A távoktatáshoz szükséges releváns szoftverek

  Márciustól - a koronavírus hatásait csökkentendő-, Magyarország követi a környező országok gyakorlatát, és az egyetemek után bezárja az általános és a középiskolái kapuit. Idehaza azonban a döntéshozók úgy döntöttek, hogy az oktatás nem áll le erre az időszakra, hanem távoktatás formájában folyik tovább.

  A cikkben foglaltakkal kapcsolatban cégünk ingyenes informatikai vagy szoftver tanácsadást biztosít oktatási intézmények részére. Amennyiben ezt igénybe kívánják venni, jelezzék a support@trans-europe.hu e-mail címen!

  UPDATE 1. (2019.03.16.) - Köszönjük a rengeteg megosztást, nagyon örülünk, hogy segíteni tudunk. Érkezett néhány kérdés, amikre a lehetőségeink szerint választ szeretnénk adni. Az első ilyen a képernyő rögzítő alkalmazásokkal kapcsolatos. Ennek a kategóriának a koronázatlan királya a Camtasia nevü szoftver, és a kistestvére a SnagIt. Ezek nagyon stabil, szuper, de fizetős szoftverek. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a Windows önmagában is tartalmazza ezt a szolgáltatás, az elindításához a Windows + G billentyűket szükséges lenyomni, illetve ha ennél kevésbé macerás, de ingyenes szoftvert szeretnétek, akkor a FlashBack Express szoftvert érdemes kipróbálni.

  Egy másik kérdés is érkezett, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben kvízeket létrehozni. Erre szerintünk a legkézenfekvőbb megoldás a Google Forms, de vannak speciális, feladatalkotó szolgáltatások is, mint például a magyarul is elérhető WordWall.

  UPDATE VÉGE.

   

  1624-másolata.jpg

   

  Megbecsülni sem tudjuk, hogy ez a koncepció mekkora terhet ró a hazai oktatási intézményekre, de úgy gondoljuk, hogy az semmiképpen sem árthat, ha sorra vesszük azokat a lehetőségeket, amik felhasználásával - nulla vagy épp minimális ráfordítással - akár már hétfőn elindulhat a távoktatás.

  Ehhez a leginkább fontos szoftverek közül az egyik - a Google Meet - oktatási intézmények számára már régóta elérhető az ingyenesen igényelhető Google Suite for Education részeként.

  A szoftvercsomag a konferencia alkalmazáson kívül tartalmazza az Enterprise Suite minden elemét, beleértve a központilag adminisztrálható Gmail-t, irodai alkalmazásokat és felhő tárhelyet is. Ezen kívül része a kifejezetten ebbe a csomagba fejlesztett “Google Classroom” szolgáltatás is, ami egy kifejezetten az iskolai eszmecserére, tananyag terjesztésre kihegyezett kollaborációs és kommunikációs szoftver, és része a csomagnak a JamBoard, az osztálytermi táblák digitális alternatívája is. Óriási előnye a Google szolgáltatásának, hogy az csomag részeinek használata már mindennapjaink alaptevékenységéhez tartoznak: a Drive megosztásokat tudják kezelni a szülők, és semmihez nem szükséges offline szoftver használat, aminek a hiánya megnehezítené a kommunikációt.

  Ha nincs idő a Google döntéséig kivárni, esetleg a Google szolgáltatásai nem integrálhatóak az iskolai infrastruktúrába, léteznek egészen olcsón igénybe vehető web-konferencia megoldások.

  Ilyen például a TeamViewer integrált online konferenciaszoftvere, a Blizz, ami varázslatosan egyszerűvé teszi az oktatást.

  Használata a Skype meetingek lebonyolításához hasonló, annyi különbséggel, hogy mivel a szoftver a TeamViewer már kiépített (és bizonyított) infrastruktúráját használja, akár 500 tanuló egyidejű oktatására is alkalmas.

  A Blizz tartalmazza a konferencia szoftverek minden szolgáltatását: a tanár mindvégig látható lehet, de kívánsága szerint megoszthatja a monitor képét is, ráadásul, a folyamatos online kapcsolatnak köszönhetően a diákok bármikor kérdezhetnek az oktatás közben is.

  A magyar bázisú LogMeIn tegnap bejelentette, hogy ingyenessé teszi a saját e-konferencia megoldását is a hazai iskolák (és más állami szervezetek) részére.

  A GoToMeeting és a GoToWebinar beüzemeléséhez magyar nyelvű segítség is igényelhető.

  A LogMeIn és a TeamViewer csupán két gyártó a sok közül: az e-konferencia piac igen széles, például a tisztaszoftver program keretében ingyenesen igényelhető Office365 előfizetés is tartalmaz ilyen megoldást, ugyanakkor ez az imént említett két szolgáltatás (és mellettük még tucatnyi más, kevéssé ismert webkonferencia szolgáltató) megoldásai azonnal indítható, nagyon egyszerűen megtanulható eredménnyel kecsegtetnek, amikkel néhány órán belül meg lehet kezdeni az online oktatást.

  Ha a Blizz vagy a GoToWebinar beépített rajzszolgáltatása nem lenne elegendő, jól jöhet a magyar bázisú start-up, a Ziteboard digitális whiteboard szolgáltatása.

  Ez esetben a tanár élő videó chaten adja le az órát, miközben a diákok a teljes képernyőn a táblát látják, amire az oktató jegyzetel.

  A szolgáltatás természetesen e-toll kompatibilis, így Wacom eszközökkel is használható, ráadásul hatalmas előnye, hogy a tábla nem kizárólag a tanár oldaláról, hanem a diákok oldaláról is szerkeszthető, így megfelelő infrastruktúra esetén akár még számonkérésre is alkalmas lehet.

  Ez utóbbira egyébként sokkal inkább alkalmasak a kifejezetten e-learning fejlesztői és terjesztési keretrendszerek.

  Ezek - végső soron a már említett Google Classroom-hoz vagy az ingyenes Moodle-hez hasonlíthatóak, de léteznek integrált, teljes körű fejlesztő és terjesztő fizetős alkalmazások is. 

  Ezek közül a piacvezető Articulate 360 és Adobe E-learning Suite mellett - a gyors elsajátítás és bevezetés okán az iSpring Suite-t lehet érdemes megvizsgálni.

  Ez a cég ugyan kevésbé ismert a hazai piacon, de mind a fejlesztés, mind a terjesztés tekintetében rugalmasabb a két piacvezető szolgáltató termékénél: az iSpring Powerpoint alapú fejlesztő eszközével gyerekjáték a tananyagfejlesztés, beleértve a kvízek megalkotását és a videók megvágását is, az iSpring LMS pedig testre szabható, azonnali publikációs felületet biztosít a kész tananyagoknak.

  Ha minden kötél szakad, a távoktatás egyébként elindítható akár egy iskolai YouTube csatorna beüzemelésével is, ez egy betonbiztos és azonnal rendelkezésre álló megoldás, aminek az egyetlen hátránya az audiovizuális interakció hiánya.

  Ennek elindításához óriási segítség a nyílt forráskódú OBS (Open Broadcasting Studio) nevű szoftver - ennek beüzemelése 5-10 perc munka az iskolai rendszergazdának - könnyedén megoldható a többcsatornás használat (tábla és kamerakép).

  Hasonló szolgáltatást nyújt a csatorna alapú, kifejezetten gamer kommunikációra kihegyezett Discord, amin szintén ingyenesen (és nem utolsó sorban megbízhatóan) van lehetőség megtartani a tanórákat, kisebb csoportok részére.

  Míg a YouTube Live könnyedén kiszolgál egy évfolyamnyi iskolást, a Discord kisebb csoportok esetén, például gyakorlati órák megtartásához lehet szerencsés választás.

  Természetesen lehetséges, hogy a kormány ezeknél a megoldásoknál is korszerűbb eszközöket képes biztosítani az iskolák számára, de mindaddig, amíg erről nem szolgálnak további tájékoztatással, csak találgathatunk. Az ebben a cikkben említett megoldások ugyanakkor akár néhány órán belül elérhetők és beüzemelhetőek, ráadásul ezek segítségével - minimális ráfordítással - a tanárok akár maguk is otthonról és nem az iskolai hálózaton keresztül adják le a tananyagot.

  A cikkben foglaltakkal kapcsolatban cégünk ingyenes informatikai vagy szoftver tanácsadást biztosít oktatási intézmények részére. Amennyiben ezt igénybe kívánják venni, jelezzék a support@trans-europe.hu e-mail címen!

   

  [WEBINÁR] Távoktatás Wacom táblával - Mit gondolnak a tanárok?