Alaprajzból 3D kép: Stable Diffusion - AI sorozat 9. rész

2024-03-04 09:45
AI sorozat 9. rész: Ebben a részben ismételten a Stable Diffusion programról lesz szó. Így készíthetsz könnyen alaprajzokat kézi rajzokból.

ai sorozat 9. rész

A mesterséges intelligencia szinte végtelen új lehetőséget nyit az építészetben. Az AI sorozat 9. részében a Stable Diffusion használatával foglalkozik. A témában már írtunk korábban egy cikket, ezt ide kattintva, a sorozat előző cikkét pedig ide kattintva éred el.

Előkészületek

Tegyük fel, hogy épp egy ház tervezésén dolgozunk. A megrendelővel gyorsan felvázoltunk egy alaprajzot, viszont én szeretném, ha ez nem csak így maradna, hanem egy látványos 3D felülnézeti képünk lenne a tervezett építményről.

Itt is van a ház alaprajza. A fekete-fehér erős kontrasztos kép lesz az alap, ami alapján a mesterséges intelligencia rajzolni fog.

Elindítottuk a Stable Diffusion programot, amihez a ControlNet már telepítve van (a programokról és használatukról a bővebb leírás a linkekben).

  • Stable Diffusion checkpoint: Egy valósághű modell (szerencsére ebből sok van). Én a RealisticVision modellt választottam, de a dvArch és a Home Rooms Decoration modellt is sokat használom. (A kedvenc checkpoint modelljeimet ide gyűjtöttem).
  • A ControlNet kiegészítőben a Preprocessor: Canny vagy Scribble.
  • A ControlNet kiegészítőben a Model: Canny.
  • Az utasítás (prompt): residential home, realistic model, layout on how to plan the layout of your apartment, bedroom, kitchen, bathroom, living room, furniture, garden outside, realistic, detailed rendering, architect colors, top view, textured shading.
  • Negative prompt: text, cropped, out of frame, worst quality, low quality, jpeg artifacts, ugly, morbid, mutation, deformed, blurry.
ai alaprajd
ai alaprajz
mesterséges intelligencia terv
mesterséges intelligencia alaprajz

Utómunkák

Ez esetben kissé nehezebb dolgunk van, mint amikor egy ház külső nézetét szeretnénk elkészíteni az AI segítségével. A mesterséges intelligencia csak olyasmit tud rajzolni, amire betanítják, házakból pedig kellően sokat látott ahhoz, hogy jó képeket tudjon generálni. De alaprajzból már jóval kevesebbet látott, így azzal nehezebben boldogul. Vannak speciális modellek építészek számára, és sok LoRA-t is találunk (a kedvenc LORA modelleimet itt találod) de mindenképpen több kísérlet szükséges, míg megtaláljuk a nekünk megfelelő beállításokat. Ha tudunk, készítsünk saját modellt és LORA-t is!

Ezen kívül a jelenlegi (2023 vége) MI szöveg-alapú képgeneráló programok általános rajzoló programok és nem igazán lehet neki megmondani, melyik szoba a konyha, melyik a mellékhelyiség, melyik a hálószoba, stb… Ezeket próbáljuk meg minél részletesebben beleírni az utasításokba.

Használhatjuk még a Stable Diffusion inpaint funkcióját is, ahol csak a változtatni kívánt részt jelöljük ki, és oda generálunk új képi elemeket.

Készüljünk fel, hogy esetleg több képet is kell majd készíteni, az eredményeket pedig a Photoshopban bűvészkedjük össze. Itt a Generative Fill opcióval kérhetjük a mesterséges intelligenciát, hogy új elemeket generáljon a képbe, vagy cserélje le a régieket.

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram