Modern gótika és futurisztika a szerkesztőprogramokban

  A cyberpunk, a glitch, a misztika és a sötét hangulatok az év legdrámaibb tervezési trendjét hozták létre: a modern gótikát. Ez egy olyan design, ami a gót szubkultúrában és az ősi rítusokban gyökerezik, ezért a grafikai elemek megjelenítése nagyon sötét és egyben duális hangulatot kölcsönöz. De, hogy mit is jelent ez? Milyen technikákat alkalmaznak a művészek? Járjuk körbe együtt a témát!

  fokep.jpeg

   

  Amikor meghalljuk a „gótikus” kifejezést, gyakran az jut eszünkbe, hogy ez egy olyan stílus, amely a szépség és a sötétben való elbűvölés találkozására összpontosít. A fekete ruhadivat, drámai sminkek, a festett fekete haj, vámpírok és horrorfilmek, 18. és 19. századi esztétika, illetve erős érdeklődés az okkultizmus iránt mind a gótikát erősítik. A kortárs gót szubkultúra az 1980-as években jött létre az Egyesült Királyságból, az 1970-es évek post-punk folytatásaként, olyan zenekarokkal, mint például a Joy Division, a Siouxsie és a Banshees, valamint a Bauhaus, akiknek 1979-es „Bela Lugosi's Dead” kislemezét gyakran a goth rock műfaj születéseként tartják számon. 

  Most pedig nézzük meg, hogy milyen attribútumokat alkalmaz a modern gótika, a klasszikus gótika jegyében, és milyen alműfajai vannak!

  Múlt a jelen, a jelen pedig a jövő?

   

  fej.jpeg

   

  A modern gótika inspirációs forrásként tekint a fent leírt klasszikus gót szubkultúra jellegzetességeire, és a hozzáadott futurisztikus anyagokkal, a hangulatos megvilágításokkal és a feltűnő tipográfia kombinációja révén erős disztópikus hatást kölcsönöz. A modern gótika művelői érdekes dichotómiákat hoznak létre az analóg és a digitális elemek között, legyen szó akár az internet kezdeti napjainak grafikájáról, akár kazettás makettről sci-fi desingal. A savas színkezelésekkel vegyített, sötétebb paletták ezt a trendet színpadias, izgalmas és különleges érzéssel töltik el.

  Míg a közelmúltban a „futurisztikus” szó új űrállomásokat, új technológiát jelentett a Marsra, addig ma olyan utópisztikus sorozat, mint például a „Black Mirror”, egy olyan elképzelt jövőképet mutat be, ahol a digitális eszközök szó szerint az ember legjobb és egyben legrosszabb barátai. A Fekete tükör sorozat arra is rávilágít, hogy nem mindig a digitalizációval van a baj, hanem hogy az emberek ezeket a digitális készülékeket, hogy használják az életükben. Ez a kettősség rendkívül hátborzongató, főleg, ha belegondolunk abba, hogy a sorozatban bemutatott technológiák még sincsennek olyan távol a kivitelezéstől és a hétköznapi használattól, mint gondoltuk. 

  Visszatérve a jelenbe, míg az Adobe Stock minden 2020-as tervezési trendjének megvannak a drámai elemei, a modern gótika a legsötétebb, legdurvább és legkonfrontálóbb műfaj. A kortárs, a futurisztikus és a klasszikus esztétika ezen keveréke egyértelmű önkifejezés és felhatalmazás iránti vágyat kommunikál, számtalan szubkultúrától a mainstream-ig terjedve. A mai modern gótikus dizájn trend magában foglalja ezt a történelmet, és néhány kulcsfontosságú elemre helyezve a hangsúlyt, arra épít, hogy létrehozzon egy sokoldalú és rendkívül kortárs új esztétikát.

  A modern gótika élén az okkult és boszorkányos szimbólumok iránti elbűvölés áll, ezért az illusztrátorok, tervezők rúnákat, pentagrammákat, kezeket, szemeket és más wiccai (jelentése: újpogány vallás) elemeket, és egyebeket készítenek. Ebben a design esztétikában sok ősi „magickal” (jelentése: Wiccában és bizonyos más hitrendszerekben a személyes átalakulás vagy a külső változás végrehajtására tett cselekvés vagy erőfeszítés.) gyakorlat termékeny talajává válik az inspirációnak és hatékony módja a különböző grafikus szimbólumok felfedezésének.

  Shea Molloy, az Adobe Stock vektor és illusztráció vezetője, a modern gótika mélységére tapint rá, azzal a kijelentésével, miszerint „A természetfölötti képek valóban kötődnek a körülötted lévő világ érzelmi reakcióihoz. Kifejezésünket, lelkiségünket és önérzetünket mind a körülöttünk lévő világ befolyásolja.”
   
   

  cyberpunk.jpeg

   

  Cyberpunk térnyerése

  A modern gótikus hatásspektrum másik végén található a cyberpunk, amely a kortárs tömegkultúra egyik népszerű stílusa, ami többek közt a közeljövőben játszódó sci-fi filmeket, könyveket is inspirálta. A különös szóösszetétel „cyber” tagja utal a világ folyamatos változására, a technológia, gépiesség előretörésére, ami azt eredményezi, hogy az emberek egyre kevesebb lehetőséget kapnak szabad döntésre, egyre inkább a világ gépezetévé válnak. A második „punk” szó pedig a technológia térnyerése következtében kiüresedett hagyományos értékek elleni lázadást, és az így gondolkodó embereket jelöli. Ebben a stílusban írt elbeszéléseket az elidegenedés jellemzi a neonfényes városi környezetben és divatesztétikában, amely magában foglalja a csúcstechnológiájú testmódosításokat is. Ez a stílus egy sor „csúszós felületet” és anyagot hoz létre például betonszerű, komor hatású grunge és glitch textúrákkal és hangulatos fényhatásokkal.

  Összehasonlítva a gót divattal, ami konfrontatív fekete rúzsával és sokaknak bicskanyitogató megjelenésével gyakran arról szól, hogy dacos, veszélyes vagy élőholt kívülállóként fejezze ki magát, a cyberpunk ezzel szemben történeteket kínál a lázadókról, amelyek belülről és kívülről forgatják fel az utópisztikus rendszereket.

  "A goth és a cyberpunk nagyon vizuális kontrakultúrák, nagyon kifejezőek és drámaiak." - mondja Molloy. „Ezeknek az ellenkultúráknak a népszerűsége most részben válasz a minimalizmusra és a jelenlegi Instagram kultúrára. A sötétebbé válás kreatív válasz az internetes kultúra homogenizálására.”

   

  toresek.jpeg

   

  A glitch műfaj jellegzetességei

  A glitch kifejezés szabadfordítású jelentése valamely hiba, de a szerkesztésekben egy olyan művészi alműfaj, amely a technológia által létrehozott alkotásokra és a nem szándékos hibákra (az összeomlásokra, a kék képernyőkre, a torzításra és a pixillációra) összpontosít, és ezeket a műtárgyakat központi témává vagy lehetséges motívummá emeli. Jelenleg közkedvelt technika ezeket a torzításokat használni a videószerkesztés kultúrájában is, melyet a vágópontoknál alkalmaznak, és ez egy sokkal természetesebb képet eredményez. De ezt az Adobe programok használóinak biztos nem újdonság. A hiba a modern gótikus dizájn egyik kulcseleme.
   
   

  programfuzet.jpeg

   

  Mindez a gyakorlatban

  Bizonyára a fent leírtak egy rendkívül izgalmas, és lehetőségekben gazdag stílusjegyet hordoznak magukban, és ha motivációt érzel ezeknek a kipróbálására, elhoztunk pár kiindulási alapot. Először is fontolóra kell venni, hogy milyen sötét és drámai kivitelezéssel való váratlan játékmódokat alkalmazz. Például az Adobe Photoshopban gyakorolhatod a füsttel, árnyékokkal és grunge effektekkel való munkát, amik mélységet és érdességet adhatnak a kreatív koncepciókhoz. A füsttel és árnyékokkal sokkal realisztikusabb lesz az alkotás, és a különböző sötét színek, esetleg szövegek alkalmazásával még izgalmasabbá tudod tenni az illusztrációidat. Ha a cyberpunk életérzés elérése a cél, akkor torzított glitch vagy neon textúrákat lehet alkalmazni, amivel a digitális kifosztottság érzését tudod erősíteni. Annak érdekében, hogy az alkotásod még gótikusabbá váljon, építs be középkori vagy 3D-s eszközöket fémes tárgyakba és csendéletbe. Ez a technika olyan kettősséget biztosít, mellyel elmélyítheted, és sokkal elvontabbá teheted a projektedet. Végezetül próbáld ki az Adobe Illustrator kreatív típusú szolgáltatásait, hogy merész tipográfiát készíthess, amelyre építeni tudod a grafikai terveket. A hagyományos grafikák mellett a modern gótika stílust lehet ugyanúgy alkalmazni a különböző meghívók, programfüzetek, akár social media posztok illusztrációinak elkészítésére.

  Annak érdekében, hogy az érdeklődők kontextusba tudják helyezni a modern gótikát, különböző művészeti és technológiai társaságok (mint például a San Francisco-i CODAME és a Grey Area, valamint a New York-i EYEBEAM) egy olyan tanulási lehetőségeket ajánlanak, ahol a képzőművészet szenzibilitását vizsgálják meg a glitch és a cyberpunk vonatkozásában.
   
   

  szemek.jpg

   

  A modern gótika egyik lehetséges jövője

  Molloy szerint, a fent említett technikák segítenek az embereknek visszaszerezni az irányítást a technológia felett. Véleménye szerint, amikor meglátjuk, hogy a technológia hogyan válthat ki belőlünk jogfosztottat, akkor felfedi azt, hogy hogyan lehet átvenni az irányítást azzal, hogy megszakítjuk működését. Ezzel pedig az emberek már nem érzik azt, hogy egy „hiperkapcsolatos” világ irányítja őket. A különböző oktatási lehetőségekkel, önszorgalommal és a fent említett szerkesztőprogramok segítségével a művészeti és technológiai aktivisták és tervezők vizuális stratégiákat alkalmazhatnak, nem csak önmaguk kifejezésére, hanem a személyes erő feltárására és gyakorlására is.

  Ha kíváncsi vagy ezekre a sötét témákra, kivitelezésekre, nézd meg az Adobe Stock kollekcióját!