A Dorico szoftver célja az aranysztenderd újradefíniálása a kottázó programok piacán.

  Áttekintés

  A Dorico célja az aranysztenderd újradefíniálása a kottázó programok piacán.

  A mai 64-bites többmagos processzorokat is figyelembe véve az alapoktól megírt vadonatúj alkalmazásról van szó, ami a maximális teljesítmény kihasználása mellett intuitív módon segíti a fókuszt a kotta előkészítés minden fázisában. A Dorico kottaképének szépsége és egyenletessége páratlan, ezt az a több száz opció segíti, amivel a zene megjelenésének minden aspektusát alakíthatjuk. Párosítva mindezt a Steinberg (Cubase / Nuendo által is használt) díjnyertes audio engine-jével, a Dorico-ban a VST hangszer és effekt arzenálunkat használva nagyszerűen hangzó végeredmény lesz az eredmény.

   

  Optimalizált munkafolyamat

   

  A Dorico egyszerű és áttekinthető egyablakos felülete egyetlen célt szolgál: a háttérben meghúzódva keretet biztosít ahhoz hogy a felhasználó egyedül a zenére koncentrálhasson. Akár egy egyszerűbb egyképernyős laptopon is kényelmesen használható, de a többmonitoros stúdiókörnyezetet is képes teljes mértékben kihasználni

   

  Erőteljes project management eszközök

   

   

  A Dorico annyira könnyedén és egyszerűen kezeli a többfelvonásos műveket – pl. a szonátákat, szimfóniákat, dalokat, musical-eket vagy operákat – hogy csodálkozni fogunk azon hogy tudtunk eddig e nélkül élni. Mindegyik projectfile annyi egymástól független zenei darabot tartalmazhat, amennyire csak szükségünk van - ezt hívják itt Flow-nak.

   

  A program öt üzemmódja

   

   

   

  A munkafolyamat a Dorico-ban öt egymástól jól elkülönült önálló részre tagolódik, ezek: Setup, Write, Engrave, Play, Print. Ezek bármelyike közvetlenül a fő felületen egyetlen kattintással elérhető az eszköztáron és bármikor könnyedén váltogathatunk közöttük. Bal és jobb oldalon valamint alul ki/be kapcsolható panelek kínálják minden egyes mód saját eszköztárát, s ezek egyetlen klikk-el vagy gyorsbillentyűvel külön bármikor eltüntethetőek hogy a lehető legtöbbet láthassunk a zenéből.

   

  Hatékony ablak menedzsment

   

   

  Egy projekten belül annyi ablakot nyithatunk meg amennyit csak akarunk: az egyikben például Write módban bejátszunk és szerkesztünk, egy másikban Play módban finomhangoljuk a lejátszást, vagy egyszerűen csak oda-vissza kapcsolgatunk két ablak között egy kattintással. Kapcsolgassuk a nézetet a karmester kottája és az egyes szólamcsoportok között, vagy függőlegesen / vízszintesen felosztva a képernyőt mindkettőn egyszerre dolgozhatunk. A Dorico bármikor képes a munkához optimális környezetet biztosítani anélkül hogy az utunkba állna.

   

  Könnyű kotta és szólam előkészítés

  A Dorico természetesen megengedi hogy létrehozzuk a teljes karmesteri és a szólamkottákat egyedi layoutként. Bármikor ha végrehajtunk egy módosítást az egyik layout-on, ezek automatikusan megjelennek a többiben is ahol ez a zenei részlet megjelenik, de közben megmarad a teljes függetlenség az egyes oldalak és a globális kottakép vonatkozásában.

   

  Rugalmas beviteli és szerkesztési lehetőségek

  A hangjegyek bevitele a Dorico-ban nagyon gyors és könnyű. A számítógép billentyűzetével vagy az egérrel bevisszük a hangjegyeket, amelyeket könnyen megjegyezhető gyorsbillentyűkkel variálhatunk, módosíthatunk. (A valósidejú zongora MIDI billentyűzetről történő bejátszás lehetősége a folyamatos frissítésekkel rövidesen érkezik majd.) A Dorico minden egyes hangot a zenei kontextusnak megfelelően rögzít, figyelembe véve az előjegyzést, biztosítva hogy a ritmus megjelenítése  mindig a legérthetőbb marad, akkor is amikor a hangjegyeket meghosszabbítjuk, megrövidítjük, beillesztünk újakat vagy eltávolítunk meglévőket.

   

   

  Elsőrangú kottakép

  A leghíresebb kottakiadók számára dolgozó kottaszedőkkel való folyamatos konzultáció eredménye az úgynevezett “automatikus engraving engine”, amivel a Dorico a legszebb, legelegánsabb kottaképet állítja össze a kottázó programok között. A legkisebb részletekig menő perfekcionizmus jellemzi a megjelenített zenét, kezdve a Bravura fontcsaládban található minden egyes szimbólum aprólékos kidolgozásától egészen minden egyes elem precíz elhelyezéséig. Ez kiegészül az erőteljes page layout funkcióval, amivel konzisztens és attraktív oldalképet készíthetünk a teljes műhöz. Ehhez még adjuk hozzá a ritmust tagoló térközök egyedi kezelését, ami bármilyen hasonló programmal ellentétben bármikor tiszta és olvasható kottaképet állít elő. Az elemek automatikusan tördelődnek, a közök finomhangolódnak, így minden alkalommal elkerülve a zene áramlatában a ritmus torzulását.

   

  Nagyszerű hangkönyvtár

   

  A műveket Dorico a HALion Symphonic Orchestra (HSO) könyvtáron valamint a HALion Sonic SE 1300 presetjén keresztül produkciós minőségben leszünk képesek megszólaltatni. A HSO több mint 100 patchet és kombinációt tartalmaz vonósokhoz, fa- és rézfúvósokhoz, valamint ütős hangszerekhez számos különböző artikulációs technikával, így a teljes dinamika tartomány és a maximális expresszivitás kidolgozása csak a zeneszerző fantáziáján múlik.

   

  Világklasszis audio engine

  A Dorico a Cubase / Nuendo programokban már jól bevált audio engine-t alkalmazza, ami akár 32-bit float point felbontás és 192 kHz mintavételi frekvencia mellett kínál fantasztikus hangminőséget. A Dorico minden VST3 kompatibilis virtuális hangszert és effektet támogat, de természetesen a már jól bevált VST2 hangszerek (pl. Kontakt hangkönyvtárak) is használhatóak.

   

  Nyomtatás és grafika exportálás

   


  A Dorico Print üzemmódjában gyorsan és könnyedén nyomtathatjuk ki a kottákat a nyomtatókon vagy kiexportálatjuk többféle grafikai formátumba, amit elküldve más is kinyomtathat.

   

  Import és Export

  Mivel a projectek a legtöbb esetben a kottázó programon kívül kezdődnek vagy fejeződnek be, ezért a Dorico képes a Music XML és a MIDI formátum importálására bármilyen más kottázóprogramból vagy DAW-ból. A végeredményt természetesen mi is kiexportálhatjuk MusicXML formátumba, így a Dorico-ban megkezdett projecteket más alkalmazásokban folytathatjuk.

   
  Rendszerkövetelmények
  Windows
  Rendszer
  64-bit Windows 10
  Processzor
  Intel vagy AMD kétmagos CPU
  Memória
  8 GB (4 GB minimum)
  Tárhely
  12 GB
  Egyéb
  • DVD-ROM optikai lemez alapú installálás esetén. Nem szükséges a letölthető verzióhoz.
  • Operációs rendszerrel kompatiblis audio hardver.
  • Internet kapcsolat szükséges az aktiváláshoz, felhasználói fiók létrehozásához és a személyes termékregisztrációhoz. Az installáláson felül további letöltések is szükségesek lehetnek.
  Apple
  Rendszer
  Mac OS X 10.11, El Capitan, macOS Sierra vagy újabb
  Processzor
  Intel kétmagos CPU
  Memória
  8 GB (4 GB minimum)
  Tárhely
  12 GB
  Egyéb
  • DVD-ROM optikai lemez alapú installálás esetén. Nem szükséges a letölthető verzióhoz.
  • Operációs rendszerrel kompatiblis audio hardver.
  • Internet kapcsolat szükséges az aktiváláshoz, felhasználói fiók létrehozásához és a személyes termékregisztrációhoz. Az installáláson felül további letöltések is szükségesek lehetnek.
  Kinek ajánljuk?
  • Zeneszerzőknek, hangszerelőknek
  • Zenei kiadványok nyomdai előkészítőinek
  • Tanároknak és diákoknak
  • Média zenészeknek (film, reklám, stb.)