SketchUp Pro 2020: a 3D-s kreatív területünk

  „Nagyon sok időt töltöttünk 2019-ben azzal, hogy jobban megismerjük a felhasználóinkat, ezáltal pedig fejlesszük a SketchUp-ot. Köszönjük a segítségedet! A visszajelzések alapján megtudtuk, hogy a munkafolyamatok mely részeit kell továbbfejlesztenünk.” A végeredmény? Néhány nagyon érdekes fejlesztés a SketchUp 2020-ban.

  SketchUp-Facebook Cover Image-820x312.jpg

   

  Bemutatkozik az Outliner

  Egy jelentős módosítás: Outliner. Annak érdekében, hogy megnöveljük a modell teljesítményét, többé már nem kell Rétegeket létrehoznunk a Rétegeken belül. A modellünket közvetlenül az Outliner-en belül kezelhetjük és szervezhetjük. Használjuk a szemgolyó ikont a modellünk különböző részei közötti váltáshoz, például az emeleti szinten lévő növények és a bútorok között. 

  Új fogás a határoló dobozoknál

  Ha megfogunk egy helyet, amit elfed egy tárgy (például egy hátsó sarok vagy középpont) és elkezdjük mozgatni, a tárgy automatikusan átlátszóvá válik, ha a modellünkben valami akadályozza az éppen mozgatandó tárgyat. Ez működik mind a Forgatás és a Mozgatás eszközzel is. Ez szó szerint átalakítja a munkafolyamatunkat. Kezdjünk el tárgyakat elhelyezni a nehezen elérhető helyekre és nézzük meg, hogy mi történik!

  Jobb vezérlés a rejtett tárgyaknál

  Láthatjuk, hogy a lenyíló menüben különválasztottuk a rejtett tárgyakat a rejtett geometriától. Ez hogyan hat a munkafolyamatra? Ez a módosítás lehetővé teszi a rejtett geometria és rejtett tárgyak jobb kezelését egy sokkal könnyebb modellezési élménnyel. Például tegyük fel, hogy szerkeszteni akarjuk egy tájképnek a rejtett széleit vagy felületét, de továbbra is el szeretnénk rejteni a közelben lévő tárgyakat (például fákat, bokrokat vagy épületet), ezeket azonnal megvalósíthatjuk!

  SketchUp szótár frissítések

  Néhány új frissítést kaptak a nevekkel kapcsolatos kifejezések. Ez nem változtatja meg a munkafolyamatunkat, de szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy mostantól néhány dolgot pontosan megismerjünk.  

  Íme egy rövid összefoglalás: a tárgyakat mostantól kollektív kifejezéssel csoportoknak, komponensnek és dinamikus komponensnek hívjuk. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem kell “csoport komponenst” mondanunk.  A Rétegekre mostantól “Címkeként” hivatkozunk. Tartsuk észben, hogy ez a két kifejezés csupán nevekkel kapcsolatos megállapodásokat tartalmaz, és nincs hatással a munkafolyamatunkra. 

  LayOut 2020: Dokumentumvezérlés

  Az egész arról szól, hogy visszavegyük az irányítást a dokumentumok felett. A LayOut középpontjában az áll, hogy fejlesszük az interakciót a SketchUp és a LayOut között, annak érdekében, hogy időt spóroljunk meg. Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb művelet szükséges a SketchUp-ban ahhoz, hogy a rajzunk tökéletes legyen. Mostantól sokkal több szerkesztési lehetőség áll rendelkezésünkre a LayOut-ban.

   

  SU2020-Social1-1x1_1.jpg

   

  Több lehetőség a modell nézetek beállításához

  A LayOut mostantól sokkal jobban megérti a SketchUp modellünket, illetve, hogy mit írtunk felül. Ez azt jelenti, hogy biztonságosan megváltoztathatjuk a stílust vagy a kamera szöget a LayOut-ban anélkül, hogy véletlenül elvesztenénk a módosításokat.  

  Hogyan tudhatjuk, hogy mi változott a LayOut-ban a modellünkkel kapcsolatban? Ha módosításokat hajtunk végre a LayOut-ban, a menüsáv egy része sötétszürke színű lesz, ezzel figyelmeztetve bennünket, hogy felülírtuk a beállításokat. Fontos: ha módosításokat végeztünk a LayOut-ban az nem jelenti azt, hogy ragaszkodnunk kell hozzájuk. Az ismételt szinkronizációval szükség esetén mindig visszatérhetünk a SketchUp modellünk alapbeállításaihoz.

  Továbbfejlesztett testreszabás a rajzainknál 

  Vigyük a LayOut dokumentumainkat a következő szintre a különböző modellekkel és nézetekkel. Ha van egy olyan SketchUp modellünk, amelyik többféle viewport-on is elérhető, mostantól újra linkelhetjük csak ezt az egy viewportot egy másik SketchUp modellel. Korábban le kellett törölni az adott viewportot, beszúrni egy új SKP modellt, majd pedig visszaállítani az alapértelmezett skálázási és viewport méretezési beállításokat. Sokkal hatékonyabb, ugye? Hát persze!

  Ez még nem minden! Megválaszthatjuk a Tag/Címke láthatóságát - közvetlenül a LayOut dokumentumunkban! Mit jelent ez a munkafolyamatunknál? Nem kell extra jeleneteket a LayOut fájlunkban létrehoznunk, ezzel pedig rengeteg időt spórolhatunk meg a LayOut és SketchUp használata során.   

  Kezdjük el a 2020-at használni még ma!

  Reméljük, hogy a SketchUp 2020-ban eszközölt legutóbbi módosítások használatával új trükköket fogunk megismerni, amelyekkel jelentősen fejleszthetjük a munkafolyamatainkat. Jó munkát!

  Arról pedig, hogy milyen vásárlási változások várhatóak a SkethcUp-nál, a következő linken olvashattok.