Adobe K12 program: Kreatív kezdőlépések - általánostól a középiskoláig

  Oktatóként rengeteg kihívással néz szembe az ember, ilyen lehet többek között a kreativitás és a digitális műveltség ötvözése a tanórákon. Ebben nyújt segítséget az Adobe K12 program!

  Adobek12_Slider3.png

   

  Az Adobe kreatív programjainak segítségével ösztönözheti diákjait arra, hogy a legmerészebb ötleteiket is megvalósíthassák, méghozzá úgy, hogy közben fejleszti a kritikus gondolkodásukat, problémamegoldó készségüket és a kooperatív munkakészségüket.

  Az alábbi útmutatókkal a diákok videókat, képeket, grafikákat és még sok különböző digitális médiumot tudnak majd készíteni, miközben komplex témaköröket fedeznek fel.

  Fedezze fel ezeket az egyszerű kezdőlépéseket, hogy aztán bevonja ebbe a kalandba diákjait is, ezzel fejlesztve kreativitásukat és tanulmányi eredményeiket.

   

  5_1.png

   

  Ebben a feladatban a diákok megtanulhatják, hogyan analizáljanak videófelvételeket, és hogyan alkalmazzanak egyszerű vágási technikákat.

  1. Keressen egy forrást

  A tanulók kereshetnek a Creative Commons vagy Public Domain oldalakról szabad felhasználású felvételeket a témával kapcsolatban (pl.: történelem órára archív felvételek vagy fizika órára NASA felvételek)

  2. Írjon forgatókönyvet

  A forrásanyagokkal a kezükben a diákok elkezdhetnek gondolkodni, hogyan töltsék meg tartalommal a felvételeket. Ezalatt arra kell gondolni, hogy milyen szövegeket mondjanak fel, milyen hangsúlyokkal, hogyan és milyen stílusba legyenek megírva a szövegek.

  3. Rendezze sorrendbe a videókat

  Nyissa meg az Adobe Premiere Rush-t, majd kattintson az „Új megnyitása” gombra. Innentől importálja a videó fileokat, majd azokat kezdje el rendszerezni – ezzel ugyanis megkönnyíti magának a későbbi munkát. Válassza ki, milyen sorrendben legyenek a videók, de ne aggódjon, ha ez nem tökéletes, hiszen a sorrendet bármikor megváltoztathatja.

  4. Vágjon bele

  Kezdje el a videó megvágását! Ritkítsa meg az idővonalat, rövidítse le a feleslegesen hosszú részeket! Mindezt olyan eszközökkel tudja elérni, mint az Elválasztó, Duplikáló vagy a Törlés. Ennél fejlettebb eszközökkel lehet a sebességet és a színeket beállítani, az áttűnési effekteket alkalmazni. Ezenfelül külön hangsávokat is hozzá tud adni, vagy el tud venni.

  5. Grafikák alkalmazása

  Egy dokumentumfilm készítésénél fontos a professzionálisan kinéző cím, az infografikák és feliratok alkalmazása. Ezek eléréséhez használja a Grafikák panelt, ahol szöveget, feliratokat és egyéb fontos elemeket adhat a videóhoz.

  Most, hogy megvágta élete első videóját, keressen inspirációt és készítsen filmeket, kreáljon videós tartalmakat.

  További INGYENES tananyag az edex.adobe.com oldalon találhatóak (angol nyelven).

  Projekt ötletek:

  • Videómontázs készítése, amely bemutatja a különböző kultúrákat és nyelveket, például történelem órán.
  • Fiktív interjúk készítése híres magyar költőkről.
  • Dokumentumfilmek készítése fizika vagy kémia órára.

  Vegye kezébe az irányítást

  A rétegek panel segítségével el tudja rendezni a különböző elemeket a dokumentumban. Elrejthet majd újra megjeleníthet rétegeket a szem ikon segítségével, mozgathat különböző videós és hangsávokat. Ha rákattint és húzza ezeket, még a videók átlátszóságát is állíthatja.

  Átalakítás panel

  A kísérletezőbb kedvűek kipróbálhatják a kép a képben módot azzal, hogy lekicsinyítik a felső videó réteget és elmozgatják azt az átalakítás panel segítségével.
  TIPP: A lekicsinyítést és átalakítást használhatja a régebbi vagy kisebb felbontású videófájloknál, így nem fog látszani a minőségi különbség.

   

  6.png

   

  Ebben a feladatban a diákok a saját dizájnnyelvüket fejleszthetik, megtanulnak más fejével gondolkodni, és tudatosíthatják magukban, mit is jelent egy jó dizájn, és mit egy prototípus.

  1. Kutasson!

  Kérdezzen rá a diákoknál, hogy milyen témájúak a projektjeik, majd ösztönözze őket annak végiggondolására, hogy milyen kontextusban fogják használni az adott információkat, hogyan fogják azt interaktívan prezentálni.

  2. Mi a felhasználói út?

  Az Adobe XD biztosítja azt, hogy le tudja tesztelni dizájn elképzeléseit akár a webre, akár magában a programokhoz. Nyissa meg az XD-t, válassza ki a formátumot (telefon, tablet, web, stb). A dizájn lapján készítsen egy négyzetrácsot, hogy segítse később elrendezni a dolgokat.

  3. Használha az alapokat

  A bal kéznél találhat különböző alapértelmezett eszközöket, amelyekkel logókat, gombokat, bannereket rajzolhat. Próbálja ki ezeket, hogy megtapasztalja, melyik illik a saját projektjéhez.

  4. Készítsen egy linket

  Ahhoz, hogy egy új képernyőmásolatot készítsen (például a konzisztencia miatt), kattintson az objektumra, miközben lenyomva tartja az ALT billentyűt, majd kezdje el húzni. Így lesz egy külön másolata! Ha azt szeretné, hogy a két ablak között valamilyen kapcsolat legyen, adjon hozzá linkeket. Ehhez lépjen be a Prototípus módba, majd a Start gombra, és kezdje el a kék vonalakat összekötögetni, hogy minden gomb oda mutasson, ahova Ön akarja.

  5. Tesztelje a dizájnt

  Ha már kész a dizájn, tesztelje le valódi embereken is! Ehhez megtalálja a tesztelés gombot a jobb felső sarokban. A prototípust akár mobilra is átküldheti. Ha meg akarod osztani másokkal is a prototípust, kattintson a megosztás gombra, majd az URL-t küldje el annak, akinek kell.

  Most hogy megtervezett egy interfészt, keressen inspirációt, és alkossa meg egy weboldal vagy program dizájn tervét.

  További INGYENES tananyag az edex.adobe.com oldalon találhatóak (angol nyelven).

  Projekt ötletek:

  • Matematikai formulákat levezető weboldal készítése.
  • Mobil appok, amelyek kvízjátékká varázsolják a tanulást.
  • Egyszerű játék létrehozása, amelyben a periódusos rendszert és annak elemeit kell sorba rakni.

  Eszközök és kiegészítők

  Minek újra feltalálni a spanyolviaszt? Az XD rengeteg extra kiegészítővel rendelkezik, így önnek csak le kell töltenie a legmegfelelőbbet, és máris elkezdhet hatékonyabban dolgozni. Ezek a kiegészítők a legkülönfélébbek lehetnek: olyanok, amelyek új funkciót adnak hozzá, például egyszerű iOS-es ikonokat, vagy egy Amazon integrált adatbázis információkat kihasználó modult. Az XD széles választéka senkit sem hagy cserben!

  Komponensek

  Az XD segít abban, hogy a dizájn lényegi elemeit –a gombokat, kapcsolókat, háttérképeket – komponenssé alakítsa. Ennek az a nagy előnye, hogy ezeket bármikor felhasználhatja – még akkor is, ha nem egy olyan eszközön jelenik meg a dizájn, amilyenre azt tervezte.

  Kell még egy kis segítség az inspirációhoz?

  • Az Adobe Education Exchange weboldala egy ingyenes online portál, ahol lecéket vehet a különböző programok működéséről.
  • A Distance Learning Reasource hub (Távoktatási erőforrás központ) segít abban, hogy kapcsolatban maradjon a diákjaival a távoktatás alatt is.
  • A Khan + Create izgalmas feladatokkal látja el a diákokat.
  • Az Adobe for Education Video Bytes (Adobe az oktatókért rövid videók) segít abban, hogyan készítsen videókat, prezentációkat, weboldalakat a Creative Cloud programokkal.
  • Az Adobe standards-based curricula vonzó tevékenységekkel és világos utasításokkal könnyítik meg a kreativitás beillesztését az tanórákba.
  • Az Adobe K-12 licensing program az iskolák számára lehetővé teszi, hogy felhasználói évenként mindössze 5 USD-ért kapják meg a Creative Cloud szolgáltatást.

  Bővebb információ az általános és középiskoláknak szóló Adobe Creative Cloud K12 licencről itt, illetve az alábbi linken olvasható!

  Ha további információra van szüksége, kérem keresse fel viszonteladóink egyikét, illetve ügyfélszolgálatunk is készségesen rendelkezésére áll!