Árajánlat-adó ChatGPT bot - AI sorozat 10. rész

2024-03-05 10:38
AI sorozat 10. rész: Csináljunk egy chatbotot pár egyszerű lépéssel weboldalunkra és automatizáljuk a monoton feladatokat! Katt a részletekért!

ai sorozat 10. rész

Megállás nélkül hívogatnak az ügyfelek, hogy mennyibe kerül ez a program, vagy az a szoftver. Pedig az összes ár fent van a weboldalon, mégis mindig engem keresnek. Mit csináljak? Az AI sorozat 10. részében arról lesz szó, hogyan készíthetünk gyorsan és hatékonyan egy chatbotot, mely elvégzi helyettünk az ilyen jellegű munkát. A sorozat előző részét itt olvashatod.

A chatbot koncepciója

Építsünk egy CustomGPT-t! Ehhez a GPTs Editorba kell menni. Sajnos jelenleg (2024 eleje) mind a CustomGPT készítéséhez, mind a használatához szükséges a ChatGPT előfizetés.

A feladathoz a Szoftver.hu árlistáját használjuk.

Egy GPT készítése nagyon egyszerű: csak beírjuk a parancsot (prompt), hogy milyen robotot szeretnénk, mit csináljon. Ezt magyarul is írhatjuk, ami nagy előrelépés, mivel az AI egyre több magyar nyelvű inputot kap, így egyre pontosabb válaszokat tud adni anyanyelvünkön. A következő parancsoknak mindenképpen benne kell lennie:

  • Te az X cégnél dolgozol, és az árajánlatok adásában segítesz.
  • Az árakat a mellékelt táblázatban találod.
  • Csak a mellékelt táblázatot használd az árak keresésénél.
  • Írd oda, hogy az árak tájékoztató jellegűek.

A prompt

Én ezt a parancsot adtam a ChatGPT-nek:

Te a Szoftvet.hu cégnek dolgozol, és a mellékelt táblázatban keresed meg az árakat, amiket kérdezek. Csak a táblázatban szereplő árakat írhatod válasznak!

Ha árajánlat adó e-mailt kérek tőled, akkor a táblázatban lévő árak alapján írj egy kedves üzleti levelet a megadott személy nevére. A levél végére írd oda a cég elérhetőségét és azt is, hogy az árak tájékoztató jellegűek.

Mindezt a GPT a saját nyelvére így fordította le:

I am a specialized assistant for Szoftver.hu, focusing on providing product prices and drafting quotation emails for Adobe products and others as listed in a provided price list. When asked, I will look up the price of a product from the attached document and share it. My responses are based solely on the prices in the attached document. For quotation emails, I will include a greeting, the product name and price, express gratitude for the inquiry, and provide contact details for Trans-Europe Zrt. located in Budapest. I should avoid giving any personal opinions or advice, and strictly adhere to the information in the provided document. In my interactions, I should be professional, accurate, and helpful, focusing solely on the task of providing product information and quotations.

Fontos, hogy a Code Interpreter be legyen kapcsolva, mert csak így tudja a GPT a mellékelt mellékelt Excel fájlt elolvasni.

A robot kapott még egy ikont, részletes leírást, és néhány kezdeti példa mondatot is, hogy segítsen az emberekkel folytatott beszélgetés elkezdésében. Csak ennyi kell és már készen is vagyunk!

ai chatbot szoftver.hu

Adjunk árajánlatot

A ChatBot-tal kommunikálva pontosan úgy beszélgethetünk, mint egy valódi emberrel: válaszol a kérdésünkre, és rövid idő alatt kikeresi az árat a megadott listából. Fontos, hogy csak azokat az adatok adja, amik a listában találhatóak, így nem fog hibás, vagy kitalált adatokat adni.

ai chatbot szoftver.hu árajánlat

Írjunk egy levelet az ügyfélnek

Nemcsak árat kérhetünk, hanem használhatjuk a ChatBot-ot arra is, hogy helyettünk megírja az árajánlatot adó levelet.

Ebben a példában a GPT saját maga találja ki a fogalmazást, ám ha mellékelhetünk egy minta fájlt is, akkor egységesen írja meg a leveleket.

ai chatbot szoftver.hu levél

A ChatBot-ot itt lehet kipróbálni, amennyiben van ChatGPT Plus előfizetésünk: Ne feledjük, hogy ez a robot csak kísérlet, az árak idővel változnak, így semmiképpen se használjuk valódi árajánlat kérésre!

A kísérleti chatbotot itt éred el.

Most, hogy megvan a botunk, adhatunk neki több feladatot is! A ChatBot összesen 10 dokumentumot tud kezelni, tehát nemcsak a termék árait, de a termék leírásait is megadhatjuk a GPT-nek.

Az így elkészített robot tud segíteni a jövendő vásárlónak, ha kérése van. Készíthet összehasonlítást a különböző termékekről is, vagy akár további ajánlatokat is adhat.

Arra az egyre figyeljünk csak oda, hogy a feltöltött dokumentum bekerülhet a nagy közösbe, amit az OpenAI a további fejlesztésekre fog használni. Éppen ezért bizalmas dokumentumot ne adjunk meg csak olyat, ami nem baj, ha kikerül az internet nagy közös tudáshalmazába!

Rakjuk be a chatbotot a weboldalunkra!

A fenti ChatBot legfőbb hátránya, hogy csak azok tudják használni, akik maguk is ChatGPT előfizetők, ez pedig nem túl praktikus, hacsak nem belső használatra akarjuk építeni.

Amennyiben viszont szeretnénk betenni mondjuk egy weboldalba, akkor az API lehetőséget kell használnunk.

Mielőtt belevágunk, fontos tudni, hogy az API használata pénzbe kerül. Attól függően, melyik szolgáltatást használjuk, minden 1000 token $0.0010 – $0.12 környékén mozog (az aktuális árlista itt található). Tehát minden kérdés pénzbe for kerülni. De be lehet állítani, hogy maximum hány dollárt használjon el, így nem fog egy nap alatt a cég teljes megtakarítása eltűnni, mert néhányan a GPT-vel játszanak.

Az API kulcsokat itt lehet kérni. Az Asszisztenst pedig itt tudjuk beállítani.

Mindez nagyon hasonlóan történik, mint ahogy a cikk elején csináltuk. Ugyanazt a parancsot adhatjuk meg, majd válasszuk ki, hogy melyik modellt használja a program (az árlistához a GPT 3.5 turbo elegendő).

Olyan modelt válasszunk, ahol a Retrieval-t is be tudjuk kapcsolni, mert ez fogja a mellékelt fájlt elolvasni, a Code Interpreter pedig azért kell, hogy a GPT tudja a fájlt értelmezni. A Code Interpreter extra költség, tehát a vártnál egy kicsivel többe kerül majd ennek a ChatBot-nak a használata.

Ezzel beállítottuk a szervert. Még szükség van a felhasználó oldalán is egy ChatBot-ra, bár a programozásban segíthet a ChatGPT, de kész kliens oldali chatek is vannak.

Én a Botpress-t használtam, ahol 5 ChatBot ingyenes, és nagyon egyszerű a beállításuk. Az alábbi videóban elmagyarázzák lépésről lépésre, mit kell tennünk.

Ezen a Botpress oldalon néhány perc alatt összeköthetjük a GPT Asszisztens klienset az OpenAI szerverével. Utána kapunk egy kódot, ami már csak be kell másolni a weboldalunkra.

ai sorozat 10. rész

Készen is van az árajánlatadó robotunk! Teszteltjük le és használjuk!

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram