QuarkXPress 2023 újdonságok

2022-12-31 11:23
 Hogyan hozom ki a legtöbbet a QuarkXPress 2023 új funkcióiból? A Quark bejelentette a QuarkXPress 2023-at, ami mindenki számára tartogat valami újdonságot. Az első, legnyilvánvalóbb változás a Mac-felhasználókat érinti, hiszen a QuarkXPress mostantól macOS Ventura kompatibilis. Ez nem érinti a Windows-felhasználókat, illetve a régebbi macOS-rendszerek felhasználóit - ők is ugyanúgy futtathatják az új szoftvert. A QuarkXPress […]

 Hogyan hozom ki a legtöbbet a QuarkXPress 2023 új funkcióiból?


A Quark bejelentette a QuarkXPress 2023-at, ami mindenki számára tartogat valami újdonságot.

Az első, legnyilvánvalóbb változás a Mac-felhasználókat érinti, hiszen a QuarkXPress mostantól macOS Ventura kompatibilis. Ez nem érinti a Windows-felhasználókat, illetve a régebbi macOS-rendszerek felhasználóit - ők is ugyanúgy futtathatják az új szoftvert. A QuarkXPress 2023-at nyugodtan használhatjuk akár macOS Mojave-n, vagy akár High Sierrán, működni fog.

A régebbi operációs rendszerek és eszközök, valamint a régebbi dokumentumok támogatása a QuarkXPress egyik legfontosabb előnye. A QXP a dobozból kivéve a 2006-ban megjelent 7-es verzióig olvassa a dokumentumokat. A régebbi dokumentumokhoz a Súgó menüben található egy ingyenes konverziós segédprogram, ami a Help > Legacy Document Converter menüpontban érhető el. Ez az 1990-es évek közepétől a 3. verzióig visszamenőleg nyitja meg a fájlokat.

A Quark továbbra is támogatja az összes Pantone színt, ami azt jelenti, hogy a régi dokumentumok nem csúnya fekete dobozokkal nyílnak meg a színek helyén. Ha más szoftvert használ, és hirtelen szembesül ezzel a problémával, a QuarkXPress natív módon meg tudja nyitni a PDF-fájlokat, az IDML-fájlokat, és ha az InDesign még telepítve van, az INDD-fájlokat is, és az összes formátumban helyesen fogja megjeleníteni a színeket.

Ami még izgalmas - 2023 első negyedévében érkezik -, az a natív Apple Silicon CPU támogatás az M1 és M2 Mac-ek számára. A QuarkXPress 2023 már most is teljes mértékben kompatibilis az Apple Silicon számítógépeivel az Apple Rosetta 2 segítségével. Ez átláthatóan működik, és használat közben a kompatibilitási réteg egyáltalán nem befolyásolja a működést. A Q1-es frissítésben megérkezik a natív Apple Silicon támogatás, de azért drámai sebességkülönbségre ne számítsunk.

 

Milyen további újdonságokat tartogat a QuarkXPress 2023?

 

Hosszú dokumentumok akár 10.000 oldalig

Korábban legfeljebb 2000 oldalas dokumentumokkal dolgozhattunk. Ez egy könyvhöz elegendő, de ha tombolajegyeket vagy egy nagy katalógust nyomtatunk, akkor akár több file-al is kellett dolgoznunk. Az új korlát 10 000 oldal. Ha szükséges, ezeket továbbra is össze lehet vonni "könyvekké", így 100 000 oldal és több is lehet, de a 2000 oldalas korlát feloldása szinte mindenkinek elegendő lesz.

 

Hunspell helyesírás-ellenőrző

Mostantól a (Preferences > Application > Spell Check) menüpontban választhat a Quarkban már meglévő Dieckmann szótárak vagy a Hunspell között. A Dieckmann általában jobb az európai nyelvekhez, a Hunspell az indo-európai nyelvcsaládba tartozó nyelvekhez. A helyesírás-ellenőrzés futtatásakor a program alul megmondja, hogy a kettő közül melyiket használja.

 

 

Ha a Dieckmann mellett maradsz, akkor egy olyan funkciót talán kihagytál, hogy a H&Js panelen (Edit > H&Js > Edit > Strictness) megváltoztathatod, hogyan működik a kötőjel képzés. Itt választhatunk a szokásos számítógépes kötőjelezés és az "esztétikus" opció között, amely jobban olvasható és kevesebb kötőjelet használ.

 

 

Könyv átalakítása ePub vagy Project formátumba

Ha túl akarunk lépni a 10 000 oldalas határon, vagy a Könyv funkció (Ablak > Könyvek) segítségével különböző forrásokból származó projekteket kombinálunk, akkor mostantól közvetlenül ePubba, valamint PDF-be is exportálhatjuk a kiadványt. Ehhez használjuk a Books palettán található ikont vagy a három pont menüt.

 

 

Ha a Books funkciót azért használta, hogy több különböző projektet állítson össze, esetleg különböző tervezőktől, akkor mostantól ezeket is egyetlen projektbe konvertálhatjuk.

 

Képtartalom változóként

Az (Window > Content Variables) menüpontban mostantól van egy új tartalomváltozó. Ez lehetővé teszi, hogy egy képet tartalomváltozóként adjon meg. Ezután bármelyik képdobozba beilleszthető, csak a listában a tartalomváltozóra kell kattintani.

 

 

Miért is jó ez? Két okból. 

Először is, a legnyilvánvalóbb, hogy kényelmesen kicserélhetjük a képeket. Amellett, hogy kipróbálhatja, hogyan fog kinézni az oldal, egyszerűsíti a munkát sok hasonló dokumentumon, ahol az egyetlen változás némi szöveg és egy kép.

De ugyanilyen fontos, hogy gyakran kell dolgoznunk egy képpel, amely lehet, hogy egy ideiglenes kép, vagy egy olyan, amit az utolsó pillanatban meg kell változtatni. Az "utolsó pillanatban" az egyik olyan dolog, amit a tervezők utálnak, de az ügyfelek úgy tűnik, szeretnek. Ha előre tudjuk hogy lesz ilyen változtatás később, és több helyen is használjuk ezt az egy képet, a Content Variable használata lehetővé teszi, hogy egyszer megváltoztassuk, és a változás mindenhol megjelenik.

Ugyanez vonatkozik a logókra és a vektoros grafikákra is. Ha márkafejlesztésben veszünk részt, gyakran kell megmutatnunk ugyanazt a logót különböző mintadokumentumokban felhasználva, hogy segítsünk az ügyfélnek dönteni. Aztán, amikor már döntöttek, újra meg kell változtatunk mindent.

 

A kép állapotának on-canvas megjelenítése

A képek tetején egy új ikon jelenik meg. Ez jelzi, hogy egy kép csatlakoztatva van-e, hiányzik-e, vagy módosítva van-e. Ha ezt nem akarjuk látni, akkor a View > Visual Indicators-ban kikapcsolhatjuk, de hasznos jelzést ad számunkra.

 

 

Igaz, hogy a QuarkXPress exportáláskor vagy nyomtatáskor figyelmeztet, ha egy kép vagy vektoros állomány hiányzik. Néha azonban a képek SD-kártyán, cserélhető meghajtón vagy Dropboxon maradhatnak, működhetnek az egyik számítógépen, de a másikon nem, vagy a cserélhető meghajtó nincs bedugva, stb. Ha ez az SD-kártya visszakerül valakinek a fényképezőgépébe, vagy a pendrive most másvalaki zsebében van, akkor bajban vagyunk. Az új képernyőn megjelenő kis piktorgramnak köszönhetően azonban mindig tudjuk, hogy hol vannak a képeink. Ha rákattintunk, akkor megkereshetjük vagy frissíthetjük őket.

Ha tudjuk hogy sok kép hiányzik, de azt is tudjuk, hogy hogy hol találhatóak, akkor Utilities > Usage menüpontot használhatjuk. Ha a probgram itt megtalál egy hiányzó képet, és a többi is ugyanabban a mappában van, a QuarkXPress megkérdezi, hogy mindet frissíteni szeretné-e. A “yes”-re kattintva sok időt és bosszúságot spórolhatunk meg.

(Quark)

Olvass tovább


3D Studio - Minden amit tudnod kell!

Oktatási partnerünkkel, a 3D-Studioval tavaly készítettünk utoljára interjút, megkérdeztük milyen újdonságokkal indult a 2024-es év. Ridegh Gáborral, a stúdió alapítójával beszélgettünk.


Történelmi képekből valósághű fotók – AI sorozat 7. rész

AI sorozat 7. rész: Hogyan lehet régi képeket restaurálni az AI segítségével? A MI itt is nagy segítség lehet, ha tudjuk hogyan használjuk.


Autodesk Fusion - 3 előfizetés 2 áráért

2024 február 7 és 2025 január 31 között elérhető az Autodesk Fusion 3 for 2 ajánlata, melynek keretében hatalmas kedvezmények várnak rád.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram