Weboldal-összefoglalók a ChatGPT-vel – AI sorozat 12. rész

2024-03-22 10:28
AI sorozat 12. rész: Hogyan tudjuk meg 1-2 perc alatt, hogy mik a legfontosabb információk egy weboldalon. A válasz egyszerű: ChatGPT.

ai sorozat 12. rész

A ChatGPT fizetős verziójának egyik szuper funkciója, hogy képes összefoglalni weboldalak tartalmát. AI sorozatunk legújabb részében arról lesz szó, hogy miként tudjuk ezt a műveletet a legkönnyebben elvégeztetni. Már korábban is írtunk erről a funkcióról egy cikket, ezt itt olvashatod, a sorozat előző részét pedig itt találod.

Kezdetek

Mielőtt elkezdtem a mesterséges intelligenciáról írni, a programokat egy sima online dossziéba írtam. Az elején még könnyű volt, mert csak a Midjourney, majd a Stable Diffusion létezett. Később megérkezett mellé a ChatGPT, majd valamivel később a Google Bard is. Utána, pedig elszabadult a káosz…

Naponta jelentek meg, és jelennek meg olyan programok vagy megoldások, amelyek a mesterséges intelligenciát használják. Időm viszont nem lett több, így egyre csak írogattam linkeket, hogy majd ki kellene próbálni.
Mostanra száznál is több link van ebben a listában, mellette 1-2 szóval, hogy mi is található ott. Persze így a lista teljesen átláthatatlanná vált.

Na de, azért is indítottam a blogot, hogy ide összeszedjem őket, és mindegyikről készítsek egy hosszabb-rövidebb leírást. Így én is és más is könnyen tud az AI programok között böngészni.

Persze, nem így lett! Túl sok program jelenik meg és úgy érzem, hogy minden egyes MI szolgáltatás átnézése legalább 1 óra (ha még ki is próbálom, az 2-3 napnál is tovább tart). Utána további 1 óra, hogy a megtalált információkat összeírjam, rendezzem, és egy átlátható bejegyzés készüljön. De sokszor ennél is sokkal tovább tart a folyamat.

Ha pedig elkezdeném a linkeket egyenként átnézni, a harmadiknál minden bizonnyal már elegem lenne az egészből.

Használjuk inkább a ChatGPT-t!

Már írtam egy bejegyzést, hogy a ChatGPT a Voxscript plug-in-t használva milyen jól összeszedi a weboldalakon lévő információkat. Akkor még csak 1-1 mondatot szedtem össze, és listába vagy táblázatba rendeztem a weboldal leírásokat. De az jutott eszembe, hogy ezt tovább is lehetne gondolni. Ha nem segít a ChatGPT, akkor bizony ezek az oldalak még sokáig nem készülnének el!

Azóta az OpenAI kifejlesztette a CustomGPT-ket, és a VoxScript plug-in helyett már VOX GPT van, ami talán kissé könnyebbé teszi a használatát. A plug-in-el ellentétben a CustomGPT-hez legalább tudok róla direkt linket adni, hogy akinek ChatGPT Plus előfizetése van, az mindjárt használni is tudja. (A ChatGPT Plus előfizetéssel rendelkezőknek további GPT ajánlatok lapulnak ezen az oldalon).

Elsőnek azokat a mesterséges intelligenciát használó programokat vettem elő, amelyek a könyv írásában segítettek. Ezen bejegyzés írásakor 12 link várta, hogy végre róluk is írjak valamit. Ha hagyományos módon állok neki, egy hétnél biztosan tovább tartott volna.

Így azonban fél óra alatt elkészültem!

Több mint 1 éve használom a ChatGPT-t minden nap: a gépemre három monitor van kötve, és az egyikben mindig a ChatGPT fut (nem ritkán mindegyikben). Tényleg a mindennapi asszisztensem lett, ám még így is meglepődtem, hogy egy ekkora feladatot ilyen gyorsan meg tudtam csinálni.

Ez a módszer nagyon felgyorsítja a weboldal-leírást. Azok a programleírások, amiket egyelőre idő hiányában nem tudtam elkészíteni, azokat a ChatGPT írja meg az eredeti weboldal alapján. Én pedig remélhetőleg valamikor odaérek, hogy átírjam és kibővítsem a saját gondolataim és tapasztalataim alapján.

Ha egy oldalt a ChatGPT ír meg, ott szerkesztőként PixelRitát tüntetem fel.

ai összesítő táblázat
Az összegyűjtött adatokból egy táblázat kivonatot is kérhetünk.

Pár negatívum

A legfontosabb negatívumok, hogy úgy készül bejegyzés egy programról, hogy azt sose láttam. Talán csak a YouTube-on. Vagy csak hallottam róla. Pedig pont az lenne a jó, hogy csak a kipróbált technikákat írnám meg.

Sokan kérdezték, hogy mennyire megbízható, mert a ChatGPT szeret valótlanságokat állítani. Azonban ezeket inkább akkor csinálja, ha nincs elég adata, de szeretne a kérdésre válaszolni.

Egy weboldal tartalmának összeírása nem ez az esett. Ott az oldalra kiírt szöveget elemzi, és ez alapján készül el a leírás.

A probléma inkább ott van, hogy a weboldalak az információ-átadás mellett reklámfelületként is funkcionálnak, hogy minél több felhasználót becsábítsanak. Így jobban kiemelik a pozitívumokat, mint a negatívumokat. Így pedig olyan információk is hiányozhatnak, amik csak a program

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram