[2. rész] HetiRajz #PORTRÉ - Stenczel Tamás

  A sorozat következő részében Károlyi László beszélgetőpartnere Stenci, akit mindenki ismer, admin, hihetetlen cuki és profi egyben. Fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!

  lead_1.jpg

   

  Jól tudom, hogy Pöttöm és Melák a fiad és te magad vagy?

  Igen, jól tudod. Volt az esernyős téma, emlékszel? Az ihletett meg, akkor születtek. Utána meg ment magától - láttam, hogy nagyon szeretik őket, talán mert hitelesek (vagyunk), és így - hát kirajzoltam magamból. És persze szeretnék többet is, de az idő ugye, meg a munkák, nem mindig teszik ezt lehetővé.

   

  kép1_0.jpg

   

  Munkák. Mit dolgozol?

  Elsősorban arculat és logótervezés, aztán az összes kapcsolódó munka - print, web, mindenféle kommunikáció. Van illusztráció, digitális rajz, sokrétű a feladatkör. Te is tudod, hogy megy ez, ha magánzó vagy.

   

  kép2_0.jpg

   

  Egyedül dolgozol?

  Igen. Ritkán szervezek ki ezt, vagy azt, ha idővel nem bírom. Van 3 remek emberem, aki ilyenkor be tud segíteni, színvonalban is, árban is stimmelünk velük. Ez fontos nekem, elég magasan van a léc, az ügyfeleim elvárják a konstans szintet - 20 éve csinálom.

  kép3_0.jpg

  Tanultál rajzot, vagy alkalmazott grafikát?

  Nem. Valahogy gyerekként is tudtam valamennyire rajzolni, de a bütykölés, elektrotechnika jobban érdekelt. Aztán később jöttek feladatok, hogy Photoshopban, InDesigban, vagy Illustrátorban valamit meg kéne oldani, vagy összerakni ezt-azt. Autodidakta módon tanultam a programhasználatot és nyilván sok tanulás van mögötte, de papír, vagy kapcsolódó iskola nincs.

   

  kép4_0.jpg

   

  Érzékeny, vallási kérdés következik: PC, vagy MAC?

  PC. Régebben volt Mac, ismerem is a környezetet, ügynökségnél, cégeknél használtam, de mióta családom van, nem tartom fontosnak a felesleges pénzköltést gépre. Célszerűség alapon a PC mellett vagyok már jó ideje, tökéletes azon a területen amivel foglalkozok.

  A lockdown hogy érintett?

  Munkaügyben?

   

  kép5_0.jpg

   

  Igen, vagy bárhogy máshogy is.

  A munkák nem nagyon csökkentek, szinte ugyanannyi, ugyanúgy ment, mint előtte - nagyon sok munkám van, állandó időzavarban vagyok miattuk. Ezért is rajzolok kevesebbet, mint szeretnék. Pedig - a Hetirajz az egyetlen hely, ahol munkán kívül rajzolok. Meg persze a gyerekek iskola feladataiban is van néha pár cheat. Családilag meg én voltam a feláldozható, nyilván védtem a gyerekeket, én mentem ügyintézni, és ahova kellett. Valamint fontos: nem rég vettünk egy új házat és rengeteg barkács tennivalót találtam a ház körül. Építettem játszóteret Pöttömnek, és számtalan ház körüli dolgot csináltam - imádok barkácsolni, ahogy Nemes Zoli is.

   

  kép6_0.jpg

   

  Hol vettél házat?

  Vidéken, a Balatonhoz közel.

   

  kép9.jpg

   

  Tervezed, hogy Pöttömék egyszer kilépnek a két dimenzióból és a csoportból és önálló életet kezdenek?

  Persze. Hetek óta otthon vár az égethető gyurma, hogy 3D-sek legyenek, és persze állandó kérdés a csoportban, meg privátban is a póló, bögre, satöbbi. Szeretném, lesz, de nem tudom mikor.

   

  kép7_0.jpg

   

  Mit üzensz a csoportnak, tagoknak?

  Azt, hogy rajzoljanak sokat, akkor is, ha kevésbé megy jól, mint a legjobbaknak. Több zseni, született tehetség is rajzol itt, és öreg mesterek. Annyira jó, ez a csoport kikapcsolódás mindenkinek! Úgyhogy a továbbiakban is sok kretivítást, kedvet, és kellemes időtöltés kívánok mindenkinek, mint néző, mint rajzoló!

   

  kép8_0.jpg

   

  Reméljük Ti is kedvet kaptatok ezután az interjú után a rajzoláshoz, ebben pedig tökéletes társra lelhettek az Adobe, és Wacom termékekben!

  Jó alkotást mindenkinek!