Reason Studios Recycle 2.2

A ReCycle egy kreatív hangminta szerkesztő szoftver, mellyel ritmikus hangmintáinknak adhatunk új ízt, tetszés szerint átvariálva loopjainkat. A ReCycle pontosan arra képes a mintavett loopokkal (audio-ba rögzített ismételhető zenei frázisokkal, pl.

Újra egy kreatív zenei eszköz, amely segít, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból.

A ReCycle egy kreatív hangminta szerkesztő szoftver, mellyel ritmikus hangmintáinknak adhatunk új ízt, tetszés szerint átvariálva loopjainkat. A ReCycle pontosan arra képes a mintavett loopokkal (audio-ba rögzített ismételhető zenei frázisokkal, pl.

ÁTTEKINTÉS

Árakhoz kattintson ide

Recycle - a kísérletező kedvű modern zenészek, remixerek és DJ-k népszerű programja, amellyel szabadon alakíthatjuk át a ritmikus hangmintákat!

A ReCycle egy kreatív hangminta szerkesztő szoftver, mellyel ritmikus hangmintáinknak adhatunk új ízt, tetszés szerint átvariálva loopjainkat. A ReCycle pontosan arra képes a mintavett loopokkal (audio-ba rögzített ismételhető zenei frázisokkal, pl. négy ütem ismétlődő komplett dobrimtus), mint amit szekvencerben programozott dobokkal elérhetünk - megváltoztathatjuk a tempóját, kicserélhetjük és egyedileg effektezhetjük, torzíthatjuk, stb. a loop minden egyes ritmikus elemét. A loopokat könnyen felszabdalhatjuk elemeire, a hangok így előkészítve pedig nagyszerűen használhatóak remixek és mash-upok készítésére.

Hogyan működik?
A Recycle analizálja a ritmikus groove-okat, majd felbontja azokat komponenseire. Ettől a ponttól kezdve a tempó és a hangmagasság egymástól függetlenül egy korlátozott tartományban kényelmesen változtatható. A hangmagasság és a tempó egymástól független változtatása eddig csak álom volt - mostanáig.  És akkor még csak a felszínt érintettük…

Hogyan használjuk?
Az eredeti hangból a program által készített speciális REX2 fájlt ezt követően be tudjuk tölteni szinte bármelyik népszerű DAW (Digital Audio Workstation) szoftverbe (Cubase, Logic, Reason, ProTools, Digital Performer, Live, FL Studio, stb), illetve  szoftver vagy hardversamplerbe – és innentől kezdve a kreativitás határa a csillagos ég!


RENDSZERKÖVETELMÉNYEK
Apple:

RendszerMac OS X 10.2.8 vagy újabb
ProcesszorPower Macintosh G3, G4, G5 vagy Intel processzor vagy jobb
Memória128 MB RAM vagy több
Képernyő800x600 képernyőfelbontás vagy jobb
Egyéb

DVD meghajtó a telepítéshez

Windows:

RendszerWindows 2000, Windows XP, Windows Vista vagy újabb
ProcesszorPC 300 MHz vagy gyorsabb Pentium kompatibilis processzor
Memória128 MB RAM vagy több
Képernyő800x600 képernyőfelbontás vagy jobb
Egyéb

DVD meghajtó a telepítéshez

FUNKCIÓK

Mi a Recycle és mire használható?
Az 1994-ben megjelent program első verziója valósággal forradalmasította a zeneipart, s azóta is nagyon hasznos kiegészítő program a kísérletező kedvűbb zenészek, remixerek és sound designerek számára.

Tegyük fel hogy van egy nekünk tetsző 108 bpm tempójú dobloop-unk, miközben a dalunk tempója 90 bpm. Ezt a 108 bpm-es dobloop-ot szeretnénk a lassabb, 90 bpm tempójúba dalba beilleszteni. Ha megváltoztatjuk a loop hangmagasságát, akkor ugyan lelassíthatjuk a tempóját, de ez egyben a hangmasságát is megváltoztatja: mélyebb lesz. Használhatunk a régimódi time-stretch algoritmusokat, ezek azonban drasztikusan megváltoztatják a hangzást, általában a loop jellegzetes "húzása" szokta elveszteni az erejét.

Ekkor jöhet segítségünkre a Recycle: a program felszabdalja a loop-ot alkotóelemeire (ún.slice-okra, azaz szeletekre), s amikor változtatjuk a tempót, akkor az egyes hangokat egyedileg timestretcheli, ahelyett hogy az egész loop-on  egyben végezné ugyanezt. A hangokra szabdalás folyamata nagyrészt automatikus, azonban teljes körű emberi beavatkozás is lehetséges: a meglévők helyett új szeleteket készíthetünk, megszüntethetünk korábbiakat, törölhetünk, némíthatjuk őke, stb. –  de itt még csak éppen belekóstoltunk a kreatív lehetőségekbe.

 

A Recycle kreatív eszközei
 
A Recycle három fő  szekciót kínál a hangok további alakítására:
  • Az Envelope  eszköztárral az egyes slice-ok burkológörbéjét állíthatjuk,
  • a Transient Shaper a hang elejének és a végének a kihangsúlyozásában nyújt segítséget, míg az
  • EQ szekcióval a loop frekvenciáit tudjuk befolyásolni.
 

A végleges loop-ot a Recycle-ből egy speciális veszteségmenetesen tömörített ún. REX2 formátumú fájlként tudjuk kiexportálni, illetve opcionálisan a loop egyes szeleteiből generált MIDI file-t is menthetünk, amely az egyes hangok időbeli sorrendjét tartalmazza MIDI hang-ok formájában, a billentyűzet egyes hangjaira kiosztva minden egyes hangot. Hogy még érthetőbb legyen: ha egy dobloop-ot a Recycle szétszedett pl. 48 különálló  hangra, akkor a MIDI filben megtaláljuk az ehhez tartozó 48 hangjegyet, s ezeken játszhatunk a MIDI billentyűzeten. Ha gyorsan lenyomjuk az összes hangot a billentyűzeten  alulról felelé haladva, vagy a szekvencerben lejátszuk ezt a MIDI file-t, akkor visszakapjuk az eredeti loop-ot, de most már egyes elemeiből egyben lejátszva.

A Recycle-ből mentett REX2 formátumú loop-ot és a MIDI fájlt ezután már betölthetjük szinte az összes népszerű zeneszerkesztő programba és samplerbe, ahol az egyes hangokat teljesen átvariálhatjuk tempóban, hangmagasságban, illetve a dob ritmusát, “feelingjét” is teljesen átszabhatjuk. Lecserélhetjük pl. csak a pergő hangokat saját dobhangokra, bizonyos hangokat némíthatunk, újrakvantálhatjuk a ritmust - a lehetőségek korlátlanok. A REX formátumot szinte minden korszerű zeneszerkesztő program  (pl. Cubase, Logic, Reason, ProTools, Digital Performer, Live, FL Studio, stb) támogatja, és számos sampler is nagyszerűen elboldogul vele (pl. Kontakt, Stylus RMX, Transfuser).

Kapcsolat más Propellerhead alkalmazásokkal

A Propellerhead Reason 5-ben található Dr. OctaREX lejátszó alapból kezeli a Recycle által konvertált REX fájlokat, azokból egy lejátszó akár 8 REX loop egyidejú megszólaltatására is alkalmas. A Propellerhead Record hangfelvevő programba betöltött REX fájlokat a program pedig automatikusan a zene tempójához alakítja.

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Ha további információra van szüksége, keresse fel viszonteladóink egyikét, 
illetve ügyfélszolgálatunk is készségesen rendelkezésére áll.

Olvass tovább


JetBrains .NET Day - Inspirálódj online

A JetBrains szeptember 26-án tartja a JetBrains .NET Day Online '23 online eseményét. A rendezvényen a programozás számos témakörét érintik.

, , ,
Létrejött az OpenUSD szövetség

A Pixar, az Adobe, az Apple, az Autodesk és az NVIDIA szövetséget alakít az OpenUSD számára a 3D tartalmak nyílt szabványainak előmozdítására.

,
Elhunyt Dr. John Warnock, az Adobe társalapítója

Az Adobe mély szomorúsággal tudatja, hogy a vállalat szeretett társalapítója, Dr. John Warnock augusztus 16-án családja körében 82 évesen elhunyt.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram