Helyettesítheti az AI valaha az orvosok feladatait?

2023-08-02 11:37
Ahhoz, hogy valaki orvos legyen nagyjából 8-10 évet kell intenzív tanulással töltenie. Vajon milyen mértékben veheti át a jövőben a mesterséges intelligencia az orvosok feladatait?
helyettesítheti az AI valaha az orvosok feladatait

Orvosra mindig szükség lesz… Vagy mégsem? Ahhoz, hogy valaki orvos legyen nagyjából 8-10 évet kell kifejezetten intenzív tanulással töltenie. Kérdés, hogy milyen mértékben veheti át a jövőben a mesterséges intelligencia az orvosok feladatait.

Scott Gottliebnek - az USA Élelmiszer- és Gyógyszerészügyi Hivatalának korábbi biztosának - erről megvan a határozott véleménye. Szerinte nem az a kérdés, hogy átveheti-e az AI az orvosok teendőit, meglátása szerint ez csupán idő kérdése.

Az egészségügy területén mind a machine learning, mind pedig a természetes nyelvfeldolgozást használják. Előbbi esetében a rendszer algoritmusok használatával készít mintákat, tanul és készít előrejelzéseket, míg a második technológia segítségével az AI megérti az emberi nyelvet annak érdekében, hogy aztán maga is generálni tudja azt. Így a rendszer elemezheti a beteg adatait és diagnózist adhat.

Noha természetesen még nem tartunk ott, hogy gépek teljesen helyettesítsék az orvosokat, a mesterséges intelligencia rohamos térhódítása minden bizonnyal nagyon hamar eléri az egészségügyet is. Az orvosok teljesen feleslegessé válása azonban még a távoli jövőben is igen valószínűtlen. Leginkább az várható, hogy az orvosok nagy mértékben támaszkodhatnak majd megbízható AI eszközökre a pontosabb diagnózis érdekében.

Scott Gottlib további gondolatairól a témában itt olvashatsz.

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Tavaszi iSpring Suite kedvezmény április végéig

Előfizetnél az iSpring Suite, Max, vagy Premium termékekre? Már használsz iSpring termékeket és szeretnél Suite-ra frissíteni? Akkor most figyelj, mert ezek a tavaszi kedvezmények neked szólnak!


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram