Veszélyforrás-e az Anydesk?

2024-03-25 17:47
Egy március eleji hírben - a csalók által hibás kontextusban, vírusírtóként beállítva - felbukkant az AnyDesk nevű szoftver neve is.

veszélyforrás anydesk

Március elején a Nemzeti Védelmi Szolgálat weboldalán megjelent egy cikk - és abban egy hangfelvétel arról, hogy hogyan élnek vissza internetes csalók a felhasználók jóhiszeműségével, és hogyan próbálnak hozzáférni azok banki adataihoz. A hírben - a csalók által hibás kontextusban, vírusírtóként beállítva - felbukkan az AnyDesk nevű szoftver neve is.

A cikket azonnal átvette az egyik leglátogatottabb hazai portál, az Index is. Csakhogy az ő cikkük címadása az Anydesket már egyfajta kifejezetten csalásra tervezett szoftverként állítja be: “Ezt az applikációt soha ne töltse le senki” hangoztatja a cikk címadója.

Valóban indokolt ez a rettegés?

Szerintünk egyáltalán nem.

A cikk megjelenése után többször kértük az Indexet, hogy változtasson a cikkben szereplő fél információkon és - ha már ír a szoftverről - azt elfogulatlanul tegye, de törekvésünk süket fülekre talált.

Pedig az AnyDesk az egyik leghasznosabb szoftver, ami rajta lehet a gépünkön - és sok esetben pont azokat segíti a legjobban, akik a legnagyobb veszélynek vannak kitéve az internetes csalók által.

De mi az AnyDesk?

Már a szoftver neve is árulkodó: AnyDesk - azaz “bármelyik asztal”. A szoftver azt teszi lehetővé, amit a jól ismert TeamViewer is - távoli segítségnyújtásra és távmunkára tervezték.

A segítség nyújtó a segítséget kérő fél képernyőjén megjelenő tíz jegyű (folyamatosan változó) számsor ismeretében úgy tud kapcsolódni annak gépéhez, hogy átveheti a gép feletti irányítást. Ez sokszor hasznos, és nem csak vállalati körülmények között: ha az idős, tapasztalatlan szüleink nem tudnak elküldeni egy e-mail csatolmányt vagy hirtelen szükségük van egy szövegszerkesztő feltelepítésére, akkor nem kell meglátogatni őket, hogy segítsünk nekik, egyszerűen és elegánsan, távolról meg lehet oldani ezt a feladatot.

Az AnyDesk (a TeamViewerrel szemben) valóban ingyenes magánjellegű felhasználásra. Bizonyos keretek között korlátlan számú munkamenetet szolgál ki, így korlátozás nélkül kapcsolódhatunk az otthoni gépekre és segíthetjük a barátainkat és a családunkat - a cég ehhez minden segítséget megad.

Hogyan válik veszélyforrássá mindez?

A csalók ezt az ingyenességet használják ki. Mivel a szoftvert bárki telepítheti, a csalónak csak rá kell vennie a - többnyire idős, hozzá nem értő - áldozatát arra, hogy az megossza a képernyőjét. Ezt követően már nyert ügye van.

A csalók általában bankok és biztosítók nevével visszaélve telefonálnak, és semmi másra nem mennek rá, mint a felhasználó banki adataira. Vagy a netbankba belépve vagy a kártyaadatokat megszerezve, apránként szipkázzák el áldozataik pénzét, akár több alkalommal is felkeresve azokat. Álcájukat fenntartva mindig készségesek és udvariasak - éppen ezért nehéz nekik ellenállni.

veszélyforrás anydesk

Mit tehetünk ez ellen?

De megoldás e, ha nem telepítjük soha az AnyDesk-et? Ez korántsem biztos. Nemleges válasz esetén a csaló - aki egy bűnbanda tagjaként fel van készülve erre a válaszra, majd kitalál valami mást.

Számtalan hasonló program van, de többek között a Chrome is biztosít ilyen “távoli asztali” csatlakozási lehetőséget. Végső soron pedig egy ilyen jellegű csalás kivitelezéséhez egy egyszerű googleMeet hívás is elegendő - ott is lehetőség van a képernyő megosztására. Az, hogy nem használjuk az AnyDesket, önmagában nem véd meg semmitől.

Mivel ez egy nagyon népszerű és egyszerű pénzszerzési forma, arra is számítani lehet, hogy a hasonló csalások egyre népszerűbbek lesznek. Az interneten megfelelő tapasztalat híján mindenki veszélyben van.

Szerencsére rengeteg információ érhető el arról is, hogy mi az, amivel valóban elkerülhető, hogy rászedjenek bennünket ezek a kisstílű gazfickók. Ezzel kapcsolatban kiváló kiindulópont lehet a Nemzeti Védelmi Intézet “Kiberpajzs” oldala, ami jól érthetően és egyszerűen magyarázza el az internetes, pénzlehúzós csalások fajtáit és kitér arra is, hogy hogyan lehet azok ellen védekezni.

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram