Bill Gates és más szakemberek az AI-ról

2024-01-23 12:11
Bill Gates AI terveiről és a mesterséges intelligencia fejlődéséről is szó esett a Világgazdasági Fórumon. Íme a legfontosabb gondolatok.

bill gates ai

Világgazdasági Fórum

A mesterséges intelligencia fejlődése volt 2023 legnagyobb durranása, és szinte biztos, hogy 2024-ben is a trendek közé tartozik majd. A svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon a Yahoo Finance munkatársai beszélgettek az iparág kiemelkedő vezetőivel és felsővezetőivel a mesterséges intelligencia fejlődéséről és a következő évre vonatkozó várakozásokról. Így természetesen Bill Gates AI tervei is szóba kerültek.

Az 54. Világgazdasági Fórumot január 15-19. között rendezték meg Svájcban. Az éves találkozóra több mint 100 kormányt, az összes jelentős nemzetközi szervezetet, a Fórum 1000 partnerét, valamint a civil társadalom vezetőit, szakértőket, a fiatalok képviselőit, társadalmi vállalkozókat és hírügynökségeket vártak.

world economic forum

Vélemények az AI-ról

A mesterséges intelligencia, különösen a generatív AI fejlődése nagy hatással volt a Bill és Melinda Gates Alapítvány munkájára. "Úgy tapasztaltam, hogy ez valódi termelékenységnövekedést jelent. Hasonlóképpen, a programozók esetében 40-50%-os termelékenységnövekedést tapasztalunk, ami azt jelenti, hogy hamarabb elkészülhetnek az általunk kért programok. Az AI magasabb minőségűvé és jobbá teheti őket" - magyarázta Bill Gates, a Microsoft (MSFT) korábbi elnök-vezérigazgatója.

Adena Friedman, a Nasdaq (NDAQ) vezérigazgatója és elnöke a mesterséges intelligenciának a piacra lépő új vállalatokra gyakorolt hatását taglalta. Friedman elmondta: "Nagyon izgalmas ez az időszak, azt kell mondanom, mert minden vállalat profitálhat ebből a következő generációs technológiából. Azt hiszem, minden iparágban meg lehet nézni, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazható-e. Tehát azok a vállalatok, amelyek hatékonyan kezdik el használni ezt a technológiát, vonzóbbá válnak a befektetők szemében."

A Bank of America (BAC) vezérigazgatója, Brian Moynihan is elmondta gondolatait az AI-alkalmazásokról. "Abszolút hiszünk abban, hogy ennek nagy hatása lesz… meg kell tudni, pontosan miképp működnek a folyamatok és a nyelvi modellek technikái. A trükk ebben az, hogy felelősségre vonhatósággal kell rendelkeznünk".

A generatív mesterséges intelligencia népszerűsége olyan vállalatokra lesz hatással, mint a Verizon Communications (VZ), amely a vezeték nélküli hálózatokat irányítja, amelyek nagyon sok ilyen adatot fognak továbbítani. "Úgy gondolom, hogy a hálózat peremén nagyon fontos lesz az AI, hogy gyors döntéseket hozzon. És természetesen így építjük a hálózatunkat" - mondta Hans Vestberg, elnök-vezérigazgató.

A Novartis (NVS) nemrégiben jelentette be, hogy partnerséget kötött az Alphabet-tel (GOOG, GOOGL), és a Microsofttal is van egy meglévő partnersége, amely az AI platformját használja ki. Vasant Narasimhan, a Novartis vezérigazgatója kifejtette: "Kifejlesztettünk egy generatív kémiának nevezett megközelítést, hogy megpróbáljuk felgyorsítani, milyen gyorsan tudunk új gyógyszereket előállítani … ez egészen új távlatokat nyit meg".

world economic forum

Chuck Robbins, a Cisco (CSCO) vezérigazgatója a mesterséges intelligencia fejlődési pályájáról és az iparágra gyakorolt hatásáról beszélt. "Szerintem azok fognak versenyelőnyhöz jutni, akik kitalálják, hogyan teremthetnének olyan értéket amely segít a végfelhasználóknak valóban kihasználni az adataikat" - mondta.

A Salesforce (CRM) vezérigazgatója, Marc Benioff úgy véli, hogy egy nap lesznek AI-alkalmazottaink, ám jelenleg még nem tartunk ott. "Nem kérdés, hogy az AI fejlődése a digitális alkalmazottak irányába mutat… a mai világban az AI nem tart még ott. Tudjuk, hogy az AI-nak még mindig rengeteg problémája van" - nyilatkozta Benioff.

Mindenki az AI-ról beszélt

A Qualcomm (QCOM) vezérigazgatója, Cristiano Amon a félvezető szektor helyzetét boncolgatta az AI iránti kereslet megugrására tekintettel. Amon kifejtette: "Nagyon izgalmas, hogy olyasmit tettünk, ami egészen egyedülálló. Ezeket a large language modelleket lefuttathatjuk bármely telefonon nagyon nagyon gyorsan".

A Microsoft tervezi, hogy bővíti AI-képességeit. Brad Smith, a Microsoft alelnöke és elnöke elmondta: "Úgy gondolom, ez az egyik olyan technológia, amely valóban be fogja váltani az emberek által várt hatást… valószínűleg ez lesz életünk meghatározó technológiája, minden bizonnyal ebben az évtizedben, ez nem kérdéses."

Tom Siebel, a C3.ai (AI) alapítója, elnöke és vezérigazgatója az AI-termékekkel kapcsolatos várakozásairól beszélt, mivel egyre több vállalat lép be erre a piacra. "A generatív AI mindent megváltoztat. Alapvetően megváltoztatja az ember-számítógép kapcsolat természetét a vállalati szoftverekkel kapcsolatban, ami egy nagyon nagy dolog" - nyilatkozta Siebel.

world economic forum

A Williams-Sonoma (WSM) az AI-t az e-mail marketingjében, valamint az ellátási lánc optimalizálásában használja. Laura Alber, a Williams-Sonoma vezérigazgatója kifejtette: "Nagy hasznos az AI az ellátási lánc optimalizálásában. Segítségével optimalizálhatunk az időre, vagy a költségekre fókuszálva."

A Grammy-díjas zenész és vállalkozó will.i.am bejelentette új rádióműsorát, amelyet egy mesterséges intelligenciával rendelkező társműsorvezetővel közösen fog vezetni. Will.i.am kifejtette: "A világ információin képzik ki ezt az AI-t… és úgy gondolom, hogy így az embereket valóban felvilágosíthatjuk arról, hogy már hol tart ma a technológia."

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram