Létrehoznál egy új emberi arcot? Csak egy kattintás kell hozzá!

  Egyszerre félelmetes, bizarr és zseniális az az oldal, amin egy kattintással te is létrehozhatsz egy nem létező emberi arcot. 

  leadkep_00.jpg

   

  A Photoshop korában digitális művészet szintjén mondhatni nem létezik az a szó, hogy lehetetlen, hiszen a grafikus művészek minden képzeletet túlszárnyalnak digitális alkotásaikkal. A 3D-s programokkal pedig olyan profi animációkat készítenek, hogy lassan azt sem tudjuk eldönteni, hogy mi hamis és mi valóságos.  Egy realisztikus emberi arc megalkotása azonban eddig komoly grafikai tudást igényelt. Idáig.


  Az internet egyik legújabb őrületével, a ThisPersonDoesNotExist.com címmel ellátott weboldallal mostantól bárki generálhat egy mesterséges intelligencia által létrehozott emberi arcot. A linkre kattintás után megjelenik az oldalon egy teljesen átlagos, hétköznapi portré egy emberről. Azonban, ahogy az oldal címe is állítja, "ez az ember nem létezik", a képet ugyanis egy mesterséges intelligencia hozza létre.

  Az oldalt a grafikus processzorokat készítő Nvidia tavalyi technológiáját felhasználva készítette az Uber egyik szoftverfejlesztője, Philip Wang. Az algoritmus egy hatalmas kép adatbázist felhasználva készíti el a nem létező emberek portréját, és minden alkalommal, mikor frissítjük az oldalt, egy új nemlétező ember képét kapjuk.

  Persze még nem tökéletes a rendszer, és hiba csúszhat a mátrixba, így jöhetett létre ez a fura lyukas homlokú nő is.

   

  kep02.jpg

   

  Wang célja az oldallal az volt, hogy rávilágítson a  Generative Adversarial Networks vagyis a GAN-ban rejlő lehetőségekre.
   

  „Rá szerettem volna irányítani a figyelmet erre a technológiára. Az emberek el sem tudják képzelni, hogy a jövőben ennyire élethű képek megalkotására lesz képes a mesterséges intelligencia.”

  Egy ilyen rendszer két úgynevezett neurális hálózatból áll: az egyik valamilyen mintát jelen esetben fotókat generál, a másik pedig megpróbálja eldönteni, hogy valódi képről vagy hamisítványokról van szó. A szoftverfejlesztő azt is elmondta, hogy azért választotta az emberi arcokat, mert azoknak központi szerepük van az életünkben.

  A Facebook és a Google is már dolgozik hasonló algoritmusok fejlesztésén, mint a Nvidia. A céljuk pedig nem kisebb, mint olyan virtuális személyiségek létrehozása, akik akár influencerként is működhetnek. Sőt, képzeljétek, már létezik is erre példa az Instagramon, például Imma a japán virtuális lány. 

   

  kep03.jpg

   

  Forrás: This Person Does Not Exit