő elemek a konstansok, és az idők folyamán ott élő emberek csupán átutazó látogatók.

E különleges egység megörökítésének kihívása vezetett egy eredeti animált jelenet létrehozásához a Lumion 2023-ban, mely tökéletesen alkalmas volt a projekt végrehajtására.

A Casa das Canoas-t 1953-ban fejezték be, és ez volt Niemeyer családi otthona tizenkét évig. Mivel ő volt mind az építész, mind a megrendelő, így szinte minden korláttól mentes volt az épület tervezésével kapcsolatban. Ez a szabadság tette lehetővé Niemeyer számára, hogy megvalósítsa elképzelését: létrehozzon egy egyedi, személyes otthont, amely elmossa a határokat az épített környezet és a természetes világ között. Nem csupán egy olyan házat akart építeni, amely összhangban van környezetével, hanem arra törekedett, hogy magába foglalja a brazil táj organikus szépségét, és azt belefűzze otthona minden részletébe.

A ház előtti nagy szikla - amely áttör a falakon és beleomlik a medencébe - pontosan ott maradhatott, ahol eredetileg is volt, erőfeszítés nélkül összekötve a külső teret a belsővel. Ezt a természet iránti figyelmet a felhasznált anyagok választásában is látni. Az üvegfalak lehetővé teszik a ház számára, hogy egybeolvadjon a mögötte lévő trópusi dzsungellel, és a szabad formájú betontető inspirációt merít a brazil táj domborzatából. Emellett a lejtős telekre építve Niemeyer úgy döntött, hogy a lakóhely bejáratát a legmagasabb pontra helyezi, hogy a házat, a medencét és a környező erdőt a leglátványosabb módon hozza kapcsolatban az épülettel.

A táj formálása Lumionban 

Mivel a természeti környezet integrált része a Casa das Canoas-nak, a körülötte lévő táj újratervezése gondos megfontolást igényelt. Több mint 2500 növény- és famodellel keltették életre a Tijuca-erdőt.

A táj jelenetet három fő részre osztották. Az első a közvetlen növényzetre összpontosított az épület körül, amelyet nagyrészt a Lumion finom és rendkívül részletes természeti eszközeivel dolgoztak ki. A második szakaszban, amely a házat és a medencét veszi körbe, alacsony felbontású fa- és növény eszközöket használtak, hogy szilárd alapot hozzanak létre. Ezen túl a Lumion tömeg- és festék elhelyezési eszközeit alkalmazták a környezet gyors betelepítésére, miközben helyet hagytak a további módosításokhoz. A tágabb tájat a Lumion természeti könyvtárával hozták létre, melyben különösen nagy segítséget jelentettek a lombkorona csoportmodellek. Ezeket a modelleket csoportosították és duplikálták, hogy nagy területeket hozzanak a maximális vizuális hatás érdekében.

A híres szikla újrateremtése a beolvasott eszközök és a kreatív átdolgozás kombinációját igényelte, hogy biztosítsák annak hitelességét és jelentőségét az átfogó tervezésben.

Renderelés a Lumion 2023-ban

Az animált funkció renderelése a Lumion 2023-ban lehetővé tette a raszterizációs és sugárkövetési technikák kombinációjának alkalmazását. Mindkét módszer erősségeinek kiaknázása a leglátványosabb eredményt hozta.

A raszterizációt a külső jeleneteknél alkalmazták, mivel ez biztosította a maximális kreatív irányítást a fény, az árnyék és a szín interakciója felett. Ez a megközelítés rugalmasságot és művészi szabadságot kínált.

A belső jelenetek viszont nagyobb pontosságot igényeltek a világítás és az anyagok viselkedésének tekintetében. Itt került középpontba a sugárkövetési effektus.

A sugárkövetés sokkal pontosabb környezeti világítást biztosított, amely létfontosságú szempont volt, figyelembe véve a Niemeyer által szándékolt belső tér kialakítását. A javított visszaverődő világítás és reflexiók lehetővé tették egy sötétebb belső tér létrehozását anélkül, hogy a képek alulvilágítottnak tűnnének, és maximálisan kihasználták a fény és az árnyék interakcióját a különböző design elemekkel.

A teljes projekt részleteit itt találod.

(Lumion)

Olvass tovább


Autodesk Fusion - 3 előfizetés 2 áráért

2024 február 7 és 2025 január 31 között elérhető az Autodesk Fusion 3 for 2 ajánlata, melynek keretében hatalmas kedvezmények várnak rád.


Wacom termékbemutató nyílt nap - Újdonságok és inspirációk

Múlt héten tartottuk a kivételes Wacom termékbemutató nyílt napunkat. Nézd meg milyen volt!


Adobe Acrobat - A felsőoktatás nélkülözhetetlen eszköze

Fedezd fel, hogyan segíti az Adobe Acrobat megjegyzések funkciója a hallgatókat a hatékony tanulásban és együttműködésben a felsőoktatásban, valamint hogyan alkalmazható lépésről lépésre a digitális dokumentumkezelésben.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram