TeamViewer12 - sok új csoda a nap alatt

  Néhány napja stabil a TeamViewer 12-es változata, ami egyértelműen a sorozat eddigi csúcsa. A szoftver okosabb és gyorsabb is lett egyszerre, és ezt mind a felhasználó, mind a támogatást nyújtó személy érezni fogja.

  A Teamviewer-ről írt korábbi bemutatónk (1. rész -2. rész) során elképedve álltunk annak teljesítménye előtt, de a valódi tökéletességhez kellettek a 12-es verzió újdonságai. Ennek a legfőbb oka az, hogy a szoftvert gyakorlatilag újraírták, az új verzió már más - korszerűbb - kód alapokon nyugszik, ami nagyban növeli sebességet, és számos nagyszerű új fejlesztést is tartalmaz. A nagyobb szabású fejlesztések mellett számos olyan kisebb újítás is került a programba, amik - bár eddig fel sem merültek - immár úgy érezhetjük, hogy nem volt nélkülük teljes az életünk.


  Szépen sorban haladva, a 12-es verzió legkiemelkedőbb újítása, hogy előre eltárolt, úgynevezett “QuickStep” scriptekkel nagyban gyorsítja a navigációt a távoli gépen. Ha a támogatást nyújtó el szeretné érni (például) a vezérlőpultot, akkor immár nem szükséges végigkattintgatnia a lépéseket, egyszerűen csak lenyitja a TeamViewer megfelelő menüpontját, és kiadja a megfelelő QuickStep-et, ami azonnali végeredményt produkál, jelentős időt takarítva meg a távoli segítségnyújtónak.

   

  quickstep.png


  Hasonló léptékű újítás a szoftver fájlátviteli sebességének igen jelentős növekedése. A TeamViever 12 - nem tévedés - akár 20x gyorsabban kezeli a fájlexportálást, mint a szoftver korábbi verziói. Emellett a megjelenítés is gyorsabb lett, köszönhetően a kapcsolat előtt a hálózati sebességet és a rendelkezésre álló hardvert feltérképező mesterséges intelligenciának, ami automatikusan úgy módosítja a host rendszerbeállításait, hogy a lehető legzökkenőmentesebb legyen a munka a két gép között.

   

  faster-file-transfer.png


  Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy az új TeamViewer gyakorlatilag teljesen platformfüggetlen lett. Androidos készülékről bejelentkezni egy Windows Phone, vagy egy IPhone eszközre? Ez eddig igen körülményes volt, mostantól azonban ennek semmi akadálya nincs: a management konzolon megnézve ez is csak egy ugyanolyan szokásos kapcsolat, mint bármelyik másik - az egyszerű segítségnyújtást szolgálja.


  Szintén az egyszerűségre törekedve lett némileg áttervezve a felhasználói felület is. Itt nem kell csodákra számítani, az új GUI azért alapjaiban hasonlít a régire, hiszen a szoftver működési elve semmit sem változott, ugyanakkor az eszközök csoportosításával, kategorizálásával még egyszerűbbé vált. 


  De az egyszerűsödés nem csak itt jellemzi a szoftvert - a TeamViewer alapvető gyengesége volt, hogy a fogadó féllel csak azután lehetett érdemben kommunikálni, miután a segítségnyújtó fél feljelentkezett annak a számítógépére - így a kapcsolatfelvétel némileg körülményes volt. Szerencsére ez is megváltozott, az új verzióban chaten kezdeményezhetünk kapcsolatot a fogadó féllel - sőt, ez visszafelé is működik, a segítségre szoruló személy is kérhet gyors segítséget ezzel a módszerrel.


  A Management konzol is megváltozott - de itt sem a felületi változások a szembetűnőek, hanem a mögöttes fejlesztések.


  Egyrészről a távoli telepítés funkció, ami lehetővé teszi a rendszergazda számára, hogy a klienst egyszerre több gépre (a reklámszöveg szerint akár “több ezerre”) is feltelepítse anélkül, hogy ahhoz a felhasználói oldalon hozzá kellene nyúlnia. Egyszerűen kiválasztja a host listából az egyes számítógépeket - és a megfelelő jogosultsággal - egy központi vezérlőpult segítségével, egyetlen kattintással megkezdheti a telepítést.


  Ugyanígy a távfelügyelethez tartozik, hogy mostantól offline gépekre is lehetőség van házirendeket telepíteni, azok bekapcsolása nélkül. A gép következő bekapcsolása után az adott házirend azonnal aktiválódik a hoston. Nem kis fejlesztés az ehhez kapcsolódó API megjelenése sem, aminek a segítségével egyedi házirendek hozhatóak létre és alkalmazhatóak. 


  Ezeken túl vannak egyéb újítások is, amik kényelmesebbé és intelligensebbé teszik a mindennapos munkát a TeamViewer 12-vel. A teljesség igénye nélkül, olyan új funkciókkal bővült a szoftver, mint a Windows Phone támogatás, vagy a - segítségnyújtás után - a felhasználó asztalára kitűzhető Post-IT, de érkeztek újdonságok kifejezetten a macOS kliensre (feladat “tab-ok”), vagy a távoli megbeszélések tökéletesítésére (sebesség, OneDrive integráció) is.


  A TeamViewer 12 minden újdonságát felsorolni is lehetetlen, de nagyon egyszerű megfogalmazni az általános benyomásokat, amiket a szoftver első néhány használata után tapasztal meg a felhasználó. A szoftver sebessége elképesztő mértékben gyorsult (egy 2,5 mb-os zip fájl átvitele a 11-es változattal elérte az 25 másodpercet, most nem egészen 3 másodperc!) emellett pedig mind a szoftver, mind a management console kezelhetősége egyértelműen javult: mindez kiegészülve az új funkciókkal - maga a tökély. Ráadásul a TV12 otthoni használatra továbbra is ingyenesen elérhető, míg üzleti felhasználásra éppen akciósan vásárolható meg
   

  remote-sticky-note.png

  TeamViewer szoftverek árlistája: KATTINTS ide