Helyettesítheti az AI valaha az orvosok feladatait?

2023-08-02 11:37
Ahhoz, hogy valaki orvos legyen nagyjából 8-10 évet kell intenzív tanulással töltenie. Vajon milyen mértékben veheti át a jövőben a mesterséges intelligencia az orvosok feladatait?
helyettesítheti az AI valaha az orvosok feladatait

Orvosra mindig szükség lesz… Vagy mégsem? Ahhoz, hogy valaki orvos legyen nagyjából 8-10 évet kell kifejezetten intenzív tanulással töltenie. Kérdés, hogy milyen mértékben veheti át a jövőben a mesterséges intelligencia az orvosok feladatait.

Scott Gottliebnek - az USA Élelmiszer- és Gyógyszerészügyi Hivatalának korábbi biztosának - erről megvan a határozott véleménye. Szerinte nem az a kérdés, hogy átveheti-e az AI az orvosok teendőit, meglátása szerint ez csupán idő kérdése.

Az egészségügy területén mind a machine learning, mind pedig a természetes nyelvfeldolgozást használják. Előbbi esetében a rendszer algoritmusok használatával készít mintákat, tanul és készít előrejelzéseket, míg a második technológia segítségével az AI megérti az emberi nyelvet annak érdekében, hogy aztán maga is generálni tudja azt. Így a rendszer elemezheti a beteg adatait és diagnózist adhat.

Noha természetesen még nem tartunk ott, hogy gépek teljesen helyettesítsék az orvosokat, a mesterséges intelligencia rohamos térhódítása minden bizonnyal nagyon hamar eléri az egészségügyet is. Az orvosok teljesen feleslegessé válása azonban még a távoli jövőben is igen valószínűtlen. Leginkább az várható, hogy az orvosok nagy mértékben támaszkodhatnak majd megbízható AI eszközökre a pontosabb diagnózis érdekében.

Scott Gottlib további gondolatairól a témában itt olvashatsz.

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább

, ,
[MEGHÍVÓ]: Adobe Firefly webinár - Villámgyors változások!

Két hónapja mutattuk be a Firefly-t, az Adobe generatív mesterséges intelligenciáját. Mi változott meg azóta? MINDEN! Járj utána új webinárunkon!


Megérkeztek téli Quark kedvezményeink!

Vásárold meg a QuarkXPress-t most 40% kedvezménnyel a Quark Winter kedvezmények keretében, mely 2023. december 15-ig érvényes.

, ,
[WEBINÁR]: Adobe Acrobat DC - Egyedi élmények, személyre szabott dokumentumok

Hozd ki a lehető legtöbbet az Adobe Acrobat DC-ből. Ha lemaradtál volna webinárunkról, most visszanézheted azt YouTube csatornánkon.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram