Alkotás Wacom rajztáblán az Adobe Illustrator segítségével

  Két különböző ecset van az Adobe Illustrator-ban: az egyik a Paintbrush Tool, a másik a Blob Bruh Tool névre hallgat. Mindkettőnek vannak egyedi tulajdonságai, így alkotásainkat többféle módon készíthetjük el.

   

   

  Paintbrush Tool

  A legtöbb esetben az Adobe Illustrator-ban történő alkotás abból áll, hogy vektorokat rajzolunk (vector path), ezután pedig különféle ecseteket használunk annak érdekében, hogy ezek a vektorok úgy nézzenek ki, ahogyan mi azt megálmodtuk. A Paintbrush használatával azonban már a rajzoláskor az ecsetet használod az adott vonal meghúzásához, így a rajzélmény (különösen ha Wacom rajztáblát használsz) sokkal valóságosabb.

  A Paintbrush Tool használata

  1. Válaszd ki az eszközt az Eszköztárból, majd válassz hozzá egy ecsetet az Ecsetek elnevezésű panelből. A rajzok készítéséhez leggyakrabban használt ecset az alapértelmezett Calligraphic elnevezésű eszköz. Ezen kívül a Scatter, az Art, a Bristle, valamint a Pattern ecsetekkel találkozhatsz még.
  2. A megfelelő ecset kiválasztása után csak nyomd a toll hegyét a tábládra és húzz egy vonalat egy üres dokumentumban. Az eredmény nagy valószínűséggel egy teljesen átlagos vonal lesz. Ez azért van, mert az ecsetvonás különböző részei semmilyen eltérést nem mutatnak, az általad rajzolt vonal az elejétől a végéig ugyanolyan széles, ami nem túl valósághű. A Wacom rajztábla nyomásérzékeny tollát használva azonban könnyedén változtathatod egy adott vonal szélességét attól függően, hogy milyen erősen nyomod a tollat a képernyőre.
  3. Ehhez kattints duplán az első Calligraphic ecsetre az Ecsetek panelben, így megjelennek a Calligraphic ecset beállítási lehetőségei.
  4. Változtasd meg a nagyság opció beállítását Fixed-ről a Pressure lehetőségre a legördülő menüből.
  5. Ezt követően a csúszkát használva állítsd be az 5-ös értéket, ezzel meghatározol egy kisebb és egy nagyobb ecsetméretet. Így a rajzolás során ha finomabban nyomod a tollat a képernyőre, az így kapott vonal keskenyebb lesz, míg ha erősebben, az egy vastagabb ecsetvonást eredményez majd. Ennek a beállításnak köszönhetően a kapott vonal sokkal valósághűbb lesz.

   

  Paintbrush_Blob_brush_tools_in-Ai_menu.png

   

  Az alkotás során előnyös, ha ismered a Paintbrush Tool egyedi tulajdonságait is. Ezek megtekintéséhez kattints duplán a Painbrush ikonjára az Eszköztárban. Az így megjelenő dialógusdobozban (dialog box) a Fidelity és az Options lehetőségeket módosíthatod.

  A Fidelity azt a távolságot mutatja meg, amennyire el kell mozdítanod a tollat egy új csomópont (anchor point) hozzáadásához. Ezt egy olyan csúszkával tudod állítani, amelynek a két végpontja az „accurate” és a „smooth” opció. Ha a beállításod inkább az első felé tolódik el, az több csomópontot eredményez, ha pedig az utóbbi felé, az kevesebbet. Ennek az opciónak a beállítása teljes mértékben a te rajzstílusodtól függ, éppen ezért érdemes vele kísérletezni.

  Az Options esetében célszerű kivenni a pipát az Új ecsetvonások kitöltése (Fill new brush strokes) és a Kiválasztva tart (Keep selected) beállítások mellől. Az első funkció kipipálásával megakadályozod az automatikus kitöltést rajzolás közben. A Kiválasztva tart opció neve pedig szintén beszédes: kiválasztva tartja a kijelölt útvonalat, amikor egy vonalat húzol.

  Azonban, ha a személyre szabás után megnyomod az Ok-t, még koránt sem biztos, hogy készen vagy. Egy kis kísérletezés után térj vissza ide és módosítsd a beállításokat, majd próbálj meg megint alkotni valamit. Így ráérzel majd, hogy az egyes beállítások milyen hatásokat váltanak ki. Az egész egy türelemjáték, melynek a végén remélhetőleg megtalálod a számodra tökéletes beállítást.

  Blob Brush

  A Blob Brush működése eltér a megszokottól. Ez az eszköz kiemelt és kitöltött alakzatokat készít, ahogy rajzolsz. Ilyen értelemben a Blob Brush jobban mondható ecsetnek, mint a Paintbrush, legalábbis a hagyományos megközelítésben.

   

  unnamed.png

   

  A Blob Brush Tool használata

  1. Kezdésnek válaszd ki a Blob Brush-t az Eszköztárból, majd válassz egy ecsetet az Ecset palettából.
  2. Ezután húzz egy vonalat a képernyőn. Ahogy az a Paintbrush esetében is történt, ha a nyomásérzékenység nem volt megfelelően beállítva, a vonal meglehetősen egyszerűen fog kinézni. Ám ennek orvoslására itt is van lehetőség.

  Ahogy a Paintbrush, úgy a Blob Brush is rendelkezik egyedig tulajdonságokkal. Dupla katt a Blob Brush ikonjára, ahol a következőket tudod módosítani:

  1. Kiválasztva tart (Keep selected) – Amikor egy egyesített görbére rajzolsz (azonos színnel), minden vonal kiválasztásra kerül és kiválasztva is marad ahogy rajzolsz.
  2. Egyesítés csak kijelöléssel (Merge only with Selection) – Az új vonalak csak már létező, kiválasztott vonalakkal egyesülnek.

  Ha még kezdő vagy a szoftver használatát illetően, akkor célszerű, ha ezt a két beállítást nem változtatod meg. 

  A Fidelity opció állítása ugyanúgy történik, mint a Paintbrush esetében. Ezen felül tudod állítani a Blob Brush effektjeinek méretét (Size), szögét (Angle) és kerekségét (Roundness) számos paraméter szerint a legördülő menüben. Például így tudod módosítani az ecsetvonás szélességét:

  1. A Méret (Size) beállítás mellett lévő legördülő menüben változtasd meg az ott látható beállítást az alapértelmezett Fixed-ről Pressure-re.
  2. Ezután a csúszka segítségével növeld a beállítható értéket, hogy az megegyezzen az ecset méretével. Ekkor a Paintbrush-hoz hasonlóan beállíthatsz egy kiesebb és egy nagyobb ecsetméretet, annak érdekében, hogy az általad rajzolt vonalak vastagságát az határozza meg, hogy mennyire nyomod a tollat a tábládra. 

   

  illustrator.png

   

  A Blob Brush egy másik egyedi funkciója, hogy lehet növelni és csökkenteni az ecset méretét a zárójel karakterek (jobb és bal) használatával, vagy a tablet közepén lévő nagy gyűrű (Touch Ring) használatával – már ha van ilyen a rajztábládon. Az eszközbeállításoknál a variációs beállítás automatikusan változik, az ecset méretének megfelelően, annak érdekében, hogy az eszköz használata minél inkább hasonlítson egy hagyományos ecsetre.

  Radír

  Végül de nem utolsó sorban meg kell említenünk a Radírt (Eraser) is, amely ugyan nem sorolható az ecsetek közé, ám valójában éppen úgy működik, mint egy ecset, pontosabban, mint a Blob Brush. Például a radír esetében is beállíthatod a szöget (Angle), a kerekséget (Roundness) és a méretet (Size).