Final Cut Pro iPad-en - megéri?

2023-05-31 10:29
Az Apple Final Cut Pro for iPad árazása vitát vált ki - egyeseknek tökéletes lehet, de nem mindenkinek.

Az Apple Final Cut Pro for iPad árazása vitát vált ki - egyeseknek tökéletes lehet, de nem mindenkinek.


A múlt heti hivatalos megjelenés óta a kreatívok már megismerkedtek a Final Cut Pro for iPad alkalmazással, és a konszenzus elég egyértelműnek tűnik: ez nem a videoszerkesztő alkalmazás "Lite" változata. A táblagépes verzió teljesértékű, sőt, néhány exkluzív funkciót is tartalmaz, néhány részlet azonban ellentmondásos.

A Final Cut Pro (az ezzel egyidejűleg megjelent Logic Pro-val együtt) az Apple első előfizetéses alkalmazása, ára évi 49 font/49 dollár vagy havi 4,99 font/ 4,99 dollár. De vajon megéri az árát?

Bár rengeteg power user hiányolt bizonyos funkciókat, egyértelmű, hogy a legtöbbek számára a legnagyobb hátrányt maga az előfizetés jelenti. Habár kétségtelen trend ez mostanában (lásd Adobe), a havi fizetés gondolata elrettentőnek bizonyul azok számára, akik szeretik birtokolni a szoftvert amiért fizetnek.

Hogy kontextusba helyezzük a dolgot, 60 hétig (vagy 5 évig) kellene fizetni az iPad verzió havi előfizetési díját, hogy elérjük a 300 dollárt, a macOS szoftver árát. A különbség az, hogy ennek az időnek a végén tovább kell fizetni a használatért. A szűkebb kerettel rendelkezők számára az olcsóbb  havi előfizetés elsőre vonzóbbnak tűnhet, de tagadhatatlan, hogy hosszú távon az előfizetéses modellek sokkal többet húzhatnak ki az alkotók zsebéből.

Megéri az előfizetéses verzió? 

Ez elsősorban a munkafolyamatodtól függ, valamint attól, hogy jobban érezzük-e magunkat az iPad ökoszisztémában. Az érintésalapú kezelőfelületek rajongói számára az iPad abszolút változásokat hozhat, különösen az Apple Pencil-lel párosítva. A Pencil Hover segítségével a felhasználók gyorsan átfuthatják és előnézetben megtekinthetik a felvételeket anélkül, hogy hozzáérnének a képernyőhöz, ami nagy hatással lehet a munkafolyamatok sebességére, míg az új virtuális jog wheel-el a felhasználók hihetetlen pontossággal navigálhatnak a felvételekben vagy vagdoshatják és tologathatják a klipeket.

Egy másik iPad-exkluzív funkció a Live Drawing, amellyel a felhasználók bármit rajzolhatnak egy videoklip tetejére, az alakzatoktól kezdve a szövegig - és a tényleges vonások animációja tetszőleges sebességgel játszható le. A dalszöveges zenei videóktól kezdve a főzési útmutatókig rengeteg olyan felhasználási lehetőség van, ahol az animált szöveg jól jöhet. 

Vannak azonban olyan esetek, amikor az iPad verzió nem biztos hogy megfelelő a számodra. Bár csodálatra méltó, hogy az új funkciók mellett mennyi mindent sikerült az Apple-nek az asztali verzióból belezsúfolnia az iPad verzióba, néhány funkció kihagyása a több eszközön dolgozók számára lehetetlenné teszi jelenleg a közös desktop - tablet munkát. A Final Cut for iPad projektek exportálhatók a Final Cut for Mac-be, de aztán már nem nyithatók meg újra az iPaden. Mi több, a Macen indított projektek sem nyithatók meg az iPaden. Ez elég nagy akadály lehet azok számára, akik több eszközön dolgoznak, de vélhetőleg az Apple megoldja majd ezt a problémát. Nem támogatott továbbá külső meghajtók használata sem, ami a mai file méreteket figyelembe véve szintén problémás lehet.

A profi felhasználók számára tehát nem biztos, hogy az iPad Pro for iPad előfizetés jó befektetés. De azok számára, akik inkább érintéssel és Apple Pencil-lel dolgoznak, a Final Cut Pro az eddigi legintuitívabb és legkönnyebben elérhető verzióját kínálhatja.

(Creative Bloq)

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Autodesk Fusion - 3 előfizetés 2 áráért

2024 február 7 és 2025 január 31 között elérhető az Autodesk Fusion 3 for 2 ajánlata, melynek keretében hatalmas kedvezmények várnak rád.


Wacom termékbemutató nyílt nap - Újdonságok és inspirációk

Múlt héten tartottuk a kivételes Wacom termékbemutató nyílt napunkat. Nézd meg milyen volt!


Adobe Acrobat - A felsőoktatás nélkülözhetetlen eszköze

Fedezd fel, hogyan segíti az Adobe Acrobat megjegyzések funkciója a hallgatókat a hatékony tanulásban és együttműködésben a felsőoktatásban, valamint hogyan alkalmazható lépésről lépésre a digitális dokumentumkezelésben.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram