A TeamViewer működése, előnyei és hátrányai

  A TeamViewer a legkedveltebb távoli elérést biztosító program. Olyan funkciókat tartalmaz, amelyeket hasonló termékeknél normál esetben nem találunk meg, könnyű a használata, és bármilyen eszközön gond nélkül működik.

  maxresdefault_0.jpg


  A TeamViewer Windows, Mac, Linux, vagy mobil eszközökre tölthető le.

  A TeamViewer letöltése

  További információk a TeamViewer-ről

  • A TeamViewer a következő operációs rendszerekre érhető el: Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000, Windows Home Server, Windows Server 2012, 2008, 2003, és 2000
  • A TeamViewer szintén működik Mac és Linux operációs rendszereken, valamint Androidon, BlackBerry-n, Windows Phone-on, iOS mobil eszközökön és Chrome operációs rendszeren
  • A Biztonsági Mód használatával távolról újraindíthatjuk a számítógépet, majd pedig automatikusan újra csatlakozik a TeamViewer-hez 
  • A TeamViewer beállításakor nem szükséges a routert beállítani
  • Távoli telepítés segítségével a TeamViewer egyszerűen frissíthető
  • A távoli munkaszakaszok videó fájlba rögzíthetők, így később visszanézhetjük azokat
  • A TeamViewer használatával megoszthatjuk egy másik felhasználóval egy alkalmazás ablakát vagy pedig a teljes asztalunk tartalmát
  • Fájlok, képek, szövegek, mappák és képernyőképek továbbítása két számítógép között a fájl továbbító eszköz (file transfer tool) vagy a hagyományos vágólap funkció (clipboard function) használatával 
  • A fájlok közvetlenül továbbíthatók a következő online szolgáltatások segítségével: Google Drive, OneDrive, és Box
  • A whiteboard lehetővé teszi objektumok rajzolását és kiemelését a távoli képernyőn
  • A távoli rendszer információs eszköz segítségével megnézhetjük a csatlakozott számítógépnek az alapvető hardver, operációs rendszer és hálózati adatait
  • A TeamViewer hordozható programként is használható annak érdekében, hogy mindig elfogadja a távoli kapcsolatokat

  Előnyök és Hátrányok

  Előnyök:

  • Ingyenes használat (otthoni használatra)
  • Chat funkció támogatása (szöveges, videó és hang alapú)
  • Távoli nyomtatás engedélyezett
  • Támogatja a Számítógép felélesztése hálózaton keresztüli (Wake-on-LAN) funkciót
  • Port továbbítási (Port forwarding) beállítás nem szükséges
  • Spontán támogatás
  • Több monitorral történő munkavégzés
  • Megbeszélések indítása, illetve csatlakozás hozzájuk
  • A programnak elérhető a hordozható verziója, így nem kell feltelepíteni
  • Távoli számítógép vezérlése asztali programon, mobil eszközön vagy Internet böngészőn keresztül

  Hátrányok:

  • Az üzleti célra történő használatért fizetni kell


  Hogyan működik a TeamViewer?

  A TeamViewer-t különböző formában lehet letölteni, segítségével hozzáférhetünk messze található számítógépekhez, mindegyik változat működése alapvetően ugyanaz. 

  Mindegyik TeamViewer telepítő egy egyedi, 9 számjegyből álló számot (ID number) generál, amely az adott számítógéphez lesz rögzítve. Ez az azonosító frissítés és újratelepítés esetén sem változik meg. Az azonosító egy másik TeamViewer felhasználóval történő megosztásával a felhasználó hozzáférhet a számítógépünkhöz.

  All-In-One a TeamViewer teljes verziójának a megnevezése. Teljesen ingyenes, ezt a programot kell feltelepítenünk, ha a számítógépet állandó, távoli eléréssel szeretnénk használni, így mindig hozzáférhetünk, ha éppen nincsen a közelünkben. 

  Az All-In-One programban bejelentkezhetünk a TeamViewer fiókunkba, így könnyedén nyomon követhetjük, hogy pontosan milyen számítógépekhez van távoli hozzáférésünk. 

  Azonnali, spontán támogatáshoz, használjuk a QuickSupport nevű programot. A TeamViewer ezen verziója hordozható, így gyorsan elindíthatjuk és azonnal megkapjuk az azonosítót (ID number) és megoszthatjuk azt egy másik felhasználóval. 

  Ha egy barátunknak vagy családtagunknak segítünk, a legegyszerűbb megoldás számukra a QuickSupport program feltelepítése. Amikor elindítják, megjelenik az azonosítójuk (ID number) és a jelszavuk, amiket meg kell osztaniuk velünk. 

  A QuickSupport számítógéphez az All-In-One programmal vagy a QuickSupport verziójával kapcsolódhatunk - mindkettőnél engedélyezett a távoli kapcsolat létesítése. 

  Tehát valójában mindkettő a hordozható verziót tartalmazza, ennek ellenére mégis stabil kapcsolatot biztosít két számítógép között, amely a leggyorsabb módszert biztosítja távoli kapcsolathoz mindkét fél részére. 

  A saját számítógépünkhöz történő hozzáférés beállításához (unattended access) meg kell adnunk egy mester (master) jelszót a TeamViewer-ben, amely soha nem változik meg. Ezután a kapcsolat létrehozásához be kell jelentkeznünk a fiókunkba egy olyan böngészőből, mobil eszközről vagy számítógépről, amelyre fel van telepítve a TeamViewer
   

  Gondolatok a TeamViewer-ről

  A TeamViewer ezidáig a legjobb asztali, távoli elérést biztosító szoftver. A QuickSupport verziót egyszerűen és könnyen lehet használni, mindig ez az első javaslatom, ha valakinek távoli supportot kell biztosítani. 

  Az a tény, hogy a TeamViewer nem követeli meg a port továbbítás változtatását, egy igen előnyös dolog, mivel az emberek többsége nem szeretne a router beállításokkal vesződni a távoli kapcsolatok fogadásához. Mindennek tetejében a program első indításakor meg kell osztanunk az azonosítónkat és a jelszavunkat, így tehát a program használata mindenki számára nagyon egyszerű. 

  Ha állandó hozzáférést szeretnénk számítógépünkhöz a TeamViewer teljesen kielégíti az igényeinket. Beállíthatjuk a TeamViewer-t állandó kapcsolathoz, amely egy nagyszerű dolog ha például fájlokat szeretnénk kicserélni vagy pedig szeretnénk elindítani egy programot, de nincs a közelünkben a számítógépünk.

  Az egyetlen dolog, amit nem szeretek a TeamViewer-ben, hogy a böngészőben elérhető változatát elég nehéz kezelni. Azonban nem nagyon érdemes panaszkodni, mert a programnak létezik egy asztali verziója, aminek nagyon könnyű a használata.