Steinberg Cubase

  Steinberg Cubase Pro / Artist 10.5

  Creativity First
  Cubase Pro 10.5 / Cubase Artist 10.5

  Az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai szavazáson, a MIPA-n a zenei szakújságírók egybehangzó véleménye alapján a Steinberg Cubase 8 érdemelte ki a legjobb zenei stúdiószoftvernek járó díjat 2015-ben. A fejlődés pedig azóta is töretlen.

  Áttekintés

  A Cubase-ről általában

  A Cubase név a világon mindenütt közismert és egyet jelent a számítógéppel végzett kreatív zenekészítéssel. Első verziója még 1989-ben jelent meg, s azóta a legsikeresebb zeneszerkesztő- és stúdió-rendszerré nőtte ki magát – szó szerint számtalan zenész, producer, zeneszerző és stúdió vásárolta meg és használja megelégedetten szerte a világon. A kezdettől fogva zeneközpontú Cubase technológia szinte észrevétlenül szolgáltatja a legújabb számítógépes és hangtechnikai eljárásokat, ill. felfedezéseket a művészek számára, hogy azok művészetük kreatív oldalára fordíthassák figyelmüket, ugyanakkor újításaival vadonatúj művészeti területekre is utat nyit és szabaddá teszi kreativitásukat.

   

   

  A Cubase programok a zenei folyamat minden szakaszában a művészeket szolgálják – az első halvány ötletfoszlány felbukkanásától a zeneszerzés során történő zenei kibontásán át a végső, lemezkész hangfelvétel elkészüléséig. Egyszerűen nincs olyan feladat ebben a folyamatban, amelyre a Cubase ne szolgáltatna világszínvonalú eszközöket. S mivel a Cubase határozottan az egyéni kreativitás támogatására készült, a Cubase programokat használó művészek a legsikeresebbek közé tartoznak, dolgozzanak bármilyen zenei stílusban és végezzenek ott bármilyen munkát – legyenek akár rock albumok felvételeit és mixeit készítő hangmérnökök, dance DJ-k, hip-hop producerek, pop-slágerek zeneszerzői, hollywoodi és más filmzenék komponistái, jazz-hangszerelők, stb.

   

   

  A Cubase Pro 8.5 a Steinberg cég 30 éves fejlesztői tapasztalatát foglalja össze és a világ legkorszerűbb, legsokoldalúbb digitális audio munkaállomása. Professzionális művészek számára készült és a legjobb hangminőséget, az intuitív kezeléstechnikát, fejlett audio- és MIDI-eszközök páratlan választékát kombinálja a legkreatívabb kompozíciós-, stúdiótechnikai- és hangfeldolgozási eljárásokkal.

  A kifejezetten a Cubase programokhoz kifejlesztett hardver-eszközökkel (mint a Steinberg CC121 vezérlő, a Steinberg UR DSP alapú integrált audio interfészek) együtt a Cubase 8.5 teljeskörű, rendszerszinten integrált megoldást ad a legkorszerűbb követelményeknek is hiánytalanul megfelelve.


  Cubase 10.5 (2019 november)

   

  A Steinberg Cubase 10.5 újdonságai

   


   

  Több sáv spektrális összehasonlítása a Channel EQ-val

  A megfelelő keverés kulcsa a frekvenciák szeparálása, hogy megfelelő helyet teremtsünk minden az egyes hangszer számára. A Channel EQ új spektrum-összehasonlító módjával könnyen beazonosítható hogy hol szükséges bevatkozni. Csak állítsunk be egy bármely másik sávról származó jelet az EQ-ban, erre az EQ kijelzőn belül a spektrális görbé egymás felett megjelennek. Bármikor oda-vissza válthatunk a forrás és az összehasonlítandó csatorna EQ beállításai között, és úgy állíthatjuk be a mixet, hogy közben végig a munkára koncentrálhassunk.


  Video Export Render

  Zenei alap írása filmes produkciókhoza Cubase kifejezett erőssége. Az újdonság az, hogy most már exportálhatjuk is videókat (hanggal együtt) ügyfeleink számára közvetlenül a DAW-ból. Az új videó-exportáló funkció lehetővé teszi, hogy videókat MP4 formátumban megjelenítsük H.264 videó-tömörítéssel és 16-bites sztereo audióval, 44,1 kHz és 48 kHz-en. Exportálhatjuk a teljes videót, vagy akár csak a lokátoron belüli kijelölt részt, akár timecode-al együtt a gyártási folyamat következő lépéséhez.


  MultiTap Delay Pro

  Az új MultiTap Delay ritmikus visszhangot nyújt a zenészeknek, minden lehetséges és szükséges inspiráló kreatív opcióval. Egyszerre akár 8 tap-et is kényelmesen és közvetlenül editálhatunk a szerkesztőfelületen. Egyetlen kattintással további effekteket adhatunk a kimenethez, a feedback loophoz vagy az egyedi tap-ekhez moduláris formában, míg a különféle karakter presetekkel a tiszta digitális delay-k hangjától kezdve a vintage echo eszközök koszos hangzásáig bármit szimulálhatunk. 

   

  Padshop 2 Pro granulár szintetizátor

  A Steinberg elismert granular szintetizátorja, a Padshop 2 nagyszerű fejlesztésekkel és még kreatívabb eszközökkel érkezik. Az új spektrális oszcillátor új távlatokat nyit a hangzásban, ahol bármilyen saját hangot lenyűgöző hang kompozíciókkál alakíthatjuk. Adunk további variációkat a hangokhoz az új arpeggiatorral, új modulációs lehetőségekkel (újabb burkológörbék, LFO-k, stb), melyekhez az újabb effektek algoritmusok adják meg a végső formát. Meríts ihletet a 100 új presetből, készíts el a saját egyedi hangjaidat most.

   

  Színes keverőcsatornák

  Ahogy egy projekt növekszik, a gyors és egyszerű munkafolyamatokhoz elengedhetetlen az átláthatóság. Az új opcióval az összes csatornát színekkel láthatjuk el a MixConsole-ban, ami segít a keverésre összpontosítani, hiszen szín alapján még gyorsabban megtaláljuk a szükséges csatornákat. Ha akár többméternyi távolságra is vagyunk a képernyőtől, akkor sem fogunk többé elveszni a keverőn.

   

  Sávok importálása más Projectből

  Az adatok cseréje projektek között vagy új projektsablonok létrehozása mostantól jelentősen könnyebb az új Track Import funkcióval. Több sávtípus importálása is lehetséges más projektekből, mint például a Group, a FX vagy a Folder sávokból. Ezután tovább finomíthatjuk az importálási tulajdonságokat. Ugyanazt a dob mix-et használnánk több projektnél is? A Cubase megoldja. Végül egy egyszerű kattintással az Auto Map funkció az importált sávokat a projektben már létező ugyanilyen nevű sávokhoz rendezi.

   

  Retrospektív MIDI Record

  Pont akkor sikerül a legjobb feljátszás, amikor éppen nem megy a felvétel? A teljesen újragondolt Retrospektív MIDI Felvétel funkció segít abban, hogy bármikor a legjobb formánkat rögzíthessük! A Cubase folyamatosan nyomon követi a MIDI bemenetet - még akkor is, ha nem rögzít - és az akkordokat és dallamokat ismétlődő loopban vagy folyamatos előadásként hozza vissza egyetlen kattintással! Ami a hab a tortán: mindezt egyszerre az összes különálló sávon is képes elvégezni! Szóval többé nem kell aggódni, a Cubase a háttérből mindig segít.

   

  Kombinált kiválasztó eszközök

  Az új Kombinált kiválasztó eszköz mód felgyorsítja a szerkesztési munkafolyamatot, ahol a két leggyakrabban használt eszközt egyetlen új erőteljes funkcióban egyesíti. Az új eszközmód a Selection Tool és a Range Tool használatát egyidejűvé teszi, anélkül hogy oda vissza kéne váltanunk közöttük. Profi vagy, az időd pedig fontos! Ezért biztosak vagyunk benne, hogy az új kombinált kiválasztó eszköz jó barátod lesz!

   

  A Cubase 10.5 ezen felül még sok apró fejlesztést és hibajavítást is tartalmaz, ami a szokásos módon ismét három verzióban érhető el:

  1. A Cubase Pro az összes lehetőséget tartalmazza, a
  2. Cubase Artist a professzionális projekt stúdiók igényeit maradéktalanul kiszolgálja, míg a
  3. Cubase Elements a programmal ismerkedőknek és az egyszerűbb zenei projektek megvalósítását képes jó minőségben és stabilan kínálni.

   


  A Cubase 9.5 újdonságai (2017 november)

  A Cubase 9.5-ös frissítése elsősorban a felhasználói visszajelzések alapján a munkafolyamatok modernizálására helyezi a hangsúly. A Cubase számos olyan újítással bővült ennek az update-nek köszönhetően, ami már a felhasználók régóta igényeltek, s így a végeredmény egy stabil és óriási tudású digitális audio szekvencer (DAW) lett.

   


  A Cubase 9.5 újításai részletesen:

   

  Görbe alapú automatizáció

  A Cubase 9.5-ben a precízen beállítható Bézier alapú automatizációs görbékkel az automatizáció létrehozása és szerkesztése nagyon finommá vált, így a zenei változások, erőteljes zenei hatások megvalósítása mostantól mindössze néhány egérklikkelésből áll. Az automatizáció még magukra a VCA faderekre is hatással van, így egyetlen módosítással pontosan tudjuk a korábban gondosan összeállított automatizációnkat finoman arányaiban módosítani, anélkül hogy a részleteket módosítanunk kellene.

   

  Vadonatúj metronóm kibővített funkciókkal

  Meg akarod változtatni az ütemet a dal közben? Elégtelennek érzed a hagyományos monotón metronómot egy nagyon eltérő dalrészlet esetén? Ez többé nem lehet probléma az új Click Pattern editornak köszönhetően, mely egy dalon belül a különböző előjegyzés váltásoknak megfelelően automatikusan váltja a metronómot is. Metronóm hangként ezentúl saját audio file-okat is betölthetünk, de választhatunk a tucatnyi vadonatúj gyári metronómhang között is. Mostantól a metronóm valóban a zene ritmusához igazítható, kreatitivitást szolgáló eszköz!

   

  16 insert, flexibilis pre / post fader jelúttal

  A VST insert slotok száma 8-ról 16-ra duplázódott, így teljesen új kreatív lehetőségeket nyit meg a Cubase 9.5. Ráadásul ezentúl a pre / post fader jelút teljesen szabadon konfigurálható, így most már teljesen mentesülünk a korábbi megkötésektől.

   

  Direct Offline Processing

  Ez a funkció Ideális a gyakran használt effektek és processzek kezelésére. Szinte valósidőben adhatunk bármelyik audio eventhez teljes effekt láncokat, melyek teljesen nem destruktív (azaz bármikor variállható, visszavonható) módon a computer “rászámol” az audio jelre - ezek a sávok / eventek ezt követően pedig egyáltalán nem fogyasztanak CPU időt! Ily módon nemcsak hogy kiválthatjuk a Mixconsol insert effektjeinek egy jelentős részét, de elképesztően kreatív kísérletezéshez is terepet biztosít, melyet korábban a CPU korlátok miatt eszünkbe sem jutott volna kipróbálni.

  A további újdonságok címszavakban:

  • 64-bites keverő engine (kihaszálásához a kifejezetten 64-bitet támogató VST3 formátumú plug-inek szükségesek)
  • Jobb zóna új MediaBay médiakezelővel, Control Room és métering megoldásokkal
  • Újradesignolt és bővített funkcionalitású plug-inek: Vintage Compressor, Tube Compressor, Compressor és Magneto III
  • Flux wavetable szintetizátor (HALion Sonic SE3 bővítés)
  • Vizszintes nagyítástól függő adaptív rács az objekutmok könnyű mozgatásához
  • Sampler track bővítések - drag and drop audio generálás MIDI fileokból
  • Vadonatúj mastering, hangszer FX chain presetek
  • Kibővített Allen Morgan dob hangkönyvtár presetek, loopok és egyedi hangminták
  • Az alapoktól újraírt, a Quicktime formátumot teljesen mellőző új video engine
   

  A Cubase 9 újdonságai (2016 december)

  Most először mindhárom Cubase verzió (Elements, Artist, Pro) a program bejelentésével egyidőben kapható is, így mindenki azonnal kiválaszthatja az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő verziót.
  A korábbi bejelentésnek megfelelően a 32-bites támogatásnak vége, csak a 64-bit támogatott a jövőben. Ez nem csak a 32-bites operációs rendszereket érinti, hanem az összes 32-bites plug-int is - ezek a továbbiakban nem használhatók. Aki mégis ragaszkodna a régi jól bevált 32-bites plug-injéhez, azok számára a külső fejlesztőtől megvásárolható jBridge a megoldás Windows vagy a jBridgeM a Mac OS rendszeren.
   

  A rendszer mostantól az új Plug-in Sentinel scannerrel elemzi a plug-ineket és a program működésére nézve instabil / bizonytalan példányokat egy feketelistára teszi.

   

  Lower zone koncepció
   
   

  Az új Lower zone-nak köszönhetően a leggyakoribb szerkesztő ablakok a project ablak alján megjelennek annak részeként, és tartalomfüggően automatikusan módosul a tartalmuk. Például ha MIDI part-ot választunk vagy Drum sávot, akkor a Key Editor vagy a Drum Editor jelenik meg. Ha audio file-t választunk ki, akkor a sample editorban dolgozhatunk tovább. Az új Sampler Track információi is itt jelennek meg.

  A felhasználók egy másik régi kérése is teljesült: a vezérlő gombokat tartalmazó Transport Bar is végre legalulra került, így mostantól nem kell időt tölteni a ki/be kapcsolgatásával, mindig egyetlen sorban látható alul az összes funkció, ráadásul teljesen személyre szabható a kinézete.
   

  Sampler Track

   

  Az új egyedi sávtípust használva bármilyen audio-ból pofonegyszerűen készíthetünk egy Sampler Track-et, ahol polifonikusan, a billentyűzeten játszhatunk az adott hanggal a szintetizátor funkciókon keresztül, mint pl. szűrők, vagy többféle burkológörbe.

   

  MixConsole history és Undo/Redo

   

  A Pro és az Artist verzióban nem csak a keverés során a MixConsole-ban végrehajtott lépéseinket tudjuk visszavonni, de a History oszlopban az összes lépés vizuálisan is nyomon követhető így jobban nyomon követhető, hogy meddig akarunk visszalépni.

   

  Frequency EQ

   

  A csak a Pro verzióban elérhető új EQ-ban mindent megkapunk, amit egy hangszínszabályozótól várni lehet: nyolc sáv, linear phase mód, Mid/Stereo (M/S) mód, Auto Listen monitorozás, Spectrum kijelzés és billentyű hangjegyek alapján is meghatározhatóak a frekvenciák.

   

  Újabb VST3 side-chain lehetőségek

   

  Mostantól az audio input-ot az új side-chain móddal kompatibilis VST3 plug-in-ek bemenetére küldhetjük. Így pl. a nagyszerű Retrologue 2 szintetizátor teljes architektúráján (szűrők, effektek, burkológörbék) átküldhetjük a hangot, újszerű és izgalmas hangzásokat csiholva ezáltal.

   

  Tíz marker sáv, cycle export

   

  A Cubase Pro verziójában a különféle sávokhoz külön marker trackeket készíthetünk, maximum 10-et. Ezen felül ha szakaszokat defíniáló ún. Cycle markereket is használunk, akkor ezeket most már egy menetben is kiexportálhatjuk különálló audio fájlokba.

   

  Felhő alapú együttműködés

  A Pro és Artist verzióban a VST Transit új verziója érhető el, ami már nem csak a Steinberg hangszereinek, hanem más hangszerek adatait, valamint az új Sampler Track hangjait is képes szinkronizálni. A Pro verzióban található VST Connect SE modul is megújult, ennek segítségével a világon két különböző ponton játszó zenész képes egyszerre felvételeket valósidőben rögzíteni!

   

  Frissített plug-inek

   

  A plug-inek területén is történt előrelépés: mindhárom Cubase 9 verzióban grafikailag és funkcionálisan is átdolgozták a Maximizer plug-in-t, ami az új Modern módnak köszönhetően mágikus minőséget biztosít: jóval nagyobb hangerőt tesz lehetővé miközben a mix tiszta és transzparens marad.

   

  Az AutoPan (sztereó térmanipulációs effekt) is alapoktól újra lett gondolva, de számos audio processzor is megújult grafikailag, egységes kinézetet kölcsönözve a programnak, ezek: Brickwall Limiter, Compressor, Expander, Gate és Envelope Shaper.


  A Cubase 8.5-ről (megjelenése 2015 december)
  A fantasztikus új lehetőségektől kezdve a motorháztető alatti javítások soráig a Cubase Pro 8.5 a Cubase hemzseg azoktól a funkcióktól, melyeknek egyetlen célja van: egyszerűbbé tegye számodra a zenekészítést. Használd a felhőt a másokkal való offline együttműködésére, projektek szinkronizálására a forradalmi VST Transit használatával; hívjál be gyorsan sávokat más projektekből, vagy mentsd le a saját Cubase beállításaidat, amelyet bármilyen másik számítógépen előhívhatsz. Rengeteg új funkció tesz még kreatívabbá és produktívabbá téged, beleértve az új Retrologue 2 virtuális analóg szintetizátort, a MIDI editorokat, a Transport bar-t, a Chord Pad-okat, a MixConsole és sok más – mind rengeteg workflow finomítással és újratervezett felületekkel a még simább kreatívabb folyamat érdekében.

  A Cubase 8.5 Artist a program olcsóbb, de szinte minden igényt kielégítő kisebb verziója, a lejjebb található összehasonlító táblázatban megtalálhatók a részletes különbségek.

   


  A Cubase 8.5 újdonságai:

   

  VST Transit
  A VST Transit a Steinberg új offline kollaborációs szolgáltatása. E küldetés célja, hogy a világ összes tájáról összehozzuk a zenészeket és a producereket, akik együtt élvezhetik a felhő-alapú együtt zenélés minden előnyét. A lehetőségek végtelenek:  töltsd fel a projektet a felhőtárhelyre, töltsd le más számítógépre, folytasd a munkát, vagy a felvételt és szinkronizáld vissza a beállításokat a felhőbe. Dolgozzatok közösen megosztott projekteken, vagy tegyétek mindenki számára elérhetővé a privát dalaitokat. Élvezzétek a beépített kommunikációs chat-rendszert, ahol üzenhettek egymásnak, újabb közreműködőket vonhattok be az alkotásba, vagy egyszerűen csak megbeszélhetitek, hogy milyen irányt vegyen a szóban forgó dal - mindezt közvetlenül a Cubase-en belül!

   

   

  A VST Transit ingyenes verziója 500 MB tárhelyet és havi 1 GB szabad forgalmat biztosít az Amazon AWS szerverein. Egy VST Transit prémium felhasználói fiókkal a tárhelyet 5 GB-ig növelheted havi 20 GB-os forgalom mellett, ami így a legkomplexebb projektek kezelésére is tökéletesen alkalmas!

   

  Retrologue 2
  Sok új funkció és fejlesztés eredményeképp a Retrologue 2 jelentős előrelépés az előző verzióhoz képest. A markáns nyers és meleg analóg hangzást megtartva a szintetizátor kibővült egy harmadik oszcillátorral, egy új polifonikus LFO-val, egy harmadik bipoláris burkológörbével - hogy csak néhányat említsünk a szintetizátor szekció újdonságaiból. Az elképesztően sokoldalú arpeggiator és az öt vadonatúj effekt - köztük egy klasszikus 3 sávos rezonátor - új lehetőségek garmadáját kínálja, amit a hangszerhez készített 400 friss preset egyértelműen jól demonstrál.

   

   

  Továbbfejlesztett Mixconsole
  A MixConsole a jelenleg egyik legfejlettebb digitális mixelő eszköz. A Cubase 8.5 két új módot is kínál a keverés egyedi megközelítéséhez. A dinamikus hover módnak köszönhetően már vizuálisan sokkal könnyebben megtalálhatók a beállítandó paraméterek - ezt a professzionális felhasználók visszajelzései nyomán még tovább finomították a fejlesztők. Ha mégis egyszerre együtt szeretnénk látni az összes paramétert, akkor erre is van lehetőség: az új statikus módban az összes insert, EQ és Send egyszerre látható. Bármelyiket is kedveled, a Cubase 8.5 MixConsole-ja a mixelés személyes élményét kínálja számodra.

   

   

  Sávok importálás korábbi projektekből
  Nyiss meg sávokat más projektekből másodpercek alatt! Lehet, hogy órákat töltöttél korábban azzal, hogy abból a szintetikus lábdobból egy eget rengető dörgést csinálj, vagy aprólékosan jutottál csak el ahhoz a fantasztikus gitárhangzáshoz. Most ha ezeket szeretnéd használni az aktuális újabb dalban is, akkor a Cubase 8.5-ben már könnyen és gyorsan megy. Be tudod importálni a sávot annak minden beállításával és tartalmával akár egy új sávként, vagy egy meglévő sáv helyére. Ebben az esetben a Cubase automatikusan egy új trackverziót fog létrehozni, így az eredeti és az új verzió közötti váltás már egyetlen kattintással lehetővé válik.
  Megjegyzés: ez a funkció csak a Cubase Pro 8.5-ben érhető el.

   

   

  Frissített Key és Dob editorok
  A gyorsabb és intuitívabb szerkesztésnek köszönhetően a Cubase 8.5 MIDI komponálás a Key és a Drum editorokban még ösztönösebbé vált. Illessz be bárhova egy hangjegyet, vagy dobhangot, állítsd be a hosszát, a pozícióját vagy a hangmagasságát anélkül, hogy bármilyen eszközre kéne váltanod - az onnal úgy fogod érezni, hogy ez mindig így működött. A dobprogramozás szerelmesei számára nagy újdonság, hogy a dobeditor mostantól képes a note-ok hosszát megjeleníteni, miközben az ún. visibility agent-nek köszönhetően csak a projektben felhasznált dobokat tudod megjeleníteni, jelentősen átláthatóvá és gyorsabbá téve így a fókuszált szerkesztést.

   

   

  Továbbfejlesztett Chord Pad
  A Cubase 8 egyik nagy újítása volt a Chord Pad kompozíciós eszköz, amivel harmonikus akkord és pattern struktúrák kialakítása gyerekjátékká vált. A 8.5-ös verzióban ez a kreatív dolog tovább bővült. Az új “Sections” játékmód az arpeggio-k lejátszására kínál teljes kontrollt. Bármelyik arpeggio hangjegy ráprogramozható a MIDI billentyűzetre, így egyedileg lehet pusztán a lejátszás sorrendjét variálni. És ez még nem minden: az egymást átfedő akkordok kezelését is jobban kontrollálhajtuk, valamint a MIDI bemenet és kimenet beállítása is könnyebbé vált. Végezetül a Preferences menüben az akkordok elnevezése is személyre szabható, így pl. ha jobban szeretnénk használni a “Cadd9” nevet a “C9” helyett, akkor az erre vonatkozó egyedi jelölést alkalmazhatunk.

   

   

  Profile Manager
  Az új profil menedzsernek köszönhetően az összes Cubase 8.5 beállításunkat (beleértve a gyorsbillentyűket, színsémákat, és sok minden mást) könnyedén lementhetjük. Ha másik gépre vagy stúdióba megyünk, vihetjük a saját beállításainkat - a profil menedzserrel bárhova elviheted a saját beállításaidat. Megjegyzés: csak a Cubase Pro 8.5-ben.

   

   

  Átdolgozott transzport panel
  A transzport panel (ahol a program leggyakrabban használt funkcióit találjuk, pl. lejátszás, felvétel, ciklus, markerek megjelenítése, stb.) új designt kapott, ahol a gombok és az idő/tempó alapú kijelzők is olvashatóbbá váltak. A Transport menü most már teljesen logikus kategorizált és konszolidált elrendezésben tartalmazza az összes lehetséges funkciót, beleértve azokat is amiket korábban csak a transport panelen keresztül érhettünk el. Természetesen az összes menüelem mellett látható a megfelelő gyorsbillentyű kombináció is.

   

   

  Dedikált felvételi pontok (punch pontok)
  A Pro és a Artist 8.5-ös Cubase verziók bevezették a lokátor pozíciójától független Punch In (felvétel kezdete) és Punch Out (felvétel vége) pontokat. A ciklus móddal kombinálva így most már könnyedén meg tudod határozni a loop-olt lejátszás mellett azokat a pontokat, ahol a felvétel készítése elkezdődik és befejeződik, miközben végig ciklus módban maradunk. Egy vokál, vagy hangszeres felvétel beállítása így sokkal gyorsabb, könnyebb és könnyedén sok később szerkeszthető verziót vehetünk fel.

   

   

  zPlane élastique v3
  A híres Audiowarp már régi múltra tekint vissza a Cubase történetében, de természetesen ez is folyamatosan fejlődik: ezúttal zPlane fantasztikus time-stretch / pitch-shift algortimusát is használhatjuk. A Cubase Pro és az Artist már a zPlanes élastique v3 algoritmusát használja, ami lényegében végtelen time-stretch és javított tranziens felismerést tesz lehetővé az Audiowarp esetén még magas stretch érték használatakor is.

   

  MediaBay Rack
  Az új MediaBay project rack-ben gyorsabban kereshetsz a hangszerekre, audio, MIDI file-okra vagy más tartalmakra. A tartalmat és annak jellegét minden esetben nagyméretű, egymástól jól megkülönböztethető ikonok jelzik pl. a Steinberg VST Instrumenteket és azok könyvtárait, a content pack-okat, vagy a preset kategóriákat. Az intuitív breadcrumb navigáció segítségével sosem tévedünk el, mindig tudjuk hol állunk és merre keressük tovább a kívánt médiatartalmat, míg az új “Content Set” attribútumnak köszönhetően még a legnagyobb content set gyűjteményeket is könnyedén átláthatjuk.

   

   

  Munkafolyamat fejlesztések
  A Cubase 8.5-ben sok apróság is könnyebbé teszi a zeneszerzést. Néhány ezek közül:

  • Egyszerre több sáv létrehozása esetén is megadhatjuk előre a sáv kimenetét
  • Továbbfejlesztett idővonal kezelés (nincs csúszás a tempó váltás miatt)
  • A tempó információk most már teljesen szabadon szerkeszthetőek
  • Az automatizációs események korlátozás nélkül mozgathatók
  • Az event / part-okból gyors másolatok készíthetőek pusztán egér használatával
  • Export Audio Mixdown elnevezési séma már sokkal több opciót kínál egyedi file-nevek létrehozására

   

  A Cubase Pro 8.5 újdonságok összefoglalva:

  • Világszínvonalú zene produkciós rendszer számtalan profi felhasználóval a világon.
  • Díjnyertes 32-bites lebegőpontos Steinberg audio-engine 192kHz-es mintavételezéssel, 5.1 surround hanggal, flexibilis routing lehetőségekkel és teljeskörű automatikus késleltetés kompenzációval.
  • Végtelen számú audio, instrument és MIDI sáv.
  • MixConsole a maximális keverési élményért, páratlan flexibilitással és integrált EQ / dinamika csatornákkal a nagyszerű, profi konzolhangzásért.
  • Egy mindent átfogó, 8 kiváló hangszerből álló, minden igényt kielégítő arzenál: HALion Sonic SE 2 munkaállomás, Padshop granuláris szintetizátor, Retrologue 2 virtuális analóg szintetizátor, Loopmash 2 és Groove Agent SE 4 dobgépek.
  • 73 csúcsminőségű audio és 18 MIDI VST effektprocesszor. Ezek között találjuk a Quadrafuzz 2 szalagos delay torzító csöves előfok kombót, a VST Amp Rack és VST Bass Amp effekteket az egyedi gitár és basszgitár hangokhoz, REVerence konvolúciós reverb-et az élethű terekhez, a speciális Voxengo CurveEQ-t a hangszínkarakterisztikák lemásolásához, stb.
  • A VCA faderek a legbonyolultabb keverési és automatizációs feladatokat teszik könnyebbé, a TrackVersion a playlist alapú szerkesztést segítik, a render-in-place a leggyorsabban képes a MIDI és egyéb zenei információt audio formátummá alakítani.
  • A VariAudio segítségével a monofonikus audio sávok MIDI stílusú szerkesztése lehetséges, továbbá a dal hangneméhez igazodó automatikus vokál harmonizáció és auto-tune effekt.
  • A Chord sávok és Pad akár zenei tudás nélkül is harmonikus komponálási lehetőségeket nyújtanak, így bármilyen jól hangzó akkordmenetet létrehozhatunk és módosíthatunk a segítségével.
  • Steinberg VST Connect SE3 on-line és VST Transit off-line kollaborációs szolgáltatások.
  • Professzionális kottaszerkesztés és nyomtatás.

   

  10 ok, amiért megéri frissíteni az előző Cubase verzióról:

  • A VST Transit felhő alapú szolgáltatás összehozza a zenészeket tartózkodási helyüktől függetlenül.
  • A Retrologue 2 bámulatos új hangzásbeli képességei és a több száz preset új távlatokat nyit.
  • Sokkal kezesebb MixConsole környezet finomított hover vezérléssel.
  • Már kész sávok beimportálása már létező dalokból néhány kattintással
  • Továbbfejlesztett Key és Drum editorok, sokkal gyorsabb és intuitívabb MIDI szerkesztés
  • Chord Pad az Section play móddal és az egyedi akkordjelölésekkel
  • A Profile Manager képes az összes beállítást eltárolni és újra behívni
  • Átdolgozott Transzport panel a könnyebb kezelhetőségért
  • Lokátor pozíciótól független dedikált felvételi pontok definiálása audio és MIDI felvételek esetén
  • A pazar minőségű elasztikus zPlane time-stretch / pitch-shift algoritmus legújabb 3-as verzióját használja mostantól a Cubase

   

  10 ok, amiért a Cubase Artist verzióról megéri frissíteni:

  • Több sáv és csatorna: végtelen számú audio, instrument és MIDI sáv, 256 fizikai bemenet kezelése 5.1-es konfigurációban 24-bites felbontás és 192 kHz mintavételezés mellett.
  • Több effekt: 20 további új plug-in, mint pl. Voxengo CurveEQ, Multiband Expander, Multiband Compressor, Multiband Shaper, külső hangszerek és effekt modulok teljes integrációja.
  • Több hang: a professzionális hangszerek óriási mennyiségű professionális hanggal járulnak hozzá az inspirációhoz.
  • VCA faderek a komplex keverési és automatizációs munkafolyamat gyorsításához, Track Edit Group a fejlett multi-track szerkesztéshez.
  • VariAudio a MIDI stílusú monofonikus vokálszerkesztéshez, harmonizálási lehetőségek, akár automatikusan is a dal hangneméhez vagy akkordmenetéhez igazodva.
  • Fejlett hangszer artikuláció menedzsment a VST Expression Map használatával a Key és a Score editorokban.
  • Intelligens akkord asszisztens: magával ragadó, inspiráló akkordszekvenciákat ajánl fel a zeneszerző számára.
  • Professzionális kottázás és kottanyomtatási lehetőségek.
  • Steinberg Control Room: független lehallgatás akár 4 monitorhangfal páron, fejhallgatók, független bemenetek és 4 fejhallgató mix kezelése.
  • Steinberg VST Transit nem valósidejű kollaborációs szolgáltatás.

   

  A Cubase Pro és Artist összehasonlító táblázata:

  Tulajdonságok

  Cubase Pro

  Cubase Artist

  Audio sávok száma

  korlátlan

  64

  MID sávok száma

  korlátlan

  128

  Instrument track-ek száma

  korlátlan

  32

  Fizikai ki/be menetek száma

  256

  32

  Audio felbontás kHz

  192

  192

  Csoport sávok

  256

  32

  FX send/return sávok

  8/64

  8/64

  VST audio insert effektek

  8

  8

  MIDI effekt insertek

  4

  4

  VST Instrument

  64

  32

  Mixer konfigurációk száma

  3

  1

  MIDI effekt plug-inek száma

  18

  18

  Audio effekt plug-inek száma

  73

  53

  VST instrumentek száma

  8

  8

  Hangok száma

  3030

  2664

  OMF import/export

   

  Natív 64-bites verzió

  Teljes Fraunhofer mp3 enkódolás

  Külső hangszerek

  Csak Yamaha Motif

  Külső effektek

   

  Batch exportálás

   

  Logical / Project Logical editor

   

  Offline Process history

  Csak a saját audio effektekre

  Track Edit Groups

   

  Control Room

   

  5.1 surround és valódi többcsatornás audio jelút

   

  Felvétel a buszokról

   

  Sidechain input

  Automatizációs panel

   

  Automatizációs módok: Touch, Crossover, Auto-Latch, Trim, Overwrite

  Csak Touch

  Hardver kontroller támogatása

  ✔, de EuCon és Nuage kontrollerek kivételével

  Fejlett comping tool

  Professzionális kottakép és nyomtatás

  Alapszintű

  Note Expression támogatás

  Audio / MIDI tempófelismerés

   

  VariAudio 2.0

   

  Fejlett audio kvantálás

   

  Chord sávok

  Chord asszisztens

  csak kvintkör

  Hermode tuning

  Channel strip modulok

  Render in Place

  VCA faderek

   

  Track Versions

  Profile Manager

   

   

  Rendszerkövetelmények
  Windows
  Rendszer
  Windows 7 / 8 /10 64-bit
  Processzor
  Intel vagy AMD kétmagos processzor
  Memória
  8 GB RAM (minimum: 4 GB)
  Tárhely
  15 GB
  Képernyő
  1920 x 1080 képernyő felbontás (minimum: 1366 x 768)
  Egyéb
  • Grafikus kártya DirectX 10 és WDDM 1.1 támogatással (Windows-on)
  • Szabad USB port az USB-eLicenser (license management) számára - az aktiváláshoz internet kapcsolat szükséges.
  • Az operációs rendszerrel kompatibilis audio interfész, lehetőleg ASIO driverrel
  Apple
  Rendszer
  OS X 10.10 / 10.11 vagy újabb, 64-bit
  Processzor
  Intel kétmagos processzor
  Memória
  8 GB RAM (minimum: 4 GB)
  Tárhely
  15 GB
  Képernyő
  1920 x 1080 képernyő felbontás (minimum: 1366 x 768)
  Egyéb
  • Szabad USB port az USB-eLicenser (license management) számára - az aktiváláshoz internet kapcsolat szükséges.
  • Az operációs rendszerrel kompatibilis audio interfész, lehetőleg ASIO driverrel
  Processzor
  Intel vagy AMD kétmagos processzor
  Memória
  8 GB RAM (minimum: 4 GB)
  Tárhely
  15 GB szabad tárhely
  Képernyő
  1920 x 1080 képernyő felbontás (minimum: 1366 x 768)
  Kinek ajánljuk?

  Zenészeknek, producereknek,

  • dalszerzőknek,
  • együtteseknek,
  • film/média zeneszerzőknek,
  • énekeseknek,
  • gitárosoknak / basszusgitárosoknak,
  • dance / elektronikus zenével foglalkozó producereknek,
  • beat producereknek.

   

  Ha felkeltettük az érdeklődését, írjon az info@trans-europe.hu e-mail címre!