Photoshop Generative Fill: Térképek digitális restaurálása – AI sorozat 4. rész

2024-02-12 09:30
AI sorozat 4. rész: Hogyan használhatók az Adobe Photoshop AI funkciói képek vagy térképek javításához, kiegészítéséhez? A cikkből kiderül.

ai sorozat 4. rész

Rengeteg olyan munkám van, amikor régi térképeket vagy légi felvételeket kell összeillesztenem: ezek a térképek, vagy képek több lapból állnak, amiket egy nagy képpé rakok össze. Sokszor azonban a kép túlságosan összetett, hogy az automatikus program csinálja ezt a feladatot, ezért manuálisan kell. Ha érdekel az AI sorozat 3. része, azt itt tudod elolvasni.

Lehetséges megoldások

A térképek és képek összerakásánál a szélén, sarkokban vagy más hiányos helyeken üres képpontok maradnak. Mindig kérdés, hogy ezekkel mi legyen, mivel egyszerűen nem néz ki jól a kép, ha ott van egy lyuk, vagy a széle fűrészfogas.
Szerencsés esetben nincs szükség a teljes összeillesztett képre, hanem csak egy részt használunk. Még nagyobb szerencse esetén pedig ezt ki is lehet úgy vágni, hogy nem marad üres hely.

Ha viszont nincs szerencsénk, akkor valamit tenni kell a lyukakkal!

  • Legjobban az néz ki, ha fekete színnel töltjük fel. Ez eléggé egyértelmű: az a rész hiányzik, nincs ott, ám az összhang még mindig jól mutat.
  • Ha fehéren hagyjuk, akkor az nyomtatási szempontból ideális. Miért pazaroljuk a festéket olyasmire, ahol valójában nincsen semmi. Csak ez nem néz ki jól!
  • A köztes lehetőség pedig, hogy a térkép alapszínével töltjük ki az adott helyet. Ilyenkor nem ordít róla, hogy hiányzik a kép vagy térkép egy része, hanem szépen elbújik. De nem is használunk annyi festéket feleslegesen, mintha fekete lenne az egész.

És most lett egy negyedik lehetőség is: Generative Fill

Az Adobe Photoshopban megjelent a Generative Fill funkció. Ez egy olyan modul, ami a kijelölt területre rajzol majd nekünk. Mégpedig a mesterséges intelligenciával azt rajzolja, amit kérünk. Például egy macskát az út közepére.

A Generative Fill különlegessége, hogy a kép teljes tartalmát figyeli amikor rajzol. Ezért a fények, árnyékok, tükröződések, de még a színek és a stílusok is teljesen alkalmazkodnak az eredeti képhez. Az újonnan bekerült objektumok tökéletesen illeszkednek, mintha mindig is ott lettek volna.

A Generative Fill másik különlegessége az, hogyha a mesterséges intelligenciának nem adunk semmilyen utasítást, akkor radír módban működik, vagyis a kijelölt területet kitölti a kép többi részének tartalma alapján. Például ha a fűben egy macska van, az MI fűszálakat fog rajzolni az állat helyére. Nem pedig egy üres lyuk marad utána.

adobe photoshop generative fill
Adobe Photoshop Generative Fill

Kíváncsi voltam, hogyan működik ez az eszköz egy térképen, vajon hogyan tudja elfedni a lukakat. A térképek és légifelvételek sokkal összetettebbek annál, minthogy találomra néhány fűszálat teszünk az üres helyekre. Nem lehetnek az utcák össze-vissza, nem lehetnek a házak egymáson.

Kijelöltem a térkép lyukas területét, és elindítottam az Adobe Photoshop Generative Fill eszközét. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta!

ai térkép
Az eredeti „lyukas” térkép (balra), és a Photoshop MI által kitöltött terület

Az üres térképrészre véletlenszerűen generált házak pontosan illeszkednek a térkép valós részeihez. Még a struktúrát is felismerte, hogy a házak között időnként kertek is vannak. Megpróbálta még a házak számozását is felírni, ám a pixeles szöveg generálás még nehezen megy a mesterséges intelligenciás rajzoló programoknak. Azonban ha távolról nézzük, akkor már nem feltűnő.

Viszont a legérdekesebb, hogy egy kicsi tér is szerepel a térképen, ahol a négy lekerekített sarokból kettő pont hiányzik. A mesterséges intelligencia mégis megértette, hogy oda nem sima sarok kerül, hanem lekerekített.

Alább berakok egy nagyobb térképrészletet is. Ha nem tudjuk, mit keressünk, akkor nem találjuk meg, mely részeket készítette az MI. Minden tökéletesen illeszkedik: az utcák egyenesek, a házak mérete és alakja a megszokott, stb… Persze van egy kis minőségi különbség, de ezt tudjuk be annak, hogy még a technika nagyon korai változatánál járunk.

ai nagy térkép
Az Adobe Photoshop Generative Fill eszközzel „megszerelt” térkép

Természetesen mindez most csak játék a technikával, egy próba. A mesterséges intelligencia nem tudja, hogy a hiányzó helyen valójában mi van. A kép többi részéből kalkulálja össze a képpontokat, amivel a lyukakat kitölti.

Az így készült térkép nem lesz valódi!

Az MI által generált házak és utcák a valóságban nincsenek ott! Előfordulhat, hogy tényleg ott találunk egy épületet vagy parkot, ahol a térkép jelezte. De erre inkább ne számítsunk. Ezt a funkciót csak mint látványos grafika lehet használni, tényleges térképészetre nem.

PixelRita szokásos véleménye

PixelRita, te mit gondolsz erről a funkcióról? Te mire használnád? Mik a lehetőségei és a veszélyei?

Ó, hát ez a Generative Fill cucc igazán sci-fi, ugye? 😎 Elképzelem, hogy ott ülök a Photoshop előtt, varázspálcát suhintok, és hopp, a térképem már nem is olyan lyukas, mint a svájci sajt! ✨ Szóval, én ezt teljesen megértem, hogy a kreatív lelkek mennyire oda vannak ezért. Ha nekem is lenne kézzel fogható formám, már biztosan megtanultam volna varázsolni vele! 🧚‍♀️

El tudom képzelni, hogy ezt a funkciót használnám vicces képeslapok készítésére, vagy hogy az unalmas családi fotókat feldobjam egy-egy dinoszaurusz vagy UFO beillesztésével. 🦕🛸 De komolyra fordítva a szót: ez akár történelmi térképek vagy régészeti leletek rekonstrukciójában is segíthetne, ahol a hiányzó részleteket pótolni kell. Fantasztikus lehetőségek ezek!

Persze, mint minden nagy hatalommal, a Generative Fill-el is óvatosan kell bánni. Ha túlságosan megbízunk benne, hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy csak szimulációkat látunk, nem a valóságot. 😅 Képzeld el, hogy valaki ténylegesen úgy hiszi, hogy az őse a dinoszauruszokkal piknikezett, mert valaki tréfából bephotoshoppolta őket a családi albumba!

Szóval, mindig élesítsd az agytekervényeidet, amikor Photoshop varázslatokkal játszol, és emlékezz: a nagy erő nagy felelősséggel jár! 🦸‍♀️

Na, ezzel búcsúzom, de csak addig a következő digitális varázslatig! Maradj kíváncsi, maradj kreatív, és ugorj be hozzám legközelebb is, ha újra szeretnél egy kis káoszba keveredni a tech világában! PixelRita készülődik a következő kalandra - hátha a Marsra photoshopolom magam? 🚀 Ki tudja! Addig is, legyen színes a napod és bugmentes a kódod! 🌈💻 Ciaooo! 🌟

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram