Így retusáld képeidet Photoshopban!

  Biztosan te is láttál már olyan fotót, ami szinte tökéletesnek tűnt. Azonban legyen egy fotó akármennyire kiváló, még a legjobb képekre is ráfér az utómunka. Ehhez a feladathoz pedig az Adobe Creative Cloud nagyágyúját hívhatjuk segítségül.

  header_1.png

   

  Ma már túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Photoshop-ban szinte minden javítható. Az alábbiakban azt mutatjuk meg, hogyan retusálhatod képeidet a legendás szoftver segítségével.

  A Spot Healing eszközök lehetővé teszik a hibák, például a karcolások, vagy foltok javítását a képeken. Az eszköztárban található Spot Healing Brush Tool (Foltjavító ecset eszköz) további rejtett eszközöket tartalmaz: a Spot Healing Brush Tool (Foltjavító ecset eszköz), a Healing Brush Tool (Gyógyító ecset eszköz), a Patch Tool (Folt eszköz), a Content-Aware Move Tool (Tartalomfüggő mozgatás eszköz) és a Red Eye Tool (Vörös szem eszköz). Ezen eszközök bármelyikének kiválasztásához kattintsunk a J vagy a Shift-J gombra.

  Íme pár eszköz, melyek segítik a retusálást:

  6_3.jpg

   

  Spot Healing Brush Tool: ezzel az eszközzel a képek nemkívánatos részeit „takarhatjuk le”. A spot healing ecset eszköz nagyszerűen működik a kis hibák és foltok retusálásához. Ezzel az eszközzel nem kell először mintát választanunk; a Photoshop elvégzi helyettünk a munkát, és automatikusan gyógyítja a hibákat a körülötte lévő pixelek segítségével, hogy a retusált területet összevegyítse. A spot healing ecset eszköz véletlenszerűen mintázza az adott terület új pixeleit. Ha úgy döntünk, hogy nem tetszik az eredmény, vissza is vonhatjuk, és újra próbálkozunk, amíg el nem érjük a kívánt eredményt. 

  Ezt az eszközt a következő módon használhatjuk:

  1. Az eszköztárban megjelenik egy „sebtapasz” ikon. Csak kattintsunk a Spot Healing Brush eszköz ikonjára, és tartsuk lenyomva az egérgombot, amíg meg nem jelenik egy új menü. Ezután eszköztárban menjünk a Spot Healing Brush eszközre.
  2. Ezután a Vezérlőpult a Spot Healing Brush Toolra vált.
  3. Miután beállítottuk az ecsetet és a mintabeállításokat, válasszuk ki a mintaterületet és kezdjük meg a foltjavítást 
  4. A képen kattintsunk a retusálni kívánt folt tetejére. Az ecset feketévé válik, és néhány másodpercen belül a hiba eltűnik.
  5. Ezután kattintsunk egy másik hibára a Spot Healing eszközzel.

   

  7_1.jpg

  forrás

  Healing Brush Tool: ezzel kiválaszthatjuk a másolni kívánt képpontok területét, majd beilleszthetjük őket egy másik területre. Ez az eszköz kiválóan alkalmas nagyobb területek retusálására.

  1. A Healing Brush eszközt a Spot Healing Brush eszköz alatt találjuk. Válasszuk ki a Spot Healing Brush eszköz ikonját, és tartsuk lenyomva az egérgombot, amíg meg nem jelenik egy új menü. Innen menjünk tovább és kattintsunk a Healing Brush Tool eszközre az Eszköztárban.
  2. A Healing Brush eszköznél a többi eszköztől eltérő vezérlőpanel jelenik majd meg.
  3. Miután beállítottuk az ecsetet, az ecsetméretet és a mintabeállításokat, válasszuk ki a mintaterület kiválasztására, és kezdjünk neki a kép javításának.
  4. Válasszunk egy módot, amely befolyásolja, hogy a réteg képpontjai hogyan fognak kölcsönhatásba lépni az alatta lévő réteg(ek) képpontjaival.
  5. A területek retusálásához: 
   1. a Forrás részben válasszuk ki a Mintavétel lehetőséget
   2. a retusálandó területeket lefedő példa kiválasztásához nyomjuk meg az Alt/Option gombot, és kattintsunk a másolni kívánt területre. Ha esetleg elfelejtettük megnyomni az Alt/Option gombot, és rákattint mégis rákattintunk erre a részre, egy figyelmeztetés fog megjelenni.
   3. fedjük le a kép azon részét, amelyen a másolt rész található

   

  9.jpg

  forrás

  Retusálhatunk egy területet egy adott mintával a forráspont távolságához és szögéhez viszonyítva

  • A Forrás részben döntsük el, hogy be vagy ki szeretnénk-e kapcsolni az igazítást. Ha a bekapcsolt opciót választjuk, a mintavételi pont azonos relatív távolságban marad a festett területtől – függetlenül attól, hogy hol festünk. Ha az igazítás ki van kapcsolva, a minta mindig ott kezdődik, ahol megnyomtuk az Option vagy az Alt billentyűt.
  • Válasszuk ki a mintaterületet!
  • Kattintsunk a retusálandó területre. Amíg nem határozunk meg egy új mintaterületet, minden új vonás az első vonással megkezdett képen jelenik majd meg.

   

  8.jpg

  forrás

  Gyakori hiba, hogy teljesen eltávolítjuk az összes ráncot egy személy arcáról (hacsak nem egy csúcskategóriás divat magazinnak dolgozunk). A túl sötét és feltűnő ráncok - akár a rossz megvilágítás, akár csak az alváshiány miatt - sokat ronthatnak egy egyébként remek portrén.

  Lépj a képszerkesztés következő szintjére a Photoshoppal!

  Bővebb információ az általános és középiskoláknak szóló Adobe Creative Cloud K12 licencről itt, illetve az alábbi linken olvasható!

  Ha további információra van szüksége, kérem keresse fel viszonteladóink egyikét, illetve ügyfélszolgálatunk is készségesen rendelkezésére áll!