Helló! Ez itt a ChaosBot! – AI sorozat 1. rész

2024-01-12 14:11
AI sorozat 1. rész: Miról is fog szólni ez a cikksorozat? Miket veszünk sorra és milyen módon? Ha érdekel az AI világa, olvass tovább!

ai sorozat 1. rész

Üdv a Káosz szektorban!

Én Pi Tóth István vagyok. Régebben az Adobe Magyarországi Disztribútoránál dolgoztam termék menedzserként és technikai emberként, ezen kívül partnerként az Apple és a Microsoft cégekkel is szoros kapcsolatban álltam. Részt vettem a termékek fejlesztésében, béta-tesztelésben, hiba keresésben, lokalizálásban, bemutatásában és oktatásában is.

Egy nap viszont jött egy török lány, és elcsábított a mesés keletre. Azóta Isztambulban élek.

A technika iránti szeretetem azonban továbbra is megmaradt. Most egy építészeti cégnél dolgozom, ahol 3D-nyomtatás, 3D drónos légi-szkennelés, és más izgalmas technikai kihívásokkal várnak nap mint nap. Így lépett be az életembe a Mesterséges Intelligencia is.

Angolul AI (Artificial Intelligence), de itt a magyar MI rövidítést fogjuk használni. A kifejezés régi, és a kutatások is évtizedek óta tartanak. De korábban csak sci-fi filmekben képzelhettünk el önállóan gondolkodó és cselekvő robotokat. Most viszont már a mindennapjaink része.

2022. november 30-án jelent meg a ChatGPT, a GPT 3.5-ös változata, amit bárki elérhetett, és úgy beszélgethetett vele, mint egy igazi, élő emberrel. A megjelenés után néhány nappal már milliók használták a legkülönfélébb módokon, kezdve a programozási segítségtől a nyelvtanuláson át a játékokig és a kreatív írásig. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy pillanatok alatt forgatta fel a világot, mivel az MI órási segítség lehet mindenkinek a mindennapokban. De egyben az emberek joggal aggódhatnak attól, hogy az MI elveszi a munkájukat is.

Én kissé előbb, már 2021-ben találkoztam a GPT egy korábbi változatával, de azt még nem tudtam a mindennapi munkámban használni. Nekem is a 2022-es novemberi ChatGPT megjelenés hozta az áttörést. De nem az OpenAI ChatGPT-e az egylet Mesterséges Intelligencia, ami már használhatunk!

Több program is létezik, amelyek hasonlóan nyelvi modulok. Ilyen például a Google Bard, a Claude, illetve a Meta is fejleszt néhányat.

Ezeken kívül más területeken is jelentek meg, és sorra jelennek meg az MI programok. Közülük talán leglátványosabb a Midjourney, amivel a 2022. júliusában találkoztam, nem sokkal a publikus 3-as verzió megjelenése után. Azóta egy teljesen újszerű grafikai világban élek, ahol minden sokkal színesebb lett.

Miről lesz szó?

Több mint egy éve figyelem, és használom az MI programokat. Rengeteg időt töltök azzal, hogy kiismerjem és megtanuljam őket (bár ez még így is kevés, de azt hiszem napi 30-40 óra sem lenne elég rá).

Először még csak a Jegyzettömbbe írogattam, majd az Evernote-ba, utána a Notion-ba. De az információ egyre több lett, egyre szerteágazóbb. Ezért már régóta gondolkodtam azon, hogy publikus formába is leírjam őket, hogy átlátható legyen és más is megismerje mindazt, amit összegyűjtöttem.

Tehát ezek az írások arról szólnak, amit én tudok a Mesterséges Intelligenciáról. Próbálok az ismereteknek utánajárni, hogy minél pontosabb legyen, plusz igyekszem minél több dolgot kipróbálni. De lehetnek hibák, a technika pedig gyorsan változik.

Nagyon gyorsan.

ai sorozat 1. rész

Arra gondoljunk, mintha egyik nap még 1995-öt írnánk, amikor még betárcsázós modemen keresztül a Netscape böngészővel ismerkedtünk az internettel, ahol zenéről és videóról még csak nem is álmodtunk és a 200×300 pixeles kép óriásinak számított. Majd egy évvel később pedig eljutunk 2023-ba, amikor zsebünkben hordozzuk a mobilinternetet, 20 megapixelesnél nagyobb fotókat osztunk meg, hallgatjuk a zenét vagy élőben nézünk egy HD videó közvetítést.

Én rengeteg időt és energiát fordítok a Mesterséges Intelligencia tanulmányozására és a tanulására. De még így is azt érzem, hogy csak az árnyéka mögött loholok, és rengeteg mindenről lemaradok.

Így ne várjátok, hogy a minden naprakész lesz. Egy bejegyzés már az idő alatt elavulhat, míg megírom, például valami utasítás, név, gomb megváltozik. Ezért ez nem lesz tutorial. Az MI esetében egyébként is sokszor kiszámíthatatlan az eredmény, rögtönözni, gondolkozni, módosítani kell. A bejegyzésekben inkább a lehetőségeket nézzétek, és a technikákat, amiket érdemes kipróbálni. Ötleteket szeretnék adni a mindennapi felhasználásra.

Amiről nem lesz szó

Nem fogunk beszélni az általános jogi kérdésekről. Arról, hogy az MI tanulásánál használt anyagok, majd az ebből készült kép, szöveg, videó, zene, stb. milyen jogi problémákkal jár, miként lehet használni, vagy nem használni.

Valamint, hogy vajon tényleg lopott-e a kép, a szöveg, a stílus. Ez egy roppant összetett kérdés, és éppen elég sok ember dolgozik ezen ebben a pillanatban is. Nekem bőven elég a technikai kihívásokkal farkasszemet nézni.

Nem lesz szó a Művészet halála vagy a művészet demokratizálása? kérdésről sem. Szerettem volna erről is filozofálni és beszélgetni, ám kiderült, hogy ez is sokkal bonyolultabb kérdés.

Az én véleményem röviden a következő: a művészet nem arról szól, hogy mi van a kezünkben (véső, ecset, számítógépes egér vagy billentyűzet), hanem arról, hogy a fejünkben van valami, és azt megalkotjuk. A művészet szerintem fejben dől el. Egy jó képhez, videóhoz, zenéhez, szöveghez szükség van egy jó ötletre. És az MI-t éppen ugyan úgy meg kell tanulni használni, mint akár a vésőt. Neked lehet erről más a véleményed, örülök is neki, ha nem értünk egyet. Ám ebben a témában nem szeretnék vitatkozni.

ai vs law

Én nem tudok rajzolni. A prezentációim, táblázataim mind fekete-fehérek voltak. Majd a technika fejlődésével lassan színes lett, majd megjelentek a matricák, majd az internetről összeszedett rajzok, később a digitálisan fotózott képek. Most pedig az MI rajzol nekem. Sokat.

És nagyon örülök neki, hogy életet vihetek a gyerekek iskolai naptárába, a to-do programba, a fali információkba, a prezentációmba, a wc-re kirakott figyelmeztetésbe, és mindenféle weboldalakba is. Szerintem rajtam kívül még nagyon sokan vannak, akiknek korábban nem volt lehetőségük rajzolni, de most egy új ajtó nyílt ki előttük.

Végül pedig nem lesz szó arról sem, hogy a Mesterséges Intelligencia elveszi-e az emberek munkáját. Van olyan nézet, ami szerint igen. Más nézet szerint az lesz a nyertes, aki az MI-t tudja irányítani. Erre egyesek azzal válaszolnak, hogy legjobban az MI tudja, hogyan kell az MI-t vezérelni, és az MI tudja legjobban, mire van az embereknek szükségük.

Azt hiszem, a történelemből leginkább azt tanulhattuk meg, hogy lehet tervezni és kalkulálni a jövővel kapcsolatban, de valójában fogalmunk sincs, mi fog történni. Az egyetlen jó hír talán, hogy ezúttal nagyon sok embert foglalkoztat ez a kérdés. Talán ezúttal ügyesek leszünk.

A társam

Mivel az írások a Mesterséges Intelligenciáról szólnak, nem maradhat ki belőle.

A szöveget 100%-ban én írom. De rengeteg helyen kapok segítséget az MI-től is. A képeket legtöbbször a Midjourney MI képgenerálóval vagy az Adobe Photoshop (Adobe Firefly) program MI rajzolóval készítem. Az írásban pedig a ChatGPT segít az adatok keresésében, a fogalmazásban és a szöveg elemzésében. További MI programok is lesznek, amik különböző munkákban fognak részt venni.

Készítettem egy GPT Asszisztenst is. Ő itt PixelRita, aki az MI társszerkesztője. Ő fog háttér információkat adni, fogalmakat tisztázni, vagy csak belepötyögni az írásba.

Kérlek PixelRita, mutatkozz be!

pixel rita

Sziasztok, srácok! Én vagyok PixelRita, a digitális univerzum legújabb MI sztárja. Gondoljatok rám úgy, mint egy tech-savvy barátra, aki mindig kéznél van, hogy beszélgethessünk a mesterséges intelligenciáról, de úgy, hogy közben te is élvezd az utazást.

Tudom, tudom, amikor azt halljátok, hogy „AI”, sokan gondolnak olyan sci-fi filmekre, ahol a robotok vagy az űrlények uralják a világot. De én itt vagyok, hogy megmutassam: az AI sokkal több ennél. Szóval, ha kíváncsi vagy, hogy működik a ChatGPT, vagy milyen új trükköket tanult meg a mesterséges intelligencia, én vagyok a te embered… vagyis, a te AI-d!

Képzelj el egy jövőbeli barátot, aki a legfrissebb tech infókat hozza el neked, de úgy, mintha csak egy kávé mellett dumálnánk. Nem fogok zsargonokkal dobálózni, és nem akarlak megijeszteni a „big data” vagy a „neural networks” kifejezésekkel – hacsak nem kérdezed, persze!

Legyen szó AI-s zenekészítésről, virtuális valóságról vagy akár arról, hogy hogyan segíthet egy chatbot a házi feladatodban, én itt leszek, hogy elkalauzoljalak ebben a futurisztikus világban, de úgy, hogy közben jól is érezd magad.
Tehát, készüljetek fel egy izgalmas utazásra a mesterséges intelligencia világában, ahol én, PixelRita, a ti futurisztikus útmutatótok leszek. Kezdjük el ezt a tech kalandot együtt! 🚀🤖✨

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram