Digitális művészek, akikre érdemes odafigyelni - 6. rész

  Cikksorozatunkban 32 olyan tehetséges illusztrátort és grafikust mutatunk be, akiknek megkérdőjelezhetetlen hatásuk van a digitális művészetre a 21. században.

  A világban az a szép, hogy folyton változik. A digitális művészet is éppen olyan intenzitással váltogatja korszakait, akár egy falióra a mutatóinak helyzetét. Percről-percre új nevek bukkannak fel, kik újító fogásokkal terelik magukra a megérdemelt figyelmet. Néha persze nehéz lépést tartani velük, éppen ezért egy 8 részes cikksorozat formájában mutatjuk be azokat az inspiráló illusztrátorokat, akikről tényleg nem érdemes lemaradni.

  Mostani cikkünkben ismét négy figyelemre méltó grafikus munkásságba nyerhetünk közelebbi betekintést.

  21. Cristina Daura

  A barcelonai Daura illusztrátorként és képregényrajzolóként tett szert a megérdemelt hírnévre. Rajzainak különlegessége, hogy mindig megtalálható bennük egyfajta szimmetria és egyensúly, ez azonban sohasem jelenti azt, hogy munkái unalmasak lennének, sőt, éppen ellenkezőleg. Kétdimenziós, mesterien texturált alkotásait vibráló árnyalatok és a mindig visszatérő színpaletta teszi azonnal felismerhetővé. A művész remekül lavírozik a játékosság és a szigorú ábrázolásmód vékony határán, ennek köszönhetően a szürrealizmus jegyei sem idegenek számára. Többek közt a The New York Times, a New York Times Sunday Review és a Penguin Books is neves ügyfelei közé tartoznak.

  01 Cristina Daura.png

  22. Miren Asiain Lora

  A pamplonai származású Miren Asiain Lora, művésznevén Miaslö aprólékosan megrajzolt, miniatűr világokat bemutató alkotásaival vált híressé. A mindennapi élet aprócska csodáit örökíti meg, többnyire kézzel. Színes ceruzákat, akrilfestéket és gouache vízfestési technikát alkalmazva kelti életre a gondolataiban megszületett kis jeleneteket. Miaslö szerint a hagyományos módszerekkel való rajzolás sokkal élettel telibb, mind a digitális technikákkal készült grafikák, ezért ő ragaszkodik a régi, jól bevált módszerekhez. Képei összhangját azzal éri el, hogy nem feltétlen a karakterekre vagy a helyszínek pontosságára koncentrál, sokkal inkább a hangulat és az atmoszféra megjelenítését tartja előbbre. Rajzai megjárták már Spanyolország, Kína, Japán, Olaszország, Argentína és Mexikó galériáit is, sőt, rengeteg díjjal is jutalmazták már nagyszerű munkáit.

  02 Miren Asiain Lora.jpg

  23. Olivia Mathurin

  Gyakran találkozhatunk olyan grafikusokkal, akiknek technikai tudása megkérdőjelezhetetlen, azonban munkái mégsem elég eredetiek, megkapók vagy különösebben érdekesek. Mathurin munkásságára ez egyáltalán nem igaz, a londoni illusztrátor nem fél kinyilatkoztatni véleményét, és ehhez az művészetet használja szócsőként. Szociális, kulturális és politikai témákat is boncolgatnak rajzai, melyek jellemzően kiragadott momentumokat, emberi történeteket, járókelőkkel eltöltött másodperceket örökítenek meg, és jellemzően súlyos üzeneteket hordoznak.

  03 Olivia Mathurin.png

  24. Hani Abusamra

  Abusamra érdeklődési köre rendkívül szerteágazó, ami természetesen gyönyörűen reflektál munkáira is. A tudomány, a képregények és a gördeszkák is inspirálják szókimondó, olykor provokatív grafikáit, melyeket rendszerint a popkultúra édes utóíze kísér magával. A vegyes technikával dolgozó vizuális művészt leginkább a digitális világ által nyújtotta lehetőségek érdeklik, hiszen ezek végtelen mennyiségű ötlettel vértezik fel munkája során, melyek egyrészt elgondolkodtatnak, másrészt egész egyszerűen csak jólesik rájuk nézni.

  04 Hani Abusamra.jpg

  Nézd meg a sorozat többi részét is:

  1. rész

  2. rész

  3. rész

  4. rész

  5. rész