Láthatatlan gomb

Tegyük fel, hogy reklámbannerünk animációját már elkészítettük – egy 120 x 240 pixel méretû színpadon. Az animáció legfelsõ rétege fölé hozzunk létre egy új réteget az Insert > Timeline > Layer menüpont segítségével.

|Az eszköztárból kiválasztva a téglalap eszközt, rajzoljunk egy tetszõleges körvonalú és kitöltésû téglalapot a színpadra.
|Jelöljük ki a megrajzolt négyszöget, majd üssük le az F8 gyorsbillentyût, és a megjelenõ párbeszédablakban válasszuk ki a Button szimbólumtípust. Az OK gombra kattintva a megrajzolt grafikai képelembõl gomb típusú szimbólum jön létre.

|Az imént létrehozott gombra duplán kattintva szimbólum-szerkesztõ módban láthatjuk a gomb belsejét, így megjelennek elõttünk a gomb állapotait jelölõ kulcsképkockák.
Ezek az Up (alapértelmezett), az Over (ha a gomb fölé visszük az egeret), a Down (ha a gombra kattiuntunk), illetve a számunkra jelen esetben lényeges Hit (érzékeny területet jelzõ) állapotokat jelzõ kulcsképkockák.

Kattintsunk egyszer az Up kulcsképkockára, majd ragadjuk meg és húzzuk át a Hit állapotba. A mûvelet elvégzését követõen kattintsunk duplán a gombon kívül esõ területre, ezzel visszatérve fõ animációnk szerkesztéséhez.

|Ha mindent jól csináltunk, gombunk most világoskéken jelenik meg, ezzel utalva az átlátszóságra.
A Macintosh alatt Command + K, Windows alatt pedig Ctrl + K gyorsbillentyûvel megnyitott Align panel segítségével gyorsan átméretezhetjük szimbólumunkat, mégpedig úgy, hogy bekapcsoljuk a To stage jelölõt, majd sorban rákattintunk a Match width and height, az Align horizontal center, végül az Align vertical center gombokra.

|Végül nyissuk meg az Action panelt Macintosh alatt az Option + F9, Windows alatt pedig az F9 gyorsbillentyû segítségével, és gépeljük be a gombhoz a következõ utasítást:

on (release) {
getURL("http://www.szoftver.hu,"_blank");
}

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram