[5. rész] HetiRajz #PORTRÉ - Tamara Matveev

  Tamara Matveev a mostani beszélgetésem partnere. Szemtelenül fiatal, de az interjúból kiderül, hogy lehet, hogy mégis ennyire jól rajzol. Szpojler: egész nap megy a Wacom - ennyi a titok.   Íme a #tűz nyerteséről a #PORTRÉ

  lead_4.jpg

   

  Mindig az az első kérdésem, hogy te és a rajz. Nálad más - a neved elsőként. Mi a sztorija a különleges neveidnek?

  Édesapám orosz felmenőkkel rendelkezik innen ered a Matveev vezetéknév, és a keresztnevem is igazából, az orosz nagymamám után kaptam. Egyébként a vezetéknevemet "Matvejev"nek kell ejteni. Ezt az emberek sokor eltévesztik. Édesanyám felmenői közt pedig sok a német, sváb. Bár én már Magyarországon születtem.

   

  kép1_3.jpg

   

  Értem. Te és a rajz? Mit, mire, miért, mikortól?

  Hát igazából ezt nehéz megmondani. Szerintem amióta kisbabaként először meg tudtam markolni a zsírkrétát. De nem a rajz volt a fő profilom gyerekkoromban sem. Inkább teres voltam. Folyton építettem és barkácsoltam. Régi számítógép alkatrészekből, rádió csövekből építettem robotokat, amiket mohával befedett tégla vagy szikla darabokra erősítettem. És hétköznapi szituációkba állítottam őket,  pl vacsoráznak, vagy tv-t néznek.  Majd később művészeti gimnáziumba mentem és iparművészetet tanultam, azon belül is ötvösséget.  Nagyon röviden akkor kezdtem el jobban a rajzra koncentrálni amikor eltörtem mindkét karom egy sportbalesetben. És nehezen ment a kovácsolás. Ekkor elkezdett izgatni a digitális képalkotás.

   

  kép2_7.jpg

   

  A balesetet sajnálom. Meggyógyultál? Illetve ezek az installációk szerintem sokakat érdekelnének. Van erről anyagod?

  Nem ígérek semmit, mert nemrég összeomlott a gépem és sok minden elveszett. Azóta megtanultam hogy a külső vincseszter mennyire fontos - de utánanézek. Meggyógyultam. Közel négy évembe telt amíg már nem volt olyan érzékeny, hogy újra tudjak ötvösködni, de addigis elfoglaltam magam. Iskola után egy Cartoon garage nevű céghez jártam animációt tanulni/betanulni. Ők csak a Redbull reklámok rajzolásával foglalatoskodtak. És mivel mindig is érdekelt az animáció. Az ott töltött idő, és a remek hangulat miatt képanimációra mentem tovább az egyetemen. Nagyon megszerettették velem. Csak azért nem maradtam náluk, mert a mai világ már leginkább digitalizált. És ott mindent hagyományos technikával rajzolnak. Amiért nagy respect. De minden technikát meg akartam tanulni.

   

  kép3_3.jpg

   

  Technika: Min rajzolsz?
  Wacom Intuos Pro Medium + PC. Ez az első táblám, szeretnék egy újat, mert mindennap, egész nap használom 5 éve és már lehet hogy érzi szegény. De ennél elégedettebb nem is lehetnék vele.

   

  kép4_4.jpg

   

  Tanulsz még, vagy dolgozol?

  Most épp programozást tanulok online, eddig ötvösként dolgoztam, de a nemesfém árak hirtelen megugrását az én cégem is megérezte, így sok társammal egyetemben tőlem is elbúcsúztak.  Épp álláskeresőben vagyok.  Szívesen csinálnék mostmár egy olyan munkakört ami közelebb áll az illusztráció világához/grafikához. Kell a változatosság. (Hahó, Tamara munkát keres :) szerk.)

   

  kép5_3.jpg

   

  Volt kedvenc témád, vagy rajzod, netán alkotód a csoportban?

  Kedvenc témám és rajzom is a #tűz héten volt. Örültem, hogy pont ezzel az illustrációmmal sikerült először nyerni. Kedvenc alkotóm több is van a csoportban. Előként egyik adminunk Bódi Kati. Ő pont azt az illusztrációs stílust képviseli ami nekem nem megy jól. Ezért szeretem és tisztelem annyira a munkáit. Másik 3 kedvenc alkotóm Harangozó Veronika,  Zoltán Porpáczy és a Zboray Szilárd.

   

  kép6_2.jpg

   

  Szuper nevek mind, igen. A rajzon és az ötvössegen túl mi van az életedben?

  Mostanában megint rákaptam a sport ízére. Régen vívtam és nagyon szerettem. Több aranyérmet elhoztam különféle versenyeken. Sajnos az élet úgy hozta, hogy abba kellett hagynom az iskola intenzitása miatt.  Plusz párom mellett kicsit elkényelmesedtem és ráadásul nagyon jól főz. Szóval most a szabadidőmet azt teszi ki, hogy jó formába hozzam magam újra.

   

  kép7_2.jpg

   

  Hát ezek kellemes gondok. Van, amit elmondanál még, de nem kérdeztem, és mit üzensz?

  Persze. A mostani téma kicsit kihívás volt nekem, ugyanis én mindig a realizust preferáltam, és az életben aktuális dolgokat (kicsit a trasht) szeretem ábrázolni. Ezért a fantasy világ sosem feküdt. Most rájöttem arra, hogy nem kell feltétlenül senkinek beleerőltetnie magát abba ami nem ő, hanem egy kis kreativitással simán hozzá lehet passzintani az ember saját stílusát egy hozzá nagyon nem közel állóhoz.  

  Valamint láttam több kommentet h annyira jó ennek meg annak a rajza, hogy már nem is mernek posztolni. Ez a legrosszabb dolog amit ilyenkor gondolni lehet. Ne álljatok bele a standardba. Valakinek úgy is az fog a legjobban tetszeni amit ti csináltok.

   

  kép8_2.jpg

   

  Reméljük Ti is kedvet kaptatok ezután az interjú után a rajzoláshoz, ebben pedig tökéletes társra lelhettek az Adobe, és Wacom termékekben!

  Ha pedig még több kiváló alkotással szeretnétek találkozni, akkor figyelmetekbe ajánljuk a szoftver.hu által szponzorált Hetirajz csoport kiállítását a pécsváradi várban. Várunk mindenkit nagy szeretettel! A kapcsolódó cikkünket itt találjátok.