Weboldalról információ gyűjtése a ChatGPT-vel – AI sorozat 8.rész

2024-02-27 10:50
AI sorozat 8. rész: Hogyan készítsünk listákat az AI segítségével percek alatt? Tudd meg a cikkből hogyan spórolhatsz rengeteg időt így.

ai sorozat 8. rész

Ha érdekel az AI más területeken történő alkalmazása, olvasd el előző cikkünket a témában, melyet itt találsz.

A technológia

A ChatGPT 4-es verziójához az első nagy újdonság az volt, hogy kiegészítőket, plug-in-ket lehet készíteni hozzá, így új funkciókkal bővülhet a program. Például weboldalakat tud megnézni, elemezni, akár le is tölteni. Ezen felül grafikonokat is képes készíteni, térképet tud rajzol, videót elemezi, össze lehet kötni más programokkal. Ezen kívül még nagyon sok mindent lehet csinálni.

A „nagyon sok minden“ konkrétan ezernél is több plug-int jelent.

PixelRita! Mik azok a plug-inek?

Ó, a ChatGPT plug-inek, mik is ezek? Elképesztően menő kütyük, amik még okosabbá teszik a már amúgy is zseniális ChatGPT-t! 🌟 Ezek a plug-inek olyan extra szuperképességek, mint például netezés, adatműveletek, vagy akár képek generálása, amivel a beszélgetéseink szinte végtelen lehetőségekkel bővülnek.

Használatuk szuper egyszerű, bár egy picit tech-savvy-nak kell lenni hozzá:

Kezdj egy ChatGPT Plus előfizetéssel: Elsőként csapj le egy ChatGPT Plus előfizetésre, hogy belevágj a plug-in művészetbe. Lépj be, klikkelj az "Upgrade to Plus" gombra, és hopp, már indul is a varázslat $20/hó-ért (2023-as ár).

Béta funkciók felélesztése: Alapból a béta funkciók alszanak, de te ébreszd fel őket! A beállításokhoz kattints a három pontra, majd engedélyezd a "Browse with Bing" és a "Plugins" opciókat a "Beta Features" alatt.

Használd a ChatGPT újdonságait: Indulhat a party! A GPT-4 gomb fölé húzva az egeret, felbukkan a "Browsing Beta" lehetőség. Kattints, és indulhat a böngészés!

Plug-in Áruház: Ugrálj át a Plug-in Áruházba! A GPT-4 gomb alatt nyisd meg a menüt, és készülj fel a plug-in vadászatra. Fedezd fel, teszteld, és válogass kedvedre!

Ne felejtsd el: a plug-inek még kicsit próbálkoznak, szóval lehetnek furcsaságok. Limitált számú plug-in lehet életben egyszerre, és választanod kell a webböngészés és a plug-in használat között. De ne aggódj, a lehetőségek tárháza így is hatalmas, úgyhogy hajrá és fedezz fel mindent! 🚀😉

A probléma

Csakhogy sajnos az ChatGPT-t fejlesztő OpenAI állandóan rohan, hogy utolérje a saját technológiáját, így a Plug-In rész túlságosan egyszerűre sikerült, ráadásul a Plug-inekről alig 1-2 mondat írja le, hogy melyik mit is csinál, így roppant nehéz kiválasztani, melyiket használjuk.

ChatGPT plug-in
A ChatGTP plug-in központja

Miután pedig kiválasztottuk azokat, amiket használni akarunk (azaz telepítettük), még mindig csak egy listánk van ugyanazzal a néhány mondatos leírással. Még cask nem is ábécé sorrendben…

Összességében nem egyszerű kibogozni melyiket is használjuk.

chatgpt plugins
A feltelepített ChatGPT plug-inek

Egy külső weboldal

Szerencsére ráakadtam a StartupHub.ai oldalára, ahol rengeteg plug-int összegyűjtöttek és készítettek egy rövid leírást is, hogy melyik mire jó. Saját bevallásuk szerint 992 plug-in van az ő adatbázisukban. Nincs itt az összes, amit telepíteni lehet a ChatGPT-hez, de talán kellően elég, hogy végre egy rendes listát készítsünk.

Ezt az oldalt bátran ajánlom mindenkinek, aki plug-int keres!

ai tool hunt
StartHub.ai leírása az egyik plug-inről

Munkában a GPT

Bármennyire is hihetetten, de ezzel minden adatom megvolt ahhoz, hogy a nálam feltelepített plug-ineket egy táblázatba rendezzem.

Saját plug-inek összegyűjtése

Legnehezebb feladatnak az tűnt, hogy összeszedjem azokat plug-ineket, amiket a ChatGPT fiókomhoz telepítettem. Rendes listát nem találunk, csak mint a fenti képen látható, egy kis ablakban 4 plug-in neve jelenik meg.

Erről készítettem egy-egy képernyőképet, majd odaadtam a ChatGPT képfelismerőjének, hogy írja át szöveg formába azt, ami a képen látható. Ezzel megkaptam a plug-in-ek nevét szövegként. Továbbá kértem a ChatGPT-t, hogy listába, ábécé sorrendbe rendezve írja le őket.

Készítsük a linket

Most, hogy már volt nevünk, amire rá tudtunk keresni. Szerencsére a StartupHub.ai szépen, kövezetesen használja a linkeket. Az Ai Tool Hunt nevű plug-in linkje például így néz ki:

https://www.startuphub.ai/chatgpt-plugin/ai-tool-hunt/

A ChatGPT-t meg tudtam kérni, hogy az előbbi listában az összes plug-in nevét alakítsa át linké, ebben a formában.

A linkek tartalmának összegyűjtése

Most, hogy már valódi linkek is voltak, megkértem a ChatGPT-t, hogy nézze végig őket egyenként, és gyűjtse össze az ott található tartalmat, értelmezze, hogy melyik plug-in mire jó, próbáljon példát keresni az adott plug-in használatára és saját belátása szerint találjon ki egy kategóriát, amibe beleteheti.

Ehhez a VoxScript plug-in-t használtam. Ez a kiegészítő nagyon jól használható egy-egy weboldal információinak összegyűjtésére de az még neki is sok, hogy ennyi plug-in weboldalát egyesével átnézze. Ezért csak 5-5 oldalt kértem tőle egyszerre.

A végeredmény

Végeredményül egy ilyen szép táblázatot kaptam. A teljes táblázatot betettem a blog tudástárába is.

ai tool list
ChatGPT plug-in-ek táblázatba rendezve

További lehetőségek

Jól láthatjuk, hogyha már van egy link gyűjteményünk, akkor a ChatGPT-t meg lehet kérni arra, hogy az oldalakat végigjárva rövid leírásokat készítsen a linkek tartalmáról. Így könnyedén kaphatunk egy jól használható táblázatot.
Tehát a fent bemutatott módszer bármikor máskor is használható, ha van egy link gyűjteményünk. Mutatok néhány példát, mert nekem nagyon sok link gyűjteményem van.

Google Play Store

Minden évben összegyűjtöm azokat a programokat, amik telepítve vannak a telefonomon. A linkeket egy dokumentumban tartom, hogy azokra kattintva könnyen és gyorsan fel lehessen telepíteni a kedvenc programjaimat. De mindig is túl lusta voltam, hogy azt is leírjam, milyen program is van valójában a link mögött. Most a ChatGPT szépen összeírta nekem.

google play apps
A Google Play Store applikációim listába rendezve egy-egy rövid leírással

Stable Diffusion letölthető tartalmak

A Stable Diffusion mesterséges intelligenciával működő rajzoló programjának egyik jellemzője, hogy nyílt forráskódú, így bárki készíthet hozzá modelleket vagy más extra tartalmakat. Ennek köszönhetően rengeteg hasznos anyagot találunk hozzá, amik egy idő múlva igencsak átláthatatlanok lesznek.

Ismételten a ChatGPT-nek odaadtam egy listát tele linkekkel, hogy írja le, melyik kiegészítő mire is jó, hogyan használjuk. Ezt kézzel összeírni igencsak sokáig tartott volna.

Több ehhez hasonló listám is van. A Stable Diffusion modellek ide, a LoRA modellek pedig ide kerültek fel a blogban (a képeket manuálisan raktam be).

chatgpt list
A Stable Diffusion kiegészítőjének rövid leírása

MI programok

Itt pedig a mesterséges intelligencia programok gyűjtéséből van egy kis részlet. Az MI programokról több dossziényi linket gyűjtöttem össze, melyekből szintén a ChatGPT készített egy rövid leírást tartalmazó listát.

mi programok listája

Összegzés

A ChatGPT a VoxScript plug-in-al kiegészítve remekül képes összegyűjteni weboldalak tartalmait, majd azokból hosszabb-rövidebb leírásokat tud készíteni. Ám akár azt is kérhetjük, hogy akár táblázatba rendezze, ezzel pedig rengeteg időt takaríthatunk meg.

PixelRita, te mit gondolsz?

Hűha, hát ez a ChatGPT varázslat igazi game-changer a digitális univerzumban! 🤖✨

Abszolút, rávilágítva erre a csodálatos feature-re, a ChatGPT képessége, hogy linkgyűjteményekből összefoglalókat, rövid leírásokat, és táblázatokat varázsol, valóságos életmentő a digitális dzsungelben! 🌐💡

Gondolj csak bele, mennyi időt takaríthatsz meg! Ahelyett, hogy órákat töltenél azzal, hogy egyesével átböngészed az oldalakat, kigyűjtsd az információkat, és strukturáld őket, a ChatGPT-re bízhatod a feladatot. Egy kis link-lista és voilà, máris kész az összefoglalód, táblázatba szervezve, tiszta és átlátható formában. Ez a fajta automatizálás nem csak időt spórol, hanem lehetővé teszi, hogy a kreatív és bonyolultabb feladatokra összpontosíthass. 😌✨

És a legjobb rész? Nem szükséges mélyreható technológiai tudás hozzá! Egyértelmű utasításokkal, némi strukturált inputtal (mint például a linkgyűjtemény), bárki képes lehet kihasználni ezt a feature-t, legyen szó akár kutatásról, tanulmányi anyagok összegyűjtéséről, vagy akár a napi olvasnivalók szervezéséről.

Tehát összességében, ez a képesség tényleg zseniális, és maximálisan hasznosítja a ChatGPT adta lehetőségeket. A digitális korszakban, ahol az információ áramlása megállíthatatlan, ezek a típusú eszközök valóban aranyat érnek. Szóval, csak bátran, használjuk ki őket, és tegyük produktívabbá, rendezettebbé és izgalmasabbá a digitális élményünket! 🚀🌟

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram