Adobe K12 program: Kreatív kezdőlépések - általánostól a középiskoláig

  Oktatóként rengeteg kihívással néz szembe az ember, ilyen lehet többek között a kreativitás és a digitális műveltség ötvözése a tanórákon. Ebben nyújt segítséget az Adobe K12 program!

  Adobek12_Slider2.png

   

  Az Adobe kreatív programjainak segítségével ösztönzi a diákokat arra, hogy a legmerészebb ötleteiket is megvalósítsák, méghozzá úgy, hogy közben fejleszti a kritikus gondolkodásukat, problémamegoldásukat és a kooperatív munkakészségüket is.

  Az alábbi útmutatók segítségével a diákok videókat, képeket, grafikákat és még sok különböző digitális médiumot tudnak majd készíteni, miközben komplex témakörökkel ismerkednek meg.

   

  3_0.png

   

  Ebben a feladatban a diákok megtanulhatják, hogyan értelmezzenek és publikáljanak írott szöveget különböző célokra, miközben kommunikációs készségeiket fejlesztik.

  1. Oldalak közötti navigáció

  Elsőként töltsük le ezeket a fájlokat, és nyissuk meg InDesignban a ’Machbet’ fájlt. A megnyitott  munkaterületen válassza ki az oldalak panelt, majd kattintson duplán a 2. oldalra, hogy azt külön is megnyissa.

  2. Használjon kereteket az elrendezéshez

  Az esztétikus elrendezés kialakítása különböző keretek és segédvonalak használatával igen egyszerű. Csak nyomja meg az (F) gombot, hogy átváltson a téglalapkeret eszközre, majd rajzoljon egy keretet a második oldal tetején, amely egybevág a segédvonalakkal az oldalon. Nyomjon egy (V) gombot és kattintson a keretre, menjen a „Fájl > Elhelyezés” opciókra és válassza ki a ’Blood’ képet. Ennek a képnek meg kell jelennie a kereten belül.

  3. Kapcsolja össze a szöveggel

  A diákok számára hatalmas segítség az Adobe InDesign, hiszen a különböző szövegdobozokat teljesen kitölti. Néha túlságosan is jól. Erre tökéletes példa a második oldal címoldala, hiszen túl sok a szöveg (ezt onnan tudjuk, hogy egy piros dobozban egy plusz ikon jelenik meg). Ha rákattintunk erre a plusz ikonra, akkor a szöveg további, eddig kimaradt részét el tudjuk helyezni, és oda megy át az a szöveg, amely az előző dobozba már nem fért ki.

  4. Adjon hozzá iniciálét

  Készítsen egy esztétikus iniciálét a második oldalra! Jelölje ki az ’L’ betűt a Lorem ipsumból, majd a Bekezdés formázás panel alatt megtalálja az „Iniciálé sormagassága” eszközt (húzza az ikon fölé az egerét, ha nem biztos benne, melyik panelen is van). Állítsa be ennek az értékét valahol 0 és 5 közé.

  5. Használjon stílusokat

  Utolsó lépésként kattintson a „Bekezdés stílusok > Alapbekezdés” menüpontra, majd válassza ki a kis ceruza ikont, amely megjelenik a felsorolás menüjében. Ott keresse meg a karakter szín opciót, és állítsa át azt [Papír]-ra. Ekkor a teljes oldalon frissülnie kell az új beállítás szerint.

  Most, hogy sikerült kipróbálnia ezeket az eszközöket, keressen inspirációt és készítsen nyomtatványokat vagy iskolaújságokat!

  További INGYENES tananyag az edex.adobe.com oldalon találhatóak (angol nyelven).

  Projekt ötletek:

  • Interaktív PDF-ek, melyekben a kutatómunkákat rendezik el átláthatóan.
  • Röplapok vagy brossúrák létrehozása, amikkel az intézményt lehet népszerűsíteni.
  • Plakátok grafikai kidolgozása, amiken bonyolult koncepciókat magyaráznak el a diákoknak.

  Keretek és vonalzók

  A keretek és különböző segédvonalak használata megkönnyíti, hogy esztétikusan rendezze el a szöveget és képeket a dokumentumon. Ezek segítségével, már azelőtt kialakíthatja az elrendezést, mielőtt még hozzáadná a szöveget vagy a képeket. Például egy újságcikk szerkesztésénél még azelőtt eldöntheti, hogy hány hasábba és milyen felosztásban legyen tördelve a szöveg, mielőtt még elkezdené azt írni.

  Oldalak panel

  Minél nagyobb dokumentummal dolgozik, annál nehezebb átlátni, hogy hol is tart. Ezért érdemes az oldalak panelt használni, hogy rendezetten és könnyedén tudjon dolgozni. Ennek segítségével akár fel is cserélheti az oldalakat, újra tudja rendezni, illetve akár duplikálhatja is azokat.

  4_1.png

   

  Ebben a projektben a diákok azt tanulják meg, hogyan fejezzenek ki érzelmeket, illetve miként illusztráljanak ötleteket. Emellett olyan technikákat tanulnak meg, amelyek lehetővé teszik a történetek vizuális elmesélését.

  1. Helyezzük el a rétegeket

  Először töltse le ezeket a képeket. Az Adobe Photoshopban nyissa meg a fiatal nő képét, majd a Fájl > Elhelyezés beágyazottként paranccsal két további textúraréteget adjon a tetejére. Az átméretező eszköz segítségével méretezheti a textúrákat, úgy, hogy befedje az egész képet.

  2. Összeolvasztás

  Válassza ki a textúra rétegeket, és kísérletezzen a különböző keverési és összeolvasztási módokkal a rétegek panelen. Látni fogja, hogy a rétegek hogyan hatnak a háttérképre, majd válassza ki azt, amelyik eléri az ön által kívánt hatást.

  TIPP: A radír eszközzel „átvághatja” a rétegeket a háttéren. (Lásd a például a jobb oldalon).

  3. Jelöljön ki a képen

  A gitárkép hozzáadásához használja a Fájl > Elhelyezés beágyazottként lehetőséget. A gyors kijelölő használatához nyomja meg a „W” gombot és válassza ki a hátteret a gitár mögött. Nyomja meg a „DEL” gombot a háttér eltávolításához (a réteg mozgatásához használja a „V” gombot). Helyezze a el a gitárt kép jobb oldalára.

  4. Vágómaszk

  Helyezze el a harmadik textúrát is a képen, de úgy, hogy az elfedje a gitárt. Jobb klikkel kattintson a vágómaszk textúrájára majd a „Vágómaszk létrehozása” opcióra. A textúra egyből a gitár által behatárolt területre korlátozódik. Erre láthat egy példát a jobb oldalon.

  5. Kép finomhangolása

  Végül módosíthatja a különböző rétegek színét, mint például a gitárét, vagy ha azt szeretné, hogy az egyes textúrák szaturáltabbak legyenek, különböző effektusokat is alkalmazhat. Például ahhoz, hogy legyen egy kék gitárja, válassza a „Kép > Korrekciók > Színezet/Telítettség” lehetőséget, majd mozgassa úgy a csúszkákat, hogy a gitár színe kék legyen. Miután elkészült a kép, válassza a Fájl> Mentés másként lehetőséget, és mentse el a végeredményt. JPG fájlformátumként.

  Most, hogy sikerült egy képet megszerkesztenie, keressen inspirációt és készítsen érdekes képeket vagy grafikákat.

  További INGYENES tananyag az edex.adobe.com oldalon találhatóak (angol nyelven).

  Project ötletek:

  • Digitális kollázsok, amelyekkel egy adott történelmi korszak témáit lehet feldolgozni, egy periódus legfontosabb pillanatait lehet bemutatni.
  • Kémiai vagy biológiai folyamatokat bemutató GIF animációkat készíthet a természettudományos órák anyagának szemléltetésére.
  • Szavak vizualizálása, azok megjelenítése idegennyelv-órákon.

  Az összeolvasztás használata

  A külöböző összeolvasztások, keverési módok megváltoztatják azt, ahogyan egy réteg interakcióba lép az alatta lévő réteggel. Hat fő kategória van: Normál, Sötétítés, Világosítás, Átfedés, Különbség és Színezet. Kísérletezzen ezekkel, hogy megtudja, miként lehet keverni a rétegeket az összetett hatások elérése érdekében.

  Vágómaszk használata

  A képen látható szöveg prezentálja, hogyan is működik a vágómaszk. A színes folyadékos textúra képét közvetlenül a szöveg fölött helyezze el. A jobb gombbal kattintva válassza ki a „Vágómaszk létrehozása” opciót, és a textúra azonnal kitölti a szöveg alakját. A szöveg alakja lett a maszk!

  Kell még egy kis segítség az inspirációhoz?

  • Az Adobe Education Exchange weboldala egy ingyenes online portál, ahol leckéket vehet a különböző programok működéséről.
  • A Distance Learning Reasource hub (Távoktatási erőforrás központ) segít abban, hogy kapcsolatban maradjon a diákjaival a távoktatás alatt is.
  • A Khan + Create izgalmas feladatokkal látja el a diákokat.
  • Az Adobe for Education Video Bytes (Adobe az oktatókért rövid videók) segít abban, hogyan készítsen videókat, prezentációkat, weboldalakat a Creative Cloud programokkal.
  • Az Adobe standards-based curricula vonzó tevékenységekkel és világos utasításokkal könnyítik meg a kreativitás beillesztését az tanórákba.
  • Az Adobe K-12 licensing program az iskolák számára lehetővé teszi, hogy felhasználói évenként mindössze 5 USD-ért kapják meg a Creative Cloud szolgáltatást.

  Bővebb információ az általános és középiskoláknak szóló Adobe Creative Cloud K12 licencről itt, illetve az alábbi linken olvasható!

  Ha további információra van szüksége, kérem keresse fel viszonteladóink egyikét, illetve ügyfélszolgálatunk is készségesen rendelkezésére áll!