Az AI a fotós szakmát veszélyezteti?

2023-02-01 00:24
Vajon a "Lunchbox" –  mint az első mesterséges intelligencia-alapú étel és élelmiszer képgenerátor – helyettesíti majd a fotósokat?   A Lunchbox nevű AI ételfotó-generátor olyan éttermeket céloz meg, amelyeknek gyorsan kell képeket készíteniük az ételekről a közösségi oldalak, weboldalak és étlapok számára. A Lunchbox az OpenAI DALL-E generatív mesterséges intelligenciáján alapul, célul tűzte ki, hogy […]

Vajon a "Lunchbox" –  mint az első mesterséges intelligencia-alapú étel és élelmiszer képgenerátor – helyettesíti majd a fotósokat?


 

A Lunchbox nevű AI ételfotó-generátor olyan éttermeket céloz meg, amelyeknek gyorsan kell képeket készíteniük az ételekről a közösségi oldalak, weboldalak és étlapok számára. A Lunchbox az OpenAI DALL-E generatív mesterséges intelligenciáján alapul, célul tűzte ki, hogy segít az éttermeknek elkerülni azokat a helyzeteket, amikor nincsenek naprakész ételfotóik.

A szoftver ingyenes és nyilvánosan elérhető mesterséges intelligenciával működő, szövegből képet készítő ételgenerátorán három kategória áll rendelkezésre, amelyeket egy étterem használhat a fotó elkészítéséhez. A felhasználó a "Keresés" mezőbe beírhatja a képen ábrázolni kívánt ételt, például “sajtburger és sült krumplit” vagy “cézársalátát”. A felhasználó azt is kérheti a Lunchbox-tól, hogy készítsen egy képet egy salátát evő személyről. Ez az egyetlen kötelező kategória, amely a Lunchboxon egy ételről készült kép létrehozásához szükséges.

Eközben az opcionális "háttér" mezőben a felhasználó olyan háttereket választhat az ételképéhez, mint például "sárga", "fa", "egy Los Angeles-i kávézó" vagy "egy párizsi bár". A Lunchbox alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználó kiválaszthassa az ételfotójának stílusát,például "polaroid", "iPhone-fotó" vagy "filmkamera". A felhasználók fotó helyett "rajzfilmként" vagy "festményként" is létrehozhatják képeiket.

 

'Nem kell többé várni a fotósra'

A QSR-nek adott interjúban Nabeel Alamgir, a Lunchbox vezérigazgatója szerint a friss képeket használó éttermek 70%-kal több rendelést és 65%-kal magasabb eladásokat érnek el, mint azok az éttermek, amelyek nem használnak gyakran képeket.

Az ételfotók profi fotós általi elkészíttetése azonban hosszadalmas és nehézkes folyamat lehet, különösen menüajánlatok esetében, vagy ha egy márka egy terméket szeretne tesztelni – a vállalat szerint.

"Azt szeretném, hogy nagyon könnyű legyen valakinek azt mondani, hogy 'hé, van egy sushi koncepcióm. A márkám rózsaszín. Szusit akarok rózsaszín háttérrel, és nagyon gyorsan szeretném megkapni ezeket a fotókat.'. Ezt szerettük volna mindenki számára megteremteni" - mondta Alamgir.

Alamgir szerint az AI ételfotó-generátorra az éttermek üzemeltetői pozitívan reagáltak, mivel így nem kell várniuk a fotósra.

"Amit az üzemeltetőink mondanak, az az, hogy 'várj, ha volt valami a hűtőben, azt most nagyon gyorsan reklámozhatom" - mondja a Lunchbox vezérigazgatója. "Nem kell előre mennem, és várnom egy fotósra, hogy a dolgok megtörténjenek. Valamit nagyon gyorsan, szinte élőben is kipróbálhatok"."
 

Az ételfotózás jövője

A jövőben több étterem is igénybe veheti a mesterséges intelligencia technológiát, hogy ételfotókat készítsen a hely számára. Ez azonban potenciális problémákat is okozhat: az egy dolog, hogy nem valódiak, de az már kellemetlenebb ha a képeken látható ételek egyáltalán nem is  hasonlítanak az éttermekben felszolgált tényleges ételekre.

A PetaPixel korábban beszámolt arról, hogy vásárlók egy csoportja pert indított a Burger King gyorsétteremlánc ellen, azt állítva, hogy a vállalat reklámfotóin az ételek nagyobbnak tűnnek, mint amekkorák a valóságban felszolgáltak. A McDonald's és a Wendy's ellen is pert indított egy New York-i férfi, aki azt állítja, hogy a reklámjaikban szereplő ételfotók félrevezetőek.

 

(Petapixel)

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább

,
Prezentáció készítése ChatGPT-vel | AI. sorozat 23. rész

AI sorozatunk 23. részében bemutatjuk, hogyan is segít a ChatGPT a prezentációk hatékony tervezésében és elkészítésében, akárcsak egy virtuális asszisztens.


Helló! Ez itt a ChaosBot! | AI sorozat 1. rész

AI sorozat 1. rész: Miról is fog szólni ez a cikksorozat? Miket veszünk sorra és milyen módon? Ha érdekel az AI világa, olvass tovább!


WordPress blog lementése és elemzése | AI sorozat 2. rész

AI sorozat 2. rész: Hogyan használhatjuk a ChatGPT haladó funkcióit? Hogyan képes az AI óriási adathalmazokat fájlokba tömöríteni? Kiderül.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram