Mikor mit használjunk? Photoshop vs. Illustrator vs. InDesign


A fotószerkesztéstől a tipográfiai eszközökön át a sound design-ig, az Adobe Creative Suite mindent megad az alkotók számára, amire szükségük van, hogy professzionális, gyors munkát végezhessenek, legyen szó bármilyen tervezési projektről. Most bemutatjuk, hogy grafikai szinten, milyen fantasztikus programok állnak rendeklezésünkre a csomagban!


adobecikk_slider.png

 

Legyen szó logótervezésről, közösségi médiában használt grafikák tervezéséről, vagy brosúrák összeállításáról, az Adobe tökéletes megoldásokat kínál az alkotók számára. A Photoshop, az Illustrator és az InDesign segítségével ugyanis bármely grafikai projektet megvalósíthatunk.

Ez az alkalmazás-gyűjtemény azért is kiemelkedő, mert több tucat olyan funkciót tartalmaz, amelyek bizonyos típusú projektekre vannak optimalizálva. A tervezés hatékonyabbá válik, mert a tervezők gyorsabban dolgozhatnak, ráadásul ezáltal többet foglalkozhatnak ügyfeleikkel, rövidebb idő alatt. A projektre szabott eszközökkel minőségibb alkotások készíthetők, és a változó igények alapján könnyebben módosíthatók a terveket.

De vajon honnan tudjuk, hogy a különböző esetekben, melyik programot használjuk? 

A legtöbb grafikai tervezési munka a következő három szempont szerint különíthető el:

1. Nyomtatott vagy digitális?

A nyomtatási projekteket fizikailag nyomtatják valamire (például névjegykártyákra, szórólapokra, pólókra, csomagolásra, matricákra és egyebekre). A digitális projektek pedig értelemszerűen a képernyőn jelennek meg (például közösségi média grafikák, weboldalak, e-könyvek, prezentációk stb.).

2. Képi vagy szöveges?

A képi alkotások vizuális elemeket, például fényképeket, illusztrációkat, formákat és mintákat tartalmaznak. A szöveges projektek központjában pedig a szavak állnak, akár kevés szóról (névjegykártyák), akár sokról beszélünk (prospektusok és füzetek). A projektek gyakran mindkettőt használják.

3. Vektor vagy raszter?

Egy vektorprojekt olyan vonalakkal és ívekkel felépített kép, amely tetszőleges méretűre (például logókra) nagyítható vagy kicsinyíthető. A raszterprojekt egy meghatározott számú képpontból felépülő kép, amelynek minősége megváltozik átméretezéskor (például fotók).

Ezek alapján már könnyedén eldönthető, hogy melyik szoftverre van szükségünk az Adobe kínálatából.

 

kep1_52.jpg

 

Mikor használjuk a Photoshopot? 

A válasz egyszerű, hiszen már a program nevében is benne van: fotók esetében. Az alkalmazást eredetileg átfogó megoldásként bármilyen típusú raszterkép létrehozására, szerkesztésére és retusálására fejlesztették ki. Azóta a Photoshopba egy sor olyan eszköz is került, amivel a felhasználók sokkal többre is képesek. A képzőművészek digitálisan rajzolnak, festenek vele és vázlatokat is ezzel készítenek. A fotósok ezzel állítják be és alakítják át fotóikat a színek és fények segítségével. De webkész digitális képek készítésére is használják.

Screen-Shot-2016-08-10-at-11.22.33-AM.png

forrás

Ezért sem meglepő, hogy mikor a legtöbb ember a grafikai tervezésre gondol, a Photoshop jut eszébe. A rétegek egyszerűvé teszik a sablonok létrehozását, amelyek egy kattintással szerkeszthetők és átrendezhetők. A beállító eszközök sokoldalúbbak, mint bármely más alkalmazás esetén, és lehetővé teszik a színek, a kontraszt, a fényerő és más apró részlet módosítását.

Azonban a Photoshopra nem tekinthetünk messiásként minden esetben, néha az Illustrator, vagy az InDesign használata célravezetőbb lehet:

Akkor használjuk a Photoshop-ot, ha:

  • Retusálni, színezni akarjuk a fényképeket akarjuk a fényképeket.
  • Digitális vagy nyomtatott grafikát akarunk szerkeszteni, ez lehet fénykép, festmény, rajz vagy bármi más. A szerkesztés után kapott grafikát bárhol használhatjuk: akár Illustrator, vagy InDesgin projektekben, vagy akár önmagában is.
  • Digitális képeket szeretnénk az internetre (például közösségi médiába) feltölteni, a Photoshoppal könnyedén megoldható, hogy megfelelő méretűek és az internetre optimalizáltak legyenek.
  • Létre akarjuk hozni egy webhely vagy alkalmazás makettjét. A rétegek megkönnyítik a felhasználói felület elemeinek mozgatását, és mivel a Photoshop egy pixel alapú szerkesztőprogram, a terv mérete bármilyen képernyőmérethez megfelelő.
  • Animációval és videókkal szeretnénk dolgozni. A Photoshop megkönnyíti az egyszerű videoklipek összevágását, és grafikák, szűrők, szövegek, animációk, valamint egyéb elemek hozzáadását.

Használjunk mást ha:

  • Egy logót szeretnénk létrehozni. Mivel nagyon sok helyen használják őket, a logóknak átméretezhetőnek kell lenniük. A Photoshop nincs optimalizálva vektoros grafikák létrehozására, így az itt szerkesztett képek csak egy méretben lesznek jó minőségűek, ha nagyítani kell őket, akkor valószínűleg pixelesek, elmosódottak lesznek.
  • Sok szöveget szeretnénk elrendezni. Legyen szó nyomtatott vagy digitális szövegről, a Photoshop nem kezeli túl jól a nagy mennyiségű szöveget. Például a hirdetések pár szavas mondatai még nem feszítik szét a szoftver korlátait, de ha több bekezdésnyi szöveggel szeretnénk dolgozni, akkor célszerűbb az Illustratort, vagy az InDesign-t használni.

Mikor használjunk Illustratort?

Az Illustrator az Adobe rendkívül sokoldalú vektorkép-szerkesztője. Ez azt jelenti, hogy bármi, amit az Illustratorban készítünk, átméretezhető akár pici miniatűrökké vagy hatalmas Times Square óriásplakátokká – mindezt minőségromlás nélkül. Az Illustratorban létrehozott terv ugyanúgy fog kinézni névjegykártyán vagy hirdetőtáblán. Így ha vektorgrafikáról van szó, ez a program a legmegfelelőbb választás.

lunar quest.pngforrás

Az Illustrator sokoldalú, de a Photoshophoz hasonlóan ennek is megvannak a maga korlátai. Vessünk egy pillantást arra, hogy mikor érdemes és mikor nem érdemes az Illustratort használni:

Akkor használjuk az Illustratort, ha:

  • Egy logót szeretnénk létrehozni. Az Illustratorban megalkotott minden vektorforma és vonal bármilyen méretűre nagyítható és kicsinyíthető, így ideális olyan képekhez, amelyeket sokféleképpen kell felhasználni.
  • Egyoldalas nyomtatványt szeretnénk készíteni. Az Illustrator tökéletes poszterekhez, névjegykártyákhoz, szórólapokhoz és jegyzetlapokhoz. Emellett az alkalmazás hatékony vektoros eszközei hasznosak címsorok létrehozásához, amelyek kombinálhatók más raszteres képekkel.
  • Meg kell adnunk egy logó típusát. Az Illustrator erre irányuló funkciói hihetetlenül hatékonyak, lehetővé téve bármilyen szöveg átalakítását egy teljesen szerkeszthető formává, amely bármilyen módon nyújtható, ferdíthető és átalakítható.

Használjunk mást, ha:

  • Ha képeket kell szerkeszteni. Ha egy kompozícióban raszterképet (fotót vagy grafikát) használnak, az Illustratornak kevés eszköze van a kép közvetlen szerkesztésére. A Photoshopban átfogóbb beállításokat végezhetünk, mint például a szín, a kontraszt és a fényerő.
  • Többoldalas dokumentumokat kell készítenünk. Ehhez egyértelműen az InDesign a megfelelő szoftver, mivel olyan funkciókat tartalmaz, mint az oldalszámozás, a mesteroldalsablonok és a jobb szövegelrendezési funkciók.

Mikor használjunk InDesignt?

Az Adobe asztali használatra fejlesztette ki az InDesignt, és elsősorban újságok, folyóiratok, könyvek, poszterek és szórólapok elrendezésére szolgál. Egy szó, mint száz, amiben nagy mennyiségű szöveg található, annak egyenesen az InDesignba kell kerülnie!

indesign.pngforrás

De az Illustrator szövegek elrendezésére is alkalmas, nem? De igen, ám az InDesign-ban ezt sokkal jobban meg lehet oldani. Az InDesign lehetővé teszi mesteroldal-sablonok beállítását, így az oldalterv azonnal egységessé válik a teljes dokumentumban. Az oldalak számozása automatikusan megtörténik, és könnyen átrendelhető, sokszorosítható és cserélhető. A szövegstílusok, az oszlopok, a margók és a közzétételre jellemző egyéb jellemzők is sokkal robusztusabbak.

Íme, mikor érdemes ezt a programot használni:

Akkor használjuk az InDesignt, ha:

  • Egy többoldalas, szöveget kell elhelyezni valahol. Nyomtatott vagy digitális szöveg? Teljesen mindegy, ha szövegszerkesztés, használjuk az InDesign-t. Ha magazint, brosúrákat vagy füzeteket tervezünk, akkor mindenképpen ezt a szoftvert nyissuk meg, ne a másik kettőt. Az InDesign egy nagy előnye, hogy integrálódik az Adobe Digital Publishing Solution-szal, lehetővé téve teljesen interaktív e-könyvek, magazinok és egyéb digitális kiadványok létrehozását.

Használjunk mást, ha:

  • Kisebb felületekre (például névjegykártyákra és szórólapokra) szeretnénk tervezni, ez esetben az Illustrator ugyanolyan jól tud működni.
  • A képeket szerkeszteni kell. Az InDesign alig vagy egyáltalán nem rendelkezik képszerkesztési funkciókkal. A Photoshopban átfogóbb beállításokat végezhetünk, például a szín, a kontraszt és a fényerő tekintetében.
  • Egy logó megtervezéséről van szó. Az InDesign korlátozott ugyan, de lehetőséget biztosít alakzatok megtervezésére, ám, ha egy logóra van szükségünk, például dokumentumhoz, azt célszerűbb Illustratorban megtervezni.

A megfelelő szoftver kiválasztása létfontosságú

Ahhoz, hogy a kitűzött célt a lehető leghatékonyabban tudjuk megvalósítani, elengedhetetlen, hogy a fenti három szoftver közül a legmegfelelőbben válasszuk. Továbbá kombinálhatjuk is a Photoshop, az Illustrator és az InDesign összes funkcióját, mivel ezek az alkalmazások zökkenőmentesen működhetnek együtt.

 

adobe.jpg

 

További tanácsokért és oktatóanyagokért kattints ide!

Ha további információra van szüksége, kérem keresse fel viszonteladóink egyikét, illetve ügyfélszolgálatunk is készségesen rendelkezésére áll!

 

(99designs.com)

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram