Az INVIDIA újítása pálcikarajzból alkot csodálatos tájképeket

  Lenyűgöző fejlesztéssel rukkolt elő az NVIDIA. A cég legújabb MI technológiája segítségével bárki képes lehet fotórealisztikus tájakat kreálni.
   

   

  lead_kep00_NVIDIA.jpg

   

  Rohamosan fejlődik a mesterséges intelligencia, így nem meglepő, hogy egyre többször találkozhatunk a témával kapcsolatos újításokkal. Nemrég írtunk az egyik legmeglepőbb ilyen jellegű kísérletről, ami a ThisPersonDoesNotExist volt, ahol az MI felhasználásával egy program, nem létező emberek portréit generálta a Google képkereső segítségével.  

  Ugyanezt a Generative Adversarial Networks, röviden GAN névre hallgató technológiát vette alapul az NVIDIA a legújabb fejlesztésében.

  Az alkalmazás neve GauGAN lett, amit egy francia posztimpresszionista festőművész, Paul Gauguin, valamint a GAN után kapott. Az egyelőre még csak demo fázisú app lényege, hogy egyszerű vonalakat húzva és a hozzájuk rendelt opciókra kattintva a mesterséges intelligencia pillanatok alatt képes komplex, lenyűgöző tájképeket generálni.

   

  kep02_gif_1.gif

   

  Bryan Catanzaro, az NVIDIA deep learning fejlesztésekért felelős alelnöke így fogalmazta meg a fejlesztés lényegét:

  „Leginkább egy színezőfüzethez tudnám hasonlítani, amiben lerajzolod, hol legyen egy fa, hol van a nap, merre van az égbolt. Aztán a neurális háló feltölti minden kis részlettel és textúrával, tükröződésekkel, árnyékkal és színekkel, azok alapján, amit az igazi képekből tanult.”

  Vagyis próbáljuk meg ezt az egészet úgy elképzelni, hogy ha például egyszerű vonalakból rajzolunk egy dombot, rá egy fát, és esetleg egy kört, mintha tó is lenne a helyszínen, a program odaillő növényeket tesz például a tópartra, a vízben pedig a tükröződést is megalkotja, sőt a fényeknek megfelelően az árnyékokat is létrehozza. Emellett beállíthatjuk a napszakot, de még azt is, hogy milyen évszakot szeretnénk megjeleníteni a képen.

  A GauGAN rendszere megtanult mindenfajta lehetséges feltételt, amit szem előtt kell tartania egy tájkép létrehozásakor, például a valósághű minták elkészítését a nagy objektumok köré, illetve az égbolt és a színpaletták megváltoztatását is.

  Jensen Huang, az NVIDIA alapítója és vezérigazgatója szerint az a legnagyobb előrelépés az appal kapcsolatban és a mesterséges intelligencia fejlesztés területén, hogy eltávolították az MI tanulási folyamatának hatalmas szűk keresztmetszetét, vagyis az emberi kölcsönhatást.

  Reméljük hamarosan készítenek egy interneten bárki által hozzáférhető verziót is, ám addig is itt egy bemutató, hogyan is lehet használni ezt a kis csodaprogramot:

   

   

  Forrás: ujvilagtudat.blogspot.com, imagazin.hu, nvidia.com