A Behance legjobbjai: Ale Paul, Valicsek Éva és Valicsek Ildikó

  A Henderson betűkép végtelen lehetőségeinek bemutatásához, Ale Paul megkérte Valicsek Évát és Valicsek Ildikót  egy digitális példány elkészítéséhez.
  A végeredmény - Hashtags - egy kivételes és frappáns együttműködés - ultra-modern tervezéssel és évszázados eredettel

  01_9.jpg

  02_15.jpg


  Ötlet a huszadik század elejéről

  Ale legfőbb ihlete a Henderson betűképek iránt Albert Du Bois 1906-ban megjelent könyvéből származik (Henderson’s Sign Painter). Felkeltette az érdeklődését hogyan közelítették meg a feliratfestők a táblákat az Ipari Forradalom után. 

  Ale az egyik alapítója a Sudtipos projektnek, amely egy argentín gyűjtőműhely. Tipográfiát tanít a Universidad de Buenos Aires-en, valamint művészeti vezetőként dolgozott több vállalati márka esetén.

  “A slab serif egy igazi nyomdai műfaj,” mondja. “De az elmúlt 100 év során, a feliratkészítő művészek és feliratfestők a saját útjaikat járták, néha kompromisszumok nélkül a művészi képzés, és a műfajjal járó matematikai pontosság között. ”

  Du Bois tapintható és hidegvérű karakterei erős hatással voltak Ale-re. 

  “Eléggé amatőrök voltak, hasonlóan mint a népszerű filmek a 50-es évektől kezdve egészen a 80-as évekig." “A Slab serifeknek hagyományosan nem ilyeneknek kellett volna lenniük; pontosnak és ridegnek kellett volna lenniük. De napjainkban, amikor a határok elmosódnak a kéz és gép között, eldöntöttem, hogy kell lennie valami vonzó dolognak.”
   

  03_13.jpg

  A Henderson Slab hétféle különböző súlyú, valamint dőlt betűtípust tartalmazó család, kiterjesztett latinnyelv támogatással. Ale nem tudott ellenállni a sans serif elkészítésének, szintén: A Henderson Sans hétféle súlyt, valamint dőlt betűtípust tartalmaz. A Slab és Sans családok az Adobe Typekit Marketplace oldalon érhetők el. (További információért a Typekit Marketplace oldallal kapcsolatban keressük fel a következő oldalt.)

  Meglepő példány

  A példány elkészítéséhez, Ale felkereste a Valicsek testvéreket, akik egy magyarországi design stúdióban dolgoznak. Felhasználták kedvenc mintáikat a projektben. 

  04_14.jpg

  05_10.jpg

  “Szeretjük az új kihívásokat-- különböző mintákat használunk vagy különböző grafikákat.”

  A testvérek elkészítették mintáikkal az Amerikai Költészeti Társaság (Poetry Society of America) címlapját, valamint a Magyar Tervező Évkönyv (Hungarian Design Yearbook) címlapját és elválasztó oldalait. 

  Ale erről a következőt mondja:“Munkájuk nagyon hasonló az ASCII kifinomult művészetéhez. Olyan vonzzerővel rendelkezik, amely eléri a magasabb szintű vizuális érzékelést, és olyan ötleteket idéz elő, amelyek egyébként nem jutnának az eszünkbe.”

  Ez az első alkalom, hogy mindhárman együtt dolgoznak. 

  “Ez az együttműködés mindannyiunk számára hasznos” jegyzi meg Ale. 

  06_11.jpg

  07_8.jpg

  08_7.jpg

  09_6.jpg

  “Rendkívül érdekes volt számunkra az Ale-el való együttműködés, valamint a Henderson családok bemutatása" nyiltkozta Ildikó. “A Hashtags projekt új lehetőséget kínált számunkra, a mintáinkat különböző betűtípusokkal keverhettük ezzel a módszerrel.”

  Az emberek azt mondják a testvéreknek, hogy a mintáik a padlóra emlékeztetnek.

  “Úgy közelítettük meg ezt a projektet, mint egy játékot, hasonlóan a képzelőerőnkkel történő utazáshoz. Kipróbáltunk különböző színeket, méreteket és alakzatokat, hogy úgy nézzen ki, mintha ott lettünk volna. És ha már az utazásról szól, miért ne osszuk meg másokkal? ”

  Az Overlap One Another többrétegű mintái nyolc alapvető betűtípust tartalmaznak, amelyek továbbiakkal egyesíthetők, ezáltal új variációkat és geometriai alakzatokat létrehozva. A minta betűkészlet 255 rétegezett betűt tartalmaz. A minták sűrűsége és az alapvető motívumok lehetővé teszik egy simább vagy összetettebb díszités létrehozását, míg a színeket végtelen számú kombinációval adhatunk hozzá. 

  10_1.png

  11_5.jpg

  A testvérek megvalósították néhány ötletüket, amelyekhez Ale szöveget, grafikát és design-t adott hozzá - így a végső példány hármuk munkájának egy vonzó keveréke lett. 

  “Mariano Sigal a Cinco-tól megállapodott egyfajta történetről. További információ: Story about Henderson slab with paper marionettes. "Ezután piacra vittük a slab és a sans-t. ... Három különböző készletű vizuális elemek két készlet fonthoz, amelyek kiegészítik egymást — nem megszokott, de határozottan kielégítő."

  Nézzük meg a projekt többi részét a Hashtags Behance oldalon. Ale szintén elkészítette ezt a példányt  a Henderson Sans betűképhez, a Hachetresele Studio (H3L) segítségével.