Denis Gonchar művészete

  Napjainkban a szerkesztőprogramok zöme már mindenki számára elérhető, így ha kicsit meg szeretnénk tapasztalni a digitális szerkesztést, akkor érdemes kipróbálni, akár a legegyszerűbb Photoshopot is, és egy kis gyakorlással, koncentrációval mindenki kialakíthatja a saját stílusát. Az ukrán származású Denis Gonchar, illusztrátor és digitális művész sem tett másként, és mára már egyedi színes illusztrációit rengetegen ismerik.

  zoldkonyv.jpg

   

  Denis Gonchar művészetét rendkívül inspirálja a különböző sorozatok, filmkarakterek megjelenítése a filmvásznon, így sokszor például egy adott filmből emel ki egy jelenetet, és azt szerkeszti át a saját maga stílusára. Emellett gyakran a különböző ismert emberek, sztárok, énekesek, vagy akár közéleti események válnak a szerkesztőprogramjának áldozatává. Illusztrációira jellemző az, hogy a központi színes karaktert kiemeli az eredeti szerepéből, és egy általa teremtett háttér elé helyezi. Ezek a hátterek vagy teljesen színesek, vagy csak foltokban, színes csíkokként jelennek meg a karakter mögött, amivel Denis kihangsúlyozza és egy teljesen új értelmezési keretbe helyezi a jelenetet. 

  Műveire jellemzőek az erős kontúrok, színek alkalmazása, a részletgazdagság, a rejtett geometriai alakzatok használata és az eredeti mű pontos leképezése. A digitális művész szeret kísérletezni is, erre példa a Vision projektje, mely során gyönyörű kézzel rajzolt, fekete-fehér állatábrázolásokat készített. Denis Gonchar aprólékos szerkesztéseinek alapja a Vector grafika, emellett Adobe Photoshop és Adobe Illustrator szerkesztőprogramokat használ. Az illusztrátor tevékenységét titokban űzi, így nehéz információkat gyűjteni művészetéről, de az illusztrációk textúráját nézve feltételezzük, hogy Wacom táblát is használ. Most pedig nézzük meg, hogy a digitális művész milyen alkotásokat ültetett át a képzeletéből a szerkesztőprogramokba!

   

  leo0.jpg

   

  Filmek a szerkesztőprogramban

  A filmművészet egy elég bőséges táptalaj az inspiráció keresésére, hiszen rengeteg téma, korszak, rendező, színész közül válogathatunk, és a grafikai programok segítségével pedig újra értelmezhetünk egy karakter kinézetét, viselkedését. Denis Gonchart szintén inspirálják grafikai szinten az egyes filmjelenetek, karakterek, így például Leonardo DiCaprio már mémekké, azaz divatszerűen ember és ember között terjedő neológokká vált, klasszikus filmes pillantásait is átszerkesztette. Gonchar illusztrációi úgy épülnek fel, hogy elsősorban lemásolja az adott karaktert, tárgyat, felruházza a jellegzetes vonásaikkal, és végül a szereplő mögötti hátteret dinamikus, sokszor absztrakt motívumokkal látja el. 

   


  leonardo.jpg

  film.jpg

   


  A 2018-as OSCAR díjátadón legjobb film kategóriában több figyelemre méltó film is nevezett, így a photoshop virtuóz erről is készített illusztrációkat, többek közt a Legsötétebb óra, a Post és a Három óriásplakát Ebbing határában című filmek főszereplőiről. Különlegességük, hogy mindhárom illusztráció karakterei mellkas mentén el vannak vágva, így csak felsőtestük látszódik, mögöttük pedig ízlés szerint színes háttér rajzolódik ki. Frances MacDormand szigorú, meggyötört tekintete, a feszülten szivarozó Gary Oldman, és a kíváncsi tekintetű Meryl Streep szinte festményként ragyog a színes keretekkel. 

   

  filmek.jpg

  sport0.jpg

   

  Mozgó alakok: Sportok 

  A filmeken kívül természetesen csak elég kinézni a világba és onnan is bőven érkezik ihlet, például a különböző sporttevékenységek során. Művészünk portfóliójában ilyen témába is találunk alkotást, hiszen rendkívül nehéz és egyben izgalmas a mozgásban lévő figurák illusztrálása. Érdekes ezeknél az alkotásoknál az, hogy a színes háttér követi a karakter mozdulatait, olyan hatást adva a közönségnek, mintha tényleg mozogna a kép, emellett még lehetőséget biztosít arra, hogy a műkedvelő maga döntse el a sportolás kontextusát, szereplőit. Denis készített illusztrációkat NBA játékosokról, híres focistákról, de az extrém sportot űzőkről is. 
   

   

  sportos.jpg

  politika0.jpg


   
  Politikai szereplők illusztrációi

  A felsorolásból kihagyhatatlan téma a politikusok ábrázolása, amit az illusztrátor rendkívül részletekbe menően szerkesztett. Az illusztrált közszereplők a médiában már jól ismert mimikáikkal egy színes keretet kapva jelentek meg Denis képzeletében, majd a szerkesztőprogramban is. Fontos megjegyezni, hogy Denis Gonchar alakjai realisztikusan festenek az illusztrációkon, és ezt a színes háttérrel hangsúlyozza. Donald Trump megszokott szigorú tekintetével, jellegzetes frizurájával egy rendkívül karakteres figurát hoz, míg Angela Merkelt rendkívül szokatlanul, mosolyogva ábrázolta. Emmanuel Macront pedig összeráncolt szemöldökkel, egy gondterhes pillanatban örökíti meg Denis.
   

   

  politika (2).jpg

  dodge.jpg


   
  Színes járművek

  Végezetül az utolsó általunk kiemelt téma Denis Gonchar művészetében az autók és repülők ábrázolása, melyeket a művész szintén rendkívül részletdúsan és színekben gazdagon ábrázolt. Ezek a járműveket sportolókhoz hasonlóan a színes háttérrel szinte mozgásban ábrázolta, így a háttér követi a tárgyak mozgását. Ennek a témának a különlegessége, hogy a járműveken megcsillanó fény is szerepet kapott a szerkesztésben, ami sokkal realisztikusabbá tette az illusztrációt, és a részletgazdag kivitelezés talán ezeknél az illusztrációknál a leglátványosabb.

   

  firebird.jpg

  repulo.jpg

   

   

  Denis Gonchar műalkotásai már nem illusztrációk, hanem rendkívül igényesen aprólékosan szerkesztett művészet, amelyek elhomályosítják a határokat a digitális és kézzel rajzolt technikák között. Munkája elhivatottságot, érdeklődést, szenvedélyt és odafigyelést mutat grafikák készítése iránt.

  A különleges illusztrációival zsánert teremtett, és mivel mindegyik munkája egyedi, ezért érdemes megtekinteni, hogy milyen tárgyakat, eseményeket, embereket örökített meg a digitális illusztrációk egyik mestere.