Az e-aláírás, mint alternatíva

  Ma már nem meglepő, ha egy bankban vagy postán nem papíron, hanem egy képernyőn írjuk alá a nevünket, és elvben az sem ér felkészületlenül senkit, ha olyan dokumentumot kap, amit elektronikusan hitelesítve kell visszaküldenie. Az e-aláírások szerves részét képezik az életünknek, mégis nagyon keveset tudunk azokról - most ebben segítünk eligazodni.

  e-alairas_slider_1.png

   

  Bár már az elmúlt néhány évben is dinamikusan terjedt Magyarországon az e-aláírás, a koronavírus járvány és az ahhoz kapcsolódó, korábban meghozott kormányzati intézkedések miatt az idén megsokszorozódott a megoldás iránt érdeklődők száma. A leggyakoribb kérdés, hogy törvényes-e a módszer, amire nem könnyű egyértelműen igennel vagy nemmel felelni.

  Ugyan az Európai Unió által jegyzett eIDAS rendelet és a magyar törvények szerint is az (a 137/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 2016 júliusától szabályozza a feltételeket), fontos megjegyezni, hogy e-aláírás és e-aláírás között is van különbség.

   

  wacombusiness_2_0.png

   

  A magyarországi személyi igazolvány, ami egy aktív, ún. “minősített” elektronikus aláírás, mindenek felett áll, de a használata meglehetősen kötött és maximális értékhatára is van az aláírható szerződéseknek. A leolvasáshoz megfelelő hardver kell, megfelelő szoftverrel és az aláírónak ott kell tartózkodnia az aláírás helyszínén. A technológiának megvan a helye, de korán sem szolgálja ki azokat a kényelmi és hatékonysági igényeket, amiket a piaci elvárások támasztanak.

  Itt jönnek a képbe a különböző “fokozott biztonságú” aláírások. Ilyen például az a helyzet, amikor egy biztosítás megkötésekor egy Wacom aláíró eszközzel történik meg a hitelesítés. Ez a helyzet nagyon hasonlít a megszokott papír alapú szerződéskötéshez, de az ilyen aláírás nagyobb hitelességet biztosít, mivel a háttérben megtörténik az aláírás elemzése, amiben az aláírók személyére jellemző adatok kapnak helyet. Az aláírás rögzíti az aláírásra jellemző vonalkezelés referencia pontjait és sok egyéb biometrikus és nem biometrikus adatot, mint például a sebesség vagy a toll dőlésszöge. Ez a módszer - mondhatni - szuperbiztos, így nem véletlen, hogy egyre több helyen látni ezt a megoldást.

   

  wacombusiness_4_1.png

   

  Szintén “fokozott biztonságú” aláírásnak minősülnek az elektronikus aláírási szolgáltatók által kezelt aláírószoftverekkel készített aláírások. Az Adobe cég Adobe Sign szolgáltatása például biztosítja azt a lehetőséget, hogy az aláíró az otthona kényelmében hitelesítse a számára küldött dokumentumot. Ilyen esetben nem történik tényleges fizikai aláírás, a dokumentum mégis hiteles (lehet). Sőt, egészen hosszú, aláírás láncok hozhatók létre, amiben az egyik aláírás meglététől függhetnek a további aláírások - nem kevés időt spórolva ezzel az egyes szervezeteknek. 

  Ennek az az oka, hogy az ilyen “fokozott biztonságú" aláírások esetén képbe kerülnek a bizalmi szolgáltatók. Ők azok, akik egy úgynevezett “gyökérszolgáltatótól” kapott jogukkal élve elektronikus tanúsítvánnyal állnak ki az aláíró személyéért. Ha az ilyen szolgáltató által biztosított kulcsot használva történik meg az aláírás, akkor a dokumentum hiteles lesz. Ez magyarázza azt is, hogy hogyan lehet egyetlen egérkattintással aláírni egy dokumentumot. 

  A szolgáltató által kiadott kulcsok helyszíni aláírás esetén kiegészülnek a Wacom toll által gyűjtött biometrikus adatokkal, távoli Adobe Sign aláírás esetén pedig olyan más információkkal, mint az aláírás helyszíne, az aláíró fiókadatai vagy éppen az IP címe. Ez az adathalmaz pedig magába foglalja a dokumentumot is, így az elektronikus aláírás sajátossága, hogy minden egyes dokumentum e-aláírása másmilyen, még akkor is, ha az aláíró személye azonos.

  Ennek a tulajdonságnak két cáfolhatatlan előnye van a hagyományos aláírásokkal szemben:

  • Az első, hogy a dokumentum illetéktelen megváltoztatása minden esetben azonnal érvényteleníti a hitelesítést.
  • A második ilyen pozitívum, hogy az így hitelesített dokumentum szabadon másolható és továbbadható, minden egyes másolati példány éppúgy hiteles lesz, mint az eredeti.

   

  wacombusiness_1_2.png

   

  Mind a Wacom digitális aláíró táblák, mind az Adobe Sign szolgáltatása elérhető Magyarországon, hivatalos magyar forgalmazótól. Az utóbbi ráadásul remekül kiegészül az Adobe Acrobat DC szolgáltatásával, ami segíti a dokumentumok katalogizálását és indexelését is. 

   

  Szerző: Olejnyik Attila, Web és Multimédia szakértő, Trans-Europe Zrt.