Magyar webdizájner gondolta újra a Facebookot

  Alternatív látvány a világ legnagyobb közösségi oldalának

  kep 01 nyito_24.png

  A Facebook ma már rengeteg ember napi rutinjává vált, így biztosan sokan emlékeznek még arra, hogyan is nézett ki három, vagy öt évvel ezelőtt. A Facebook fejlesztői az utóbbi időben folyamatosan változtatnak a dizájnon, a gombok elhelyezkedésén, vagy éppen a megjelenő képek méretein és arányain. Ezek a változások néhányaknak tetszenek, néhányaknak kevésbé, de sokszor az is igaz, hogy mire megszoknánk, már ismét valami újjal nézünk szembe.

  Egy magyar webdizájner, Hídvégi Roland úgy gondolta, hogy neki vannak jobb ötletei arra, hogy hogyan is lehetne szebbé tenni azt a felületet, ahol sokan órákat töltenek el naponta. Roland elkészített egy dizájntervet az oldalak látványvilágára, amely megtartja a jelenlegi főbb irányvonalakat, azonban apróbb részleteiben sokkal letisztultabb és kevésbé zsúfolt.

  Roland egy modern grid rendszert használ az összes hasonló munkája során, amely itt is nyomon követhető. Ennek a lényege, hogy 160 pixel széles oszlopokba rendezi a tartalmat, és ezek adják ki a 3 fő oszlopot, amely a szemnek kellemes elrendezést ad, illetve a reszponzivitást is nagyban elősegíti.

  A dizájnhoz teljes ikonkészletet is létre hozott, illetve a betűtípus kombinációkat is elkészítette, valamint néhány mintán keresztül bemutatta az idővonal, illetve a személyes profilok és a céges oldalak újragondolt terveit is.

  A tervek összességében szépre és letisztultra sikerültek, amit igazából hiányolunk melléjük az a reszponzív dizájn ellenére a mobilos változat, hiszen amellett, hogy jelentős különbségek vannak az álló elrendezés és a kisebb kijelző miatt, azt is fontos figyelembe venni, hogy ma már az emberek nagyobb része okostelefonon használja az internet, így a Facebookot is.

  Roland egyébként korábban már több oldalnak is készített hasonló koncepciót, így vannak tervei a YouTube, a Spotify, az Adidas Yeezy Microsite vagy a Daily Mail számára is, melyeket ide kattintva tudtok megnézni a magyar webdizájner behance oldalán.

  kep 02_13.png

  kep 03_9.png

  kep 04_15.png

  kep 05_10.png

  kep 06_6.png

  kep 07_5.png

  kep 08_3.png