Így tanulj meg Java-ban programozni

2024-01-12 14:43
Javaban programozni elég komplex dolognak hangzik. Az igazság az, hogy nem a világ legegyszerűbb dolga, ám nem is a legnehezebb. Főleg, ha a megfelelő tanulási anyagokat használod. Íme a JetBrains javaslatai arra, hogyan érdemes megtanulni a Java-t.

A Java nehéz dolognak tűnhet - annyi lehetőség és kevés idő áll rendelkezésre. Itt jöhet jól ez a cikk, mint egy útiterv a Java könnyed elsajátításához. Akár most kezded, akár már minden létező Java oktatóanyagot megnéztél, de még mindig úgy érzed, hogy elakadtál, itt érdekes, új forrásokat és meglátásokat találsz.

Vágjunk is bele!

Online tanfolyamok

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megközelítés a Java megtanulásához az online tanfolyamok kipróbálása. Az oktatási piac azonban annyira telített, hogy nehéz lehet a választás. Ne aggódj, van néhány ajánlásunk számodra.

JetBrains Akadémia

A JetBrains Academy több mint egymillió diákból álló közösséggel büszkélkedhet, akik a projektalapú megközelítésre támaszkodnak a technikai készségek elsajátításában. A JetBrains IDE-k - a professzionális fejlesztők mindennapi eszközei - még könnyebbé teszik a tanult anyag hatékony elsajátítását.

A JetBrains Akadémián az alapoktól kezdve chatbotokat, játékokat és akár neurális hálózatokat is létrehozhatsz. A JetBrains Academy számos projektet kínál kezdő Java-felhasználóknak, ám érdemes az alábbi projektekkel kezdeni:

  • Simple Chat Bot with Java - Hozz létre egy eszközt, amely leegyszerűsíti a mindennapi feladatokat.
  • Coffee Machine Simulator with Java - Programozz egy virtuális baristát.
  • Cinema Room Manager - Készíts alkalmazást egy mozi kezelésére, beleértve a jegyértékesítésre, a helyek elérhetőségének nyomon követésére, az értékesítés analitikájára és sok másra vonatkozó funkciókat.
  • Battleship with Java - Készítsd el a klasszikus torpedó játék saját variációját, és játssz barátaiddal!

Java programozási kurzus a Helsinki Egyetemen

Csatlakozz a Helsinki Egyetem ingyenes online Java tanfolyamához - nem szükséges tapasztalat. Tanulj Java alapokat, algoritmusokat és objektumorientált programozást gyakorlatokkal és automatikus teszteléssel. Ez a valós tanfolyam professzionális eszközöket használ, és ugyanazt az anyagot tárgyalja, mint a személyes programozási órák a JetBrains Academy-n.

A tanfolyam két részre oszlik, mindegyikben hét szakasz és a hozzájuk tartozó gyakorlatok találhatók. Mindegyik rész körülbelül 5-20 órát igényel, a számítógépes ismeretek függvényében ajánlott a minimum 10 óra. Az egyes részek elvégzéséről tanúsítványt is kapsz a kurzus végén.

Angie Jones Java kurzusa

Angie Jones, aki a Java-szakértelméről ismert, a Java programozást magával ragadó és könnyen érthető módon tanítja. Ez a tanfolyam kiválóan alkalmas mindazoknak, akik újak a Java nyelvben, vagy fel akarják frissíteni a tudásukat, mivel a nyelv minden alapvető elemét világosan és alaposan tárgyalja.

Fejlesztőtársak

Egy másik módja annak, hogy elkezdd a Java tanulását, ha megnézed, mit csinálnak más fejlesztők. Ki ismeri jobban egy nyelv minden csínját bínját, mint valaki, aki már ugyanezt a tanulási folyamatot végigcsinálta? Az alábbiakban találsz egy listát azokról az emberekről és közösségekről, ahol a kezdők hasznos Java anyagokat találhatnak.

Foojay

Ez egy pezsgő fejlesztői közösség és tudásbázis, amely egy kicsit kevésbé teheti zavarba ejtővé a Java-újoncok életét. Van egy kezdőknek szóló részük, ahol a Java beállításával és a kódolás első lépéseinek megtételével kapcsolatos információkat osztanak meg. Ha kalandvágyónak érzed magad, egy csomó cikket és oktatóanyagot válogattak össze a sztármunkatársaktól azok számára, akik még csak kezdők.

Baeldung

Ez a honlap rengeteg hasznos információt és hírt tartalmaz. A kezdők számára a legérdekesebb a Get Started with Java rész, amely oktatóanyagok gyűjteményét tartalmazza, mely remek kiindulópont a Java-utazáshoz.

Programozás Mosh-sal

Mosh Hamedani szórakoztatóvá és egyszerűvé teszi a programozást. Kezdetnek a Java Tutorial for Beginners videót ajánljuk.

Cracking the Java Coding Interview

A hivatalos Java-csatorna egy sor izgalmas egyperces videót kínál, amelyek a leggyakrabban feltett Java-kérdések megválaszolására összpontosítanak, melyekkel az állásinterjúkon találkozhatsz.

Könyvek

A könyvek számos előnnyel rendelkeznek azok számára, akik a koncentrált, önálló tanulási módot választják. Ha könyvek segítségével tanulsz, világos, lépésről lépésre történő útmutatót kapsz, példákkal kiegészítve, amelyek nem tűnnek el a képernyőről. Ha szereted a lapozgatás és a tudás fokozatos elsajátításának érzését, akkor a Java-tanuláshoz valószínűleg tökéletes választásnak bizonyulnak a könyvek.

Ezekre a könyvekre érdemes ránézned:

Head First Java, 3. kiadás

Ez a könyv híres a Java tanulás magával ragadó, interaktív megközelítéséről. Vizuálisan gazdag formátumot használ, amelyet az agyműködésedhez terveztek, így kezdők számára remek választás. A könyvet 2022 májusában frissítették, így biztosítva, hogy a legfrissebb információkat tartalmazza a Java-ról.

Core Java

Ez a könyv kiválóan alkalmas a Java és az API-k valódi megértéséhez. Cay S. Horstmann rengeteg valós példán keresztül mutatja be a Java hatékony használatának legjobb módjait.

Think Java

Ez a népszerű, oktatási intézményekben széles körben használt bevezető könyv a Java közérthető megközelítését nyújtja azok számára, akiknek nincs vagy csak kevés programozói múltjuk van. A könyv fő célja az informatikus-gondolkodásmód kialakítása.

Java: A Beginner's Guide

A könyv olyan alapvető témákat tárgyal, mint például egy Java program létrehozása, lefordítása és futtatása. Ezen ismeretek birtokában megtanulhatod az alapvető Java kulcsszavakat, szintaxist és parancsokat, majd áttérhetsz a haladóbb témákra, mint például a többszálú programozás, a generikumok, a Lambda-kifejezések és a Swing.

Java 21 nap alatt

Képzeld el, hogy mindössze 21 nap alatt megtanulod a Java minden csínját-bínját. Ez a könyv 21 szépen összeállított leckével megismerteti veled a Java alapfogalmait és alapvető technikáit.

Nézd meg az OCA/OCP Java minősítési könyveket is. Még ha nem is tervezel vizsgázni belőlük, ezek a könyvek akkor is nagyon hasznosak. Könnyedén elmagyarázzák a Javát, és rámutatnak azokra a trükkös részekre, amelyek a tanulás során megakaszthatnak.

Egy projekt létrehozása

Egy másik tanács, hogy kezdd el a projektet, és azonnal teszteld az összes elméleti koncepciót. Így ráérezhetsz a nyelvre, és gyakorlati tapasztalatot szerezhetsz az IDE-vel, értékes gyorsbillentyűket tanulhatsz, és a saját ízlésedre szabhatod azokat.

Ha az IntelliJ IDEA-ra esik a választásod, fontold meg, hogy az Onboarding Tourral kezded, amely közvetlenül az üdvözlő képernyőn a Learn fül alatt érhető el. Ez a vezetett oktatóanyag segít növelni az önbizalmadat a fejlesztőkörnyezetben való navigálásban, és első kézből megismerheted a Java-kód működését gyakorlati környezetben.

Vess egy pillantást tippjeinkre is - ezek egy egyszerű módja annak, hogy a kiválasztott témával kapcsolatos gyors és hasznos tanácsokkal fejleszd IntelliJ IDEA- és Java-ismereteidet.

Miután befejezted a beszoktatási folyamatot, készen állsz a projekt létrehozására. Ha követed ezt a lépésről lépésre bemutatott videót, lényegesebben könnyebben fogsz haladni.

Ha már biztos vagy az első lépéseidben, keress az interneten kezdő Java projektötleteket, és válassz egyet, ami érdekel, például egy számológép vagy egy teendőlistás alkalmazás készítését. Próbáld ki a projekt megoldására vonatkozó elméleteidet. Ha nehézségekbe ütközöl, használd az online oktatóanyagokat és útmutatókat, amelyek kisebb, könnyebben kezelhető lépésekre bontják a projektet.

Kódolási kihívások

A kódolási kihívások tökéletes játszótéret biztosítanak a Java-kezdők számára, akik próbára akarják tenni Java-képességeiket. Kicsit olyan, mintha úszni tanulnál egy medencébe ugorva - gyors, néha kaotikus, de hihetetlenül praktikus módja annak, hogy alkalmazd a Java-tudásodat.

A kódolási kihívások általában olyan problémamegoldó feladatokat kínálnak, amelyek összetettségük és terjedelmük szerint változnak, és valós forgatókönyveket kínálnak. A visszajelzés gyakran arról szól, hogy a megoldásod helyes vagy helytelen volt-e, de kaphatsz részleteket arról is, hogy a kódod hogyan teljesített a hatékonyság szempontjából.

Az alábbiakban néhány kihívást találsz, amelyeket kipróbálhatsz:

JUG-ok

A Java felhasználói csoportokban (JUG - Java User Groups) való részvétel olyan, mintha egy támogató csapat segítene az alapok elsajátításában, és megválaszolná az útközben felmerülő trükkös kérdéseket. Ezek a közösségek nagyszerűek a Java legújabb frissítéseivel való lépéstartáshoz. Ráadásul lehet, hogy találsz egy tapasztalt fejlesztőt, aki szívesen vet egy pillantást a kódodra, és javítási tippeket ad. Ne szégyellj tanácsot kérni valakitől - egy kis útmutatás az utad elején nagy segítség lehet a kódolási készségeid csiszolásában!

Nézd meg, hogy itthon léteznek-e ilyen csoportok. Ha nem, meghallgathatsz néhány podcastot a különböző JUG-okról, vagy ellenőrizheted, hogy a JUG-oknak van-e olyan összejövetelük, amelyen szívesen részt vennél. Néha a Java Annotated Monthlyban is meghirdetnek találkozókat.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek, hogy megtanuld a Javát, mivel ez egy megbízható és ígéretes programnyelv, amely számos különböző projekthez kiválóan használható.

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Digitális művészet a Wacom táblákkal

E cikkünkben bemutatjuk a digitális rajztáblák néhány előnyét és innovációját, amely megkönnyíti a grafikusok életét.

,
5 ok, amiért szükséged van a BricsCAD® Lite-ra

A BricsCAD Lite-ba is beépült a mesterséges intelligencia. Ebben a cikkünkben 5 pontban meggyőzünk, miért is érdemes megvásárolnod!

,
ChatGPT memória - Avagy egy szuperagy, ami mindenre emlékszik helyettünk.

Ebben a cikkben a ChatGPT egyik igen hasznos funkcióját mutatjuk be, amely megkönnyíti életünket, ez pedig nem más, mint az integrált AI memória.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram