AI dizájn - ahol a képzelet valósággá válik

2023-08-16 16:19
Sok művész elítéli az AI által generált képeket, mégis egyre többen használják. Vajon milyen mértékben határozza meg a képet az alkotó szándéka?

A szándék befolyásolja-e a végeredményt, ahogy a kvantumfizikában a szemlélő szándéka befolyásolja, hogy részecskeként (anyag) vagy hullámként (energia) bukkan-e fel az atom? Bárki képes lehet AI által generált képek létrehozására? Az alábbiakban Vajtó Detti osztja meg tapasztalatait az AI által generált képekről.

Az AI designokról:

Az AI által generált képek különlegessége abban rejlik, hogy finoman és misztikusan, ugyanakkor pontosan képesek leképezni az alkotó szándékát. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a kreátor képes legyen láttatni az AI-val a lényeget, az esszenciát és megfelelően ki tudja fejezni a parancsot (prompt) verbálisan számára.

Az AI által generált képek végtelen lehetőségeket rejtenek. A képzeletünk szabadon, határok nélkül szárnyalhat. Bármilyen szürreális koncepció is pattan ki a tudatunkból, az AI képes megvalósítani azt. Ezért is rajongok érte.

Világéletemben érdekeltek az új technológiák. Amikor elindult az AI őrület, elkezdtem tanulmányozni azt. Mivel a dizájn és a grafika mindig is közel állt hozzám (bár csak hobbi szinten űzöm, nem vagyok szakember), elkezdtem használni a Midjourney-t. Először csak szórakozásból, majd elindítottam egy Instagram oldalt (@epicat.designs), ahol három passzióm találkozik: macskák, AI dizájn valamint inspirációs üzenetek.

vajto detti

Az első próbálkozásaim elég rosszul sikerültek. Nem tudtam megfelelően kifejezni az AI számára, hogy mit is szeretnék. Aztán elolvastam a létező összes segédletet a Midjourney oldalán: milyen parancsok léteznek, milyen stílusban szeretném a képeket, milyen felbontásban, szögben, méretben, fotó-realisztikusan vagy esetleg illusztrációként.

Rengeteget segített, hogy ugyanazokat a parancsokat adtam ki, de hozzáadtam egy-egy változót. Pl. beleírtam azt, hogy “Dalí stílusban”, vagy “tükrözze a Dűne című film atmoszféráját”, és figyeltem, hogyan változik a végeredmény. Ebből következtettem arra, hogyan tudok a leghatékonyabban kommunikálni az AI-val, hogy ténylegesen azt alkossa meg, amit elképzeltem.

Az is segített a tanulási folyamatban, hogy a chatbotban felugró alkotásokat tudtam elemezni. Mivel Discord csatornán keresztül lehet használni a Midjourney Bot-ot, így mások munkáit is folyamatosan látjuk, miközben alkotunk. Ha tetszett egy-egy kép, elolvastam a prompt-ot hozzá, így menet közben megtanultam milyen parancsokat érdemes még beilleszteni a kép leírása mellé, hogy az áhított eredményt kapjam.

Elkezdtem kísérletezni azzal is, hogy érzéseket, vagy egyfajta elvárt hatást is beleírok a parancsokba. Bár az AI nem képes érezni, úgy tapasztaltam, képes megérteni egy bizonyos “atmoszférát”. Pl. beírtam olyat a parancsba, hogy “A szemlélő a kép megpillantásakor érezze úgy magát, mintha képes lenne bármit létrehozni az életében.”

Ez jóval túlmutat a technikai paramétereken, de érdekes aspektusa lehet az AI tanulmányozásának, használatának.

Íme néhány prompt és az AI által generált végeredmény:

/imagine prompt: a cat surrounded by a celestial aura of twinkling stars and magical swirls. These celestial elements represent the infinite possibilities of the universe. On one side of the design, the background seamlessly blends in with the cat’s fur. Vibrant, contrasting colors, yellow dominating. The design gives the viewer the impression that our imagination is unlimited. AR 4:5

ai által generált macska

/imagine prompt: a Cat in a Surreal Setting: Design a logo featuring a cat in a surreal or dreamlike setting, surrounded by imaginative elements like floating art supplies or abstract patterns. Ar 1:1, vibrant colors, yellow and blue dominating

ai által generált macska

/imagine prompt: a cat as an astronaut in space heading for the Moon, in a futuristic style. The cat's facial expression is wonder, awe. The whole picture should have the feeling of a miracle. AR 1:1

/imagine prompt: a clean and charming unisex cat icon, illustrated in a minimalistic style. The cat's outline is a smooth curve. The cat's ears are slightly pointed, adding a touch of playfulness to the design. Darker background colors, blue or purple. The outline is contrasting, vibrant, bright yellow. Within the cat's silhouette, incorporate a symbol, representing AI artistry, AR 1:1

ai altal generalt macsaka logo

Az AI által generált képek megalkotásánál semmi nem szab határt a képzeletünknek. Merjünk bátrak, formabontóak lenni. Kísérletezzünk, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapjuk kreativitásunk kifejezésére.

További inspirációért kövesd az Instagram oldalamat: @epicat.designs

Vajtó Detti

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Tavaszi iSpring Suite kedvezmény április végéig

Előfizetnél az iSpring Suite, Max, vagy Premium termékekre? Már használsz iSpring termékeket és szeretnél Suite-ra frissíteni? Akkor most figyelj, mert ezek a tavaszi kedvezmények neked szólnak!


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram